15 minutter kjernemuskulatur
En effektiv økt der du får trent både mage og rygg.
En effektiv økt der du får trent både mage og rygg.
Visste du at quinoa, bokhvete og amarant ikke er ekte korn? Men de har mange helsefordeler!
Er det dumt å trene dagen derpå?
Noen perioder er ekstra travle, og det kan fort bli for lite tid til trening. Da er det fint at de treningsøktene du gjør er supereffektive! Og det er TABATA!
Bruker du honning i teen, kokosblomstsukker når du baker, eller lønnesirup over pannekakene fordi du tror det er sunnere enn hvitt sukker? Da bør du lese videre!.
Alle er enige om at vi bør få i oss mer råvarer, mer plantemat, og mindre ultraprosessert mat og drikke som inneholder minimalt med råvarer, og ofte mye unødvendig «fyllstoff».
Men for noen kan det bli litt negativ fokus, der de er mest opptatt av hva de IKKE bør spise, og glemmer at det er veldig mye mat og drikke som ikke er ultraprosessert.
Språket vårt har ikke et godt ord som beskriver mat som IKKE er ultraprosessert. I
Vi trenger et ord som er enkelt, beskrivende og positivt ladet. Et begrep som beskriver det kostholdet som «alle» som arbeider innenfor kosthold og ernæring er enige om at er bra for oss.
Og nå har noen kloke hoder kommet frem til et slikt ord! Ordet er «renvare». Med «renvare menes alt av mat og drikke som IKKE er ultraprosessert.
Både råvarer, ingredienser, og mat- og drikkevarer som er prosesserte, men ikke ultraprosesserte, vil kunne omtales som renvare.
Har vi et kosthold med mest mulig «renvare», så vil vi automatisk få i oss nok av alle de næringsstoffene vi trenger, mindre av det vi ikke trenger og som nødvendigvis ikke er så bra med oss, og vi vil med høy sannsynligvis også føle oss langt mer mette og tilfredse.
Vi vil få i oss mer fiber og protein, som er de næringsstoffene som metter best, og ved å begrense inntaket av ultraprosessert mat og drikke vil vi også redusere risikoen for å overspise, altså spise mer enn vi trenger. Grunnen til dette er at en del av den ultraprosesserte maten ofte har en sammensetning og konsistens som gjør at vi spiser mer enn vi trenger.
Vi i Bramat.no jobber jobber for positiv og enkel kommunikasjon i forhold til kosthold og helse. Ord, utrykk og forklaringer som gjør det enklere for oss alle å velge mer av den maten som er bra for oss, og mindre av det som nødvendigvis ikke er så bra for oss.
Derfor stiller vi oss bak begrepet renvare, og håper at dette kan bidra til å skape mindre forvirring, og større enighet om hvordan et bra kosthold kan formidles på en enkel måte.
Vår ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius gjorde litt av det samme i 2012 da hun lanserte begrepet «grovkarbo» for å rydde opp i forvirringen i etterkant av lavkarbobølgen. Den gang ble «grovkarbo» kåret til et av årets beste nykommerord av språkrådet. Kanskje blir «renvare» også et slikt nytt ord?