Lenovo sin Legion Go er et av flere håndholdte pc “konsoller” som har kommet de siste årene. Det er gøy å se hvordan Nintendo med sin Switch konsoll bare banet vei for et nytt marked med for 7 år siden.
Vi har fått låne et testeksemplar av Legion Go og jeg har både gode og mindre gode erfaringer med den i de ukene jeg har hatt den inne til test.
Utforming
Legio Go har en stor 8,8” QHD skjerm i midten og to avtagbare kontrollere plassert på hver side av skjermen.
Første inntrykk er at den føles veldig premium ut når du plukker den opp. Den er stor, godt materialvalg og knapper som er responsive og gode.
Er du vant til å spille på Nintendo Switch vil denne kjennes ganske tung ut til sammenligning. Jeg endte flere ganger opp med å støtte konsollen mot fanget mitt for å slippe å holde den oppe over lengre tid.
Kontrollerne er utrolig godt ergonomisk designet, jeg er en av de med så “store” hender at lille- og ringfinger ofte sliter med å “sovne” litt når jeg spiller håndholdt på min Switch fordi Joy-Consa er for flate.
Her får du avrundet grep rundt for fingrene og knapper plassert i front som man forventer av ABXY og stikken, men du får også ekstra knapper bak som du kan tilpasse etter din egen spillestil. Et godt skritt med tanke på tilgjengelighet for flest mulig gamere i tillegg til proffene som liker å tilegne egne funksjoner i spill.
Rå ytelse
Legion Go sluker nesten alt du kaster på den.
Jeg testet flere forskjellige spill på den og det var lite jeg trengte å justere på av innstillinger siden den klarte som oftest å justere seg godt ut fra spesifikasjonene på den.
På innsiden finner vi blant annet AMD Ryzen Z1 Extreme prosessor, 16GB LPDDR5X Ram og en rask SSD på 512GB til lagring. Det er også et MicroSD spor for utvidet lagring helt opp til kort på 2TB. Her skal det ikke stå på muligheten for lagringsplass med andre ord.
Gjennom min testperiode fikk jeg prøvekjørt både litt forskjellig fra både PC Gamepass og Steam biblioteket mitt. Begge programmene gjør en ålreit jobb med å varsle før du installerer et spill om det vil kjøre godt eller ikke på maskinvaren. Det skal nevnes at jeg ikke har vært en aktiv pc gamer på mange år så den funksjonen var ny for meg.
Det har vært veldig gøy å bare kjøre på fra spill til spill uten å bekymre seg for at det skal kjøre dårlig, fordi den kraftige innmaten gjør en god jobb med å holde på ytelsen.
Skjermen er også noe som må nevnes. Denne har en maksimal oppløsning på 2560X1600 og du kan justere oppløsningen veldig dynamisk selv helt ned til 800p. Skjermen støtter også oppdateringsfrekvens på 60hz og helt opp til 144hz for best mulig flyt under spillingen.
Lysstyrken er på 500 nits så du ser godt hva som skjer på skjermen i de fleste omgivelser du kommer til spille på.
Legion Go har touch skjerm som er utrolig nøyaktig og responderer såpass godt at jeg til tider så vidt har kommet borti skjermen under spilling og fått kameraet helomvendt 360 grader fordi konsollen tolket feil berøringen min som input for å styre siktet.
Mangfold av muligheter
Legion Go har som ROG Ally muligheten til å fungere som en helt ordinær Windows 11 PC siden den kjører ren Windows som operativsystem og du kan lett koble til monitor, mus og tastatur for å la det bli en “stasjonær” pc. Jeg fikk ikke helt til å koble til ekstern monitor under min testperiode, men det skal altså være fullt mulig. Mus og tastatur funket helt knirkefritt i hvert fall.
Utenom kanskje den råeste skjermen blant konkurrentene så har Legion Go én funksjon som de andre ikke har, utenom Nintendo Switch. Avtagbare kontrollere.
Her har du valget mellom å spille tilkoblet enheten, en i hver hånd mens konsollen står på bordet osv.
Rosinen i pølsen derimot her er noe Lenovo har valgt å kalle FPS-Mode på konsollen.
Den tar i bruk et slags optisk kamera på bunnen av høyre kontroller i stående posisjon. Når denne er aktivert og du holder den litt som du ville gjort med en Joystick til flysimulatorer, kan du styre den på lik linje som en datamus. Dette funker altså så utrolig smertefritt og bra.
Jeg koste meg med Half-Life 2 på denne og følte meg like treffsikker som om jeg skulle ha spilt med en vanlig mus, overlegent mot stikke-styring.
Det er ingen tvil om at jeg hadde valgt å bruke den som en stasjonær pc mest til hjemmebruk og spilt litt lettere spill når jeg først hadde tatt den med ut av huset.
Ikke uten kompromisser
Med så rå ytelse i dine hender, så kommer ikke dette uten kompromisser dessverre.
Der Nintendo har valgt å balansere mellom vekt, ytelse, batteritid og ikke minst pris, har Lenovo kjørt på med fullt gir og stappet inn så kraftige komponenter at det er nesten rart at ikke konsollen tar fyr når den begynner å gire seg opp under bruk. Viften jobber godt i hvert fall for å holde enheten temperert på et nivå som sikrer komponentene fra å koke.
Med da så kraftig konsoll vil dette selvfølgelig påvirke batteritiden på en helt annen måte en nevnte Switch. Det var stikk motsatt når jeg testet Logitech G Cloud tidligere i vinter hvor batteritiden holdt i flere dager med normal spilling da alt var strømme basert og nesten ingenting kjørte på lokal maskinvare.
Legion Go klarer vel ved normal ytelse oppimot 100 minutter på én lading.
Justerer du ned ytelsen til strømsparing, oppløsning og oppdateringsfrekvens ned til henholdsvis 800p og 60hz vil du selvfølgelig få mye mer skvist ut av batteriet, men forbered deg på å lete etter en stikkontakt uansett om du har planer om å spille lenge i håndholdt modus.
Dersom du sjelden spiller mer enn en time om gangen er det selvsagt ikke så mye å tenke på, den lader relativt raskt når du plugger i den medfølgende laderen, det er et stort pluss.
Også at den kjører på Windows er godt og vondt. Det er fint å kunne kjøre akkurat de programmene du vil fordi Windows er så allsidig, men samtidig kan jeg ikke beskrive hvor plagsomt det er når jeg satt i det som føltes ut som evigheter for å få et spill til å “forstå” at jeg spilte med kontrolleroppsett, men så fort jeg startet spillet så tok den i bruk touchskjermen til å styre kamera med og ikke høyre stikk.
Jeg håper at det er noe som lett kan løses software-messig og at man i fremtiden kanskje kan få valget om å skru av touch skjermen når du vil fordi den lett kan irritere under spilling. Det er uansett med en liten touchpad på høyre kontroller som funker som en touchpad på bærbare laptoper gjør.
En siste ting som er nevnt tidligere er vekten på denne. Den veier omtrent 800 gram med kontrollerne tilkoblet. Switch til sammenligning veier omtrent halvparten og Steam Deck ligger på ca 640gram.
Konklusjon
Masse muligheter med en så rå håndholdt pc, men det er et kompromiss som for min del er litt vanskelig å svelge, batteritiden kontra ytelsen. Det er ikke Lenovo sin feil i utgangspunktet, men det er med og viser at Nintendo ikke var helt på villspor når de lanserte Switch i 2017 med de spesifikasjonene den hadde og batteritiden du fikk ut av den.
Det ser ut som at både Rog ALLY og Steam Deck leverer bedre batteritid, men Legion Go skiller seg ut med kontroller oppsettet så det er en vurderingssak du selv må ta i betraktning før et kjøp.
Her får du servert en rå pc i håndholdt format til litt i underkant av 9 tusen kroner. Dersom ytelse ikke er det viktigste for deg men heller en samling gode spill og lett underholdning med bedre batteritid kan Switch være et bedre alternativ. Men det er absolutt et morsomt beist, og dersom du ønsker å spille pc spill men ikke har plass til en stasjonær så kan dette være noe å tenke på.
Det er uansett en heftig pc som gir deg mye for pengene.
Innlegget Test: Lenovo Legion Go dukket først opp på Spill.no.