Hundredagers-hosten: – Da bør man oppsøke lege

Hundredagers-hosten: – Da bør man oppsøke lege

by | Feb 22, 2024 | Helse

Kikhoste, også kalt hundredagershoste, er ifølge Norsk helseinformatikk (NHI) en smittsom sykdom forårsaket av bakterien Bordetella pertussis og kan opptre i epidemier.

Hundredagers-hosten: – Da bør man oppsøke lege

helle-grottum
Avdelingsleder og sykepleier i LHL Astma og Allergi, Helle Grøttum.

– Kikhoste forårsakes av en bakterie og gir mer langvarig og anfallsvis hoste enn andre infeksjoner. Kalles derfor 100-dagershoste, opplyser avdelingsleder i astma og allergi i LHL, Helle Grøttum til ABC Nyheter.

Et typisk kikhosteanfall kjennetegnes av hostekuler som kommer i serier, og som avsluttes med en kraftig innpust og den «kikende» lyden. Hosteanfallet fører til at slim fraktes opp fra lungene, og det er ikke uvanlig at hosten derfor følges av oppkast. Denne fasen kan vare i opp mot åtte uker, skriver NHI.

Ifølge tall VG hentet fra Folkehelseinstituttet (FHI) ble det i 2023 i Norge registrert over 25 ganger så mange tilfeller som i 2022. Kikhoste-tallene var svært lave i pandemiårene 2020-2022.

Se video: Mysteriet i Uralfjellene: Hva skjedde med de ni russiske studentene?

Danmark: Største kikhosteepidemi på ti år

Samtidig opplever Danmark det største antallet tilfeller på mer en ti år.

– Danskene har den største kikhosteepidemien på mer enn ti år. Ifølge Folkehelseinstituttet har forekomsten økt noe i Norge sammenlignet med i pandemiårene, men det er langt ifra så mange tilfeller som i Danmark, sa assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet i fjor.

– Det er bekymringsfullt om kikhoste øker. Både barn og voksne bør vaksineres for å unngå å bli syke selv og å spre smitte til andre, sier Grøttum og forteller at LHL jobber for å få på plass et vaksinasjonsprogram for voksne, slik vi har for barn og unge.

– Det vil forebygge sykdom og redusere bruken av antibiotika, sier hun.

FHI skriver på sine nettsider at «Økningen i Norge reflekterer trolig en reell økning av kikhoste i befolkningen grunnet fallende beskyttelse når det har gått mange år siden forrige vaksinedose».

– De fleste tenker det er en barnesykdom

Gjennom barnevaksinasjonsprogrammet får spedbarn tre doser det første leveåret i tillegg til to doser i skolealder. Det rådes nå også til at gravide bør ta vaksinen.

Voksne anbefales å ta vaksinen hvert tiende år. Dette er noe de må betale for selv.

– Etter din vurdering, vet nordmenn flest nok om kikhoste?

– Nei, de fleste tenker på det som en barnesykdom som man får vaksine mot som spedbarn. Barn blir vaksinert totalt 5 ganger, siste gang ved 15 års alder. De færreste er klar over at man revaksineres hvert 10 år for å ha tilstrekkelig beskyttelse.

– LHLs oppfordring er: Ta vaksine mot kikhoste, difteri, polio og stivkrampe også som voksen. LHL ber om at Norge innfører et gratis vaksinasjonstilbud for voksne.

Bør gå tidlig til lege

– Hva bør man være obs på om man mistenker kikhoste?

– Dersom man har kraftige kike-lignende anfall som gjør at man mister pusten og/eller brekker seg, bør man oppsøke lege med mistanke om kikhoste. Spesielt om man ikke er vaksinert, sier hun.

Går man til lege og får behandling innen 14 dager, vil antibiotika ha god virkning. Dersom det har gått mer enn 14 dager vil behandlingen ha liten effekt.

– Langvarig hoste er først og fremst svært ubehagelig for en selv. Man føler også at man er til sjenanse for andre. Ved svært kraftig hoste kan man hoste på seg ribbeinsbrudd. Spesielt utsatt er de som har benskjørhet, sier hun.

Andre med underliggende sykdom kan også få varig nedsatt lungefunksjon.

Anbefaler voksne å vaksinere seg

Kikhosten går for de fleste over av seg selv etter noe tid. Dødsfall er sjeldne og sist det skjedde i Norge var i 2004. I Danmark skjedde det i 2023.

– Det er dette vi vil unngå i Norge ved at vi nå skal tilby alle gravide vaksine mot kikhoste. Når kvinner vaksineres i svangerskapet, vil antistoffer hun lager overføres til fosteret, slik at barnet blir født med beskyttelse frem til det selv kan vaksineres, sier Margrethe Greve-Isdahl i FHI til VG.

FHI opplyser til VG at de i likhet med LHL anbefaler at voksne vaksinerer seg hvert tiende år og anbefalte et vaksinasjonsprogram for voksne i 2018. Dette har enda ikke skjedd.

Les mer
Author: Magnus Fossen

Tags:

Share Article

0 Comments

About Me

Recent Posts