Fett i smør, egg og rødt kjøtt kan redusere risikoen for demens og alzheimers, ifølge ny studie
  • Home
  • /
  • Nyheter
  • /
  • Helse
  • /
  • Fett i smør, egg og rødt kjøtt kan redusere risikoen for demens og alzheimers, ifølge ny studie

Fett i smør, egg og rødt kjøtt kan redusere risikoen for demens og alzheimers, ifølge ny studie

by | Oct 28, 2023 | Helse

Eldre voksne med høye triglyseridnivåer i blodet hadde 18 prosent lavere risiko for å få den dødelige sykdommen enn de som hadde halvparten så høye nivåer.

Dr. Zhen Zhou ved Monash University i Melbourne sier: «Høyere triglyseridnivåer kan være et tegn på bedre helse og en livsstil som beskytter mot demens».

– Funnene våre tyder på at triglyseridnivået kan være en nyttig indikator for demensrisiko og kognitiv svikt hos eldre mennesker, fortsetter han.

Se video: «Lamadrama»: – Ikke noe man ser hver dag:

Ingen foreløpig kur

Alzheimers er den vanligste formen for demens og antas å være forårsaket av opphopning av proteiner i hjernen, skriver The Sun.

Foreløpig finnes det ingen kur mot sykdommen, men tre lovende legemidler som kan bremse sykdomsutviklingen, er for tiden under utprøving.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Fried,Eggs,With,Bacon,On,The,Wooden,Table

Fried,Eggs,With,Bacon,On,The,Wooden,Table
Engelsk frokostfavoritt med norsk vri, det vil si stekt med utålmodig høy varme slik at egget blir litt brent under, men samtidig er rennende over plommen.

I mellomtiden mener ekspertene at den beste måten å bekjempe sykdommen på er å fokusere på hvordan man kan forbedre livsstilen sin.

Triglyserider er fett som finnes i matvarer og produseres av leveren, som beveger seg gjennom blodet og enten brukes som energi eller lagres som kroppsfett.

Høye nivåer kan være farlige og øke risikoen for dødelig hjertesykdom, hjerneslag og bukspyttkjertelbetennelse.

Lavere demensrisiko

Den nyeste forskningen, publisert i fagfellevurderte «Neurology», har sett på hvordan nivåene påvirker risikoen for demens.

Forskerne så på data fra mer enn 86.000 voksne over 65 år i Storbritannia, USA og Australia.

Ingen av dem hadde demens da studien startet, og 2778 hadde utviklet demens etter gjennomsnittlig 12.5 år.

Høyere triglyseridnivåer innenfor det «normale til høye normalområdet» var knyttet til en lavere demensrisiko i hele gruppen.

– Fremtidige studier er nødvendige for å undersøke om spesifikke komponenter i triglyserider kan bidra til bedre kognitiv funksjon, sier Dr. Zhou

– Dette kan bidra til å utvikle nye forebyggende strategier, avslutter han.

Les mer
Author: Martin Oeding

Tags:

Share Article

0 Comments

About Me

Recent Posts

Ferdig som rådmann

Trond Stenhaug (59) ble rådmann i Eidskog i 2017. Nå er det klart at han gir seg.