torsdag, august 11, 2022
Hjem Blogg

Disse faktorene påvirker økonomien din

0

Økonomi er noe vi alle sammen må forholde oss til hele livet, men det er likevel noe vi ikke snakker så mye om, og dette gjør at vi kanskje heller ikke tenker så mye over økonomien vår og ikke minst hva som påvirker den. Her får du et lite innblikk i noen av de forskjellige tingene som kan være viktige å tenke på, sånn at du kan optimere den personlige økonomien din.


Det er mange forskjellige faktorer som hele tiden påvirker økonomien vår, uten at vi kanskje egentlig tenker over det. Men i år er dette noe vi har begynt å snakke om mer enn tidligere, noe som gir de aller fleste av oss et bedre innblikk i hva som egentlig er som er med på å påvirke den personlige økonomien vår – sånn at vi kan tilpasse strategiene våre og ta bedre valg fremover.

Faktorer du ikke selv kan kontrollere
Det er mange faktorer som vi ikke har kontroll over, som er med på å påvirke økonomien vår. Statsbudsjettet og de avgiftene som blir forhandlet i forbindelse med dette er en av de tingene som er med på å påvirke økonomien vår. For eksempel ser man at bensinprisene påvirkes direkte av CO2-avgiftene som forhandles, og dette vil ha innvirkning på økonomien og hverdagen til de aller fleste nordmenn. Det å holde seg opplyst og ikke minst engasjert i det som skjer, gjør at du stilles bedre enn hvis du ikke er det.

Faktorer du selv kan kontrollere
Det er heldigvis flere faktorer du kan kontrollere, enn de du ikke kan kontrollere, og noen av de aller viktigste av disse er å planlegge for fremtiden. Det å ha sparepenger og investeringer er for eksempel gode ting du kan prioritere, for å sikre deg mot livets mange utfordringer. Det å investere i for eksempel aksjer, er en veldig fin måte å komme i gang med å få et bedre forhold til og overblikk over økonomien din.

Klikk her for å lese mer om hvordan du kommer i gang med å investere i aksjer. Det er mange gode grunner til å bruke litt mer tid sammen med økonomien din, for det å kontrollere de faktorene du kan kontrollere, er faktisk noe av det du kan gjøre for å ikke la de faktorene du ikke kan kontrollere synke båten din. Det er så mange gode initiativer du kan ta for din egen økonomi.

Bilder: 10 reklamer som blir helt feil når bildøren åpnes

0

Nesten alle selskaper har en eller annen form for reklame. Det kan dreie seg om synlighet på internett, plakater utendørs eller bannere i forskjellige aviser. Mange firmaer velger også å ha et navn, nummer og annen viktig informasjon på bilene sine.

Når det gjelder markedsføring så er det alltid best å være forsiktig. Man vil jo ikke formidle noe pinlig eller feilaktig når det kommer til selskapet sitt. Så det gjelder å ha kontroll på budskapet når reklamen går ut.

Men som alt annet her i verden kan det av og til slå litt feil ut. Derfor har vi samlet 10 herlige eksempler på ganger reklamen ble helt, helt feil da bildøren ble åpnet.

Budskapet ble ikke akkurat hva selskapet hadde forestilt seg i utgangspunktet. Jeg skal ærlig si jeg lo godt av disse!

1. Nei, selskapet heter ikke penis…

Bilde: Imgur

2. Dette låter veldig mistenkelig – for nei, de driver ikke med proktologi…

3. «Tren på dine mord…»

4. «Kort og godt – vi suger!»

5. Ikke alle vet hva «fisting» er, men dere som vet… Ja, man skal nok være en ordentlig våghals for å gå inn i den bilen der.

Bilde: Reddit

6. Pornoturistene…

7. «Mike er hard…»

8. Rumpelegene – vi fikser dine…vinduer.

9. Oj da…

10. Haha! Nei, dette er ikke kommunistkirken.

Hvilken var din favoritt blant disse bildene? Ikke vær blyg nå – trykk på deleknappen om du dro på smilebåndene, så kan du sende litt latter til vennene dine også!

Velforeningen ble bekymret for tungtrafikken

0
PORSGRUNN: Et graveprosjekt i Vidarsgate gjorde at tungtrafikken fra Osebakken Park måtte dirigeres via smågater.

Les mer

Jonas må spise enorme mengder av en spesiell matvare: – Jeg må nesten tvinge det i meg

0
SKIEN: Jonas Abrahamsen (26) kan forbrenne tre-fire ganger så mye som en vanlig person når han er på jobb. For å holde tritt må han spise enorme mengder mat. Ikke alt er like spennende å dytte i seg.

Les mer

Advokaten skal ikke dyrke bær og grønnsaker likevel – vil be om fritak fra driveplikten

0
Eierselskapet er ikke spesielt interessert i å drive landbruket de med viten og vilje kjøpte for mange millioner. Aller helst vil de slippe driveplikten.

Les mer

Slakter skiforbundet: – Jeg oppfordrer dem til å trå over streken

0

Slakter skiforbundet: – Jeg oppfordrer dem til å trå over streken


ASKER/OSLO (Nettavisen): Jakob Ingebrigtsen (Friidrett), Karsten Warholm (Friidrett), Erling Braut Haaland (Fotball), Ada Hegerberg (Fotball), Casper Ruud (Tennis) og Viktor Hovland (Golf) er seks av mange store stjerner Norge har fostret fram.

Utøverne er kjent verden over og trekker til seg oppmerksomhet fra ivrige supportere og gigantiske sponsorer i det store utland, men også hjemme i Norge.

Den voldsomme interessen gjør at seer- og sponsorkonkurransen er tøff for langrennssporten, som får mindre og mindre prioritet.

NRK, TV 2, Nent (TV3/Viaplay) og Discovery vekslet alle på å sende skisporter i vinter, og tall som Aftenposten har hentet inn fra TV-selskapene viser en til dels voldsom nedgang i antall seere.

For langrenn herrer forsvant i snitt rundt halvparten av TV-seerne da TV3 sendte verdenscuprennene målt mot NRKs vanlige nivå før pandemien.

Yngstemann på det norske elitelandslaget i langrenn, Harald Østberg Amundsen, mener at noe må gjøres.

– Langrenn er en liten sport i forhold til mange andre. Vi må selvfølgelig prøve å fornye konseptet nå og gjøre det mer underholdende, sier skiløperen og fortsetter:

– Det er en utfordring som vi må ta seriøst hvis langrenn skal fortsette å bli TV-sendt, sponset og engasjere seere, forteller Østberg Amundsen ivrig til Nettavisen i hans nyinnkjøpte leilighet.

UTFORDRING: Østberg Amundsen mener langrenn må fornyes i ulike konkurranser og nye konsept for å få økt markedsføring. Foto: Sverre Wedøe Nodland

23-åringen har vært levert gode prestasjoner i sporet de siste årene og fikk sitt store gjennombrudd da han gikk inn til bronsemedalje på 15 kilometer fristil under VM i Oberstdorf, 2021. Asker-gutten har vært en del av elitelandslaget siden våren i fjor.

På spørsmål om hvordan sporten bør bli mer underholdende har Østberg Amundsen fått sine ideer fra andre idretter.

– Nå prøves det å variere i flere øvelser og på slutten av vinteren gikk vi en blandet sprintstafett som var veldig morsom. Skiskyting har flere ulike stafetter som er underholdende å se på. Jeg syntes Tour de ski er et veldig bra konsept, men kanskje kan man utvide det og gjøre det lenger. Man ser på Tour de France og hvordan det er. Så kanskje Tour de Ski kan hente inspirasjon fra Tour de France.

Landslagsløperen legger vekt på åpenhet og at det er viktig at han og de andre skiløperne i miljøet må være åpen for å bytte program.

– Jeg tror variasjon i konseptet gjør det mye mer underholdende å se på for seerne og sponsorene som er veldig viktig. Jeg mener by-sprinter også er veldig bra for seerne, sier han reflekterende.

210303 Harald Østberg Amundsen of Norway celebrates on the podium after the Men's Cross Country Skiing 15 km Free Technique the FIS Nordic Ski World Championships on March 3, 2021 in Oberstdorf. 
Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0092

ÅPENHET: Bronsevinneren mener han og alle skiløperne må være åpne for nye øvelser og distanser. Her fra podiumet i Oberstdorf. Foto: JOHANNA LUNDBERG

– Kan legges langt ned i smørekofferten

TV 2s skiekspert, Petter Soleng Skinstad, sier han er 100 prosent enig i hva Amundsen sier. Han syntes det er trist hvordan langrennsinteressen har sunket så drastisk og kommer med en lang tirade om skiforbundets mediehåndtering.

– Jeg slakter den nåværende mediehåndtering til Norges Skiforbund. Mediehåndtering ødelegger for dem selv, for langrennssporten og for alle som er glad i langrenn. Man må få by på seg selv. Medietreningen som de holder på med hvor de alltid skal si de rette tingene på de rette tidspunktene er dørgende kjedelig, sier Skinstad engasjert til Nettavisen og fortsetter:

– Mediene kan republisere artikkelen fra forrige helg og bare bytte stedsnavn. Man skal ikke ha meninger om noe som helst noen gang. Det må bort med en gang. Vi må tilbake til ubegrenset takhøyde. Jeg oppfordrer skiløperne til å by på seg selv og trå over streken, bryter skieksperten ut.

TV 2 Sportens langrennsekspert Petter Soleng Skinstad.

LANGER UT: Ski-ekspert, Petter Skinstad, oppfordrer de norske skiløperne til å trå over streken og si hva de virkelig mener. Foto: Olof Andersson/TV 2

Skinstad kjenner de fleste av skiløperne godt og forteller at han vet de har sterke meninger og er morsomme karakterer. Han syntes det er synd at de blir holdt tilbake av skiforbundet.

– Man skal være drit glad når det går bra og rasende når det går dårlig. Mediehåndteringen kan legges langt ned i smørekofferten, sier han.

Kommunikasjonsrådgiver & Medieansvarlig langrenn, Gro Eide skriver i en mail til Nettavisen at de setter pris på engasjementet til Petter Skinstad og at de gjerne tar en nærmere dialog på hva han baserer sine uttalelser på. Skiforbundet ønsker nemlig at skiløperne skal si hva de mener.

– Det viktigste for Skiforbundets utøvere i dialogen med mediene, er vårt ønske om at de er seg selv med utgangspunkt i åpenhet og ærlighet. Dette oppfordres løperne til, senest nå under langrenns løpermøter om «Medieforståelse» i juni, hvor de utfordres på å; «Ta muligheten og bruk den til det DU ønsker å formidle i møtet med mediene».

Videre skriver Norges Skiforbund at de ønsker en god og åpen dialog med pressen.

– Utgangspunktet for dialogen med mediene er verdibasert med utgangspunkt i den folkelighet, åpenhet og ærlighet Skiforbundet ønsker å bygge sitt omdømme på. Så er det selvsagt mottakerne av det som formidles som skal bedømme i hvilken grad vi lykkes med det.

Steinkjer  20190809.
Medieansvarlig Gro Eide på skilandslagets samling på Steinkjer.
Foto: Ole Martin Wold / NTB

TILSVAR: Medieansvarlig Gro Eide og Norges skiforbund mener at utøverne absolutt skal få være seg selv og si det de mener. Foto: Ole Martin Wold

Skiforbundet deler også det at mange utøvere selv ønsker å få lærdom i mediehåndtering.

– Samtidig er det naturligvis nødvendig med faglig oppfølging og dialog med utøvere som opplever, og høyst sannsynlig skal inn i, stor medieoppmerksomhet. Mange løpere ønsker dette. Utøvere blir ikke fortalt hva de skal si, og noen ganger ønsker de gjerne fakta og dialog om ulike saker som er på dagsorden, slik at de har et underlag å bygge sine meninger på.

Les også:

Les også: Iversen bryter regelverk: – Villedende

– Hent inspirasjon fra andre idretter

Det er ikke bare håndteringen i mediene Skinstad er svært kritisk til, men også utviklingen i langrennssporten. Skinstad påpeker at langrenn var i rivende utvikling og nyanserte seg stadig vekk, men at det er allerede over ti år siden. Den minskende interessen kan de skylde seg selv mener han.

Ansvaret ligger først og fremst hos det internasjonale skiforbundet FIS, men også hos det norske skiforbundet. De har bare en stemme av mange, men en stor en.

På spørsmål om hva det norske skiforbundet kan gjøre har 32-åringen svaret klart.

– Det gjelder både skiforbundet og utøverne og det handler om å framsnakke nyvinninger og være positive til utvikling. De kan foreslå hvordan det skal se ut og påvirke FIS for å utvikle langrennssporten, sier han.

Ski-eksperten som er sønn av tidligere sportssjef, Åge Skinstad, mener idretten må beholde sin egenart og øvelser som kjennes og etablerte, men at det må utvikles nye konsepter som appellerer til gamle og unge. Forslagene kommer en etter en.

Jeg tror de kan hente masse inspirasjon fra alpint, skiskyting og sykling. Som med alpint og skiskyting kan det for eksempel være kveldsrenn torsdager og fredager med fullt flomlys. Enda flere by-sprinter, gjerne på kveldstid det også. Men også utenomsportslig sett. Ha konserter og DJ-er i nærheten som kan gi liv og røre. Barnestafetter. Presentasjon av utøverne som i Tour de France, deler Skinstad.

Cycling - Tour de France - Teams' Presentation - Copenhagen, Denmark - June 29, 2022 Team TotalEnergies' Peter Sagan and Edvald Boasson Hagen are seen during the teams' presentation REUTERS/Gonzalo Fuentes

PRESENTERES: Skinstad ønsker at skisporten skal ta etter andre idretter for å få mer blest. I København strømmet supportere til presentasjonen av årets Tour de France-ryttere. Her med Edvald Boasson Hagen og Peter Sagan. Foto: GONZALO FUENTES

Ski-eksperten som for øvrig er skiløper for Team Coop mener at partene innad sporten må være på lag.

– Idretten må tilpasse seg utviklingen i idretten og i mediene. Utøverne må spille på lag med mediene. Skiløperne, forbundene og sponsorene må jobbe tettere sammen på sosiale medier og være mer fremoverlent. Det blir mer populært om alle jobber sammen.

I mailen sendt av Norges Skiforbund svares det også på kritikken mot den manglende utviklingen i sporten.

– Selv om norsk langrenn fortsatt står stødig på interessetoppen hos det norske folk, er Skiforbundet langrenns kontinuerlige ansvar og utfordring å sørge for utvikling av nasjonalidretten. Langrenn har med nye rettighetshavere hatt lavere seertall enkelte helger, men vi har stor tro på positiv utvikling i den kommende skisesongen, noe vi alle er bevisst. Vi jobber selvsagt med dette og tar gjerne imot input fra alle engasjerte, skriver Eide.

Les også: Kraftig fall i seertall på vintersport

– Kanskje jeg blir mer cocky med årene

Østberg Amundsen syntes det er bra at Norge får fram så mange idrettsstjerner og blir inspirert til å bli like god. Han er også klar på at langrennssporten trenger flere profiler.

–Det er veldig viktig å få fram profiler for rekrutteringen. Northug løftet langrenn til nye høyder og inspirerte meg og mange andre. Johaug og Klæbo har gjort det samme. Det trengs å få fram nye profiler, sier landslagsløperen til Nettavisen.

Lahti, Finland 20170223.
Ski-VM 2017 Lahti.  Finaler  sprint menn i ski-VM 2017 i Lahti, Finland, torsdag. Johannes Høsflot Klæbo ble nummer tre mens Petter Northug t.v ble nummer fem.

Foto: Terje Pedersen / NTB

FORBILDER: Østberg Amundsen har sett opp til Northug og Klæbo spesielt sportslig sett. Foto: Terje Pedersen

– Hvordan skal man få til det?

– Først og fremst kommer det av resultater, men også underholdende personligheter. Det tror jeg langrenn skal få etter hvert, sier han tydelig.

– Føler du at du må opptre på en morsom måte for å tiltrekke seere?

– Altså man har alltid lyst til å gjøre slik at langrenn får god omtale. Men man må være seg selv. Det ville vært slitsomt å legge seg på en identitet som ikke er deg selv. Spesielt hvis man skal være med lenge, svarer Asker-gutten reflektert.

– Så du blir ikke neste?

Han trekker på smilebåndet.

– Jeg og de aller fleste vil nok si at jeg er en ganske så rolig og ydmyk person, men kanskje blir jeg mer cocky med årene, sier Amundsen lurt før han legger til:

– Jeg er cocky med søsteren min hjemme, så hvis jeg tar det ut i mediene så blir det bra, flirer han.

Harald Østberg Amundsens tvillingsøster, Hedda Østberg Amundsen, er en del av rekrutt-landslaget. I yngre alder var Hedda bedre enn Harald i forhold til sine klasser. Det har inspirert den unge herremannen som nå er på elitelandslaget og et steg høyere enn søsteren sin.

– Hun tar det stort sett med et smil. Men hvis jeg blir for cocky kan det nok bli litt mye, sier han smilende.

Beitostølen 20211118. 
Harald Østberg Amundsen og Hedda Østberg Amundsen under pressetreff for langrenn  på Beitostølen.
Foto: Terje Pedersen / NTB

GODE VENNER: Langrennstvillingene er gode venner i og utenfor skisporet. Foto: Terje Pedersen

Les også:

Les også: NRK viser ski-VM i 2023 og 2025

– Jeg vil vinne gull

Østberg Amundsen drømmer om og trener for å bli best i verden. 23-åringen har tidligere vært bedre i distanse enn sprint. I sommer legges det ned mange timer med hurtighetstrening.

– Målet mitt er å være en utøver som vinner gullmedaljer, Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt, og da må man være god på alt. Nå er planen min å bli bedre i sprint, noe jeg jobber kraftig med, sier han ambisiøst.

Skinstad hyller offensiviteten til den unge fremadstormende skiløperen og er full av lovord om Østberg Amundsen som både idrettsutøver og menneske.

– Harald har stabilisert seg på et høyt nivå mellom pallen og topp ti, men jeg tror og håper at han kan ta sin første internasjonale individuelle seier den kommende sesongen, sier skieksperten.

– Kan han bli best i verden?

– Han er absolutt en av dem som kan utfordre de beste og ta over for dem, avslutter Skinstad.

Les også:

Les også: Stortalentet tok spesielt sponsorgrep: – Det er ikke det gøyeste man gjør

Les hele saken
Author:

Fra boliger til kontorer i Kirkegata

0
Trebygningen fra 1880-tallet er blitt til pinneved. Opp kommer et moderne kontorbygg i fem etasjer.

Les mer

Undersøkelse: Dette irriterer oss mest med andre trafikanter

0
Det er spesielt to ting som gjør oss ekstra irritert i trafikken.

Les mer

Kastet jernstang gjennom bussvindu

0


En mann har kastet en jernstang gjennom ruta på en buss med passasjerer i på Madlaveien ved Siddishallen i Stavanger. Det er ingen personskade, melder politiet. De er i området med flere patruljer, også politihund som søker etter mannen. Vitner kan kontakte politiet med tips i saken.
Det er mye glasskår i veien, melder Vegtrafikksentralen.

Les mer

20-åring med sjokkseier i Montreal

0


Britiske Jack Draper viste ingen tegn til nerver mot verdensfemmer Stefanos Tsitsipas og slo grekeren i to strake sett i Masters 1000-turneringen i Montreal.
Den 20 år gamle briten vant kampen med sifrene 7-5, 7-6 (7-4) og kunne til slutt juble for avansement til annen runde foran tredjeseedede Tsitsipas. Han møter franske Gaël Monfils i neste runde.
– Jeg trodde ikke jeg skulle spille her, men det lønnet seg å komme. Jeg hadde ikke en konkret kampplan, jeg bare visste at jeg måtte spille godt for å slå Stefanos, sa Draper til arrangøren etter seieren.
Draper er nummer 82 på verdensrankingen etter gjennombruddet for noen måneder siden. I Wimbledon-turneringen tidligere i sommer vant han ett sett i 1.-rundeoppgjøret mot mester Novak Djokovic. (NTB)

Les mer

EM-favoritten trassa hjartetrøbbel: – Roing var ikkje viktig, det var meir å overleve

0


Ask Tjøm (25) er saman med partnar Lars Benske blant favorittane i dobbelsculler i EM etter ein strålande start på sesongen. Men det er ikkje lenge sidan det verka heilt utopisk for førstnemnde.

Les mer

Svenskene drar til Norge for behandling

0
Ledig kapasitet hos en av Norges største private sykehus kommer nå svenske pasienter til gode.

Les mer