ASKER/OSLO (Nettavisen): Jakob Ingebrigtsen (Friidrett), Karsten Warholm (Friidrett), Erling Braut Haaland (Fotball), Ada Hegerberg (Fotball), Casper Ruud (Tennis) og Viktor Hovland (Golf) er seks av mange store stjerner Norge har fostret fram.
Utøverne er kjent verden over og trekker til seg oppmerksomhet fra ivrige supportere og gigantiske sponsorer i det store utland, men også hjemme i Norge.
Den voldsomme interessen gjør at seer- og sponsorkonkurransen er tøff for langrennssporten, som får mindre og mindre prioritet.
NRK, TV 2, Nent (TV3/Viaplay) og Discovery vekslet alle på å sende skisporter i vinter, og tall som Aftenposten har hentet inn fra TV-selskapene viser en til dels voldsom nedgang i antall seere.
For langrenn herrer forsvant i snitt rundt halvparten av TV-seerne da TV3 sendte verdenscuprennene målt mot NRKs vanlige nivå før pandemien.
Yngstemann på det norske elitelandslaget i langrenn, Harald Østberg Amundsen, mener at noe må gjøres.
– Langrenn er en liten sport i forhold til mange andre. Vi må selvfølgelig prøve å fornye konseptet nå og gjøre det mer underholdende, sier skiløperen og fortsetter:
– Det er en utfordring som vi må ta seriøst hvis langrenn skal fortsette å bli TV-sendt, sponset og engasjere seere, forteller Østberg Amundsen ivrig til Nettavisen i hans nyinnkjøpte leilighet.
UTFORDRING: Østberg Amundsen mener langrenn må fornyes i ulike konkurranser og nye konsept for å få økt markedsføring. Foto: Sverre Wedøe Nodland
23-åringen har vært levert gode prestasjoner i sporet de siste årene og fikk sitt store gjennombrudd da han gikk inn til bronsemedalje på 15 kilometer fristil under VM i Oberstdorf, 2021. Asker-gutten har vært en del av elitelandslaget siden våren i fjor.
På spørsmål om hvordan sporten bør bli mer underholdende har Østberg Amundsen fått sine ideer fra andre idretter.
– Nå prøves det å variere i flere øvelser og på slutten av vinteren gikk vi en blandet sprintstafett som var veldig morsom. Skiskyting har flere ulike stafetter som er underholdende å se på. Jeg syntes Tour de ski er et veldig bra konsept, men kanskje kan man utvide det og gjøre det lenger. Man ser på Tour de France og hvordan det er. Så kanskje Tour de Ski kan hente inspirasjon fra Tour de France.
Landslagsløperen legger vekt på åpenhet og at det er viktig at han og de andre skiløperne i miljøet må være åpen for å bytte program.
– Jeg tror variasjon i konseptet gjør det mye mer underholdende å se på for seerne og sponsorene som er veldig viktig. Jeg mener by-sprinter også er veldig bra for seerne, sier han reflekterende.
ÅPENHET: Bronsevinneren mener han og alle skiløperne må være åpne for nye øvelser og distanser. Her fra podiumet i Oberstdorf. Foto: JOHANNA LUNDBERG
– Kan legges langt ned i smørekofferten
TV 2s skiekspert, Petter Soleng Skinstad, sier han er 100 prosent enig i hva Amundsen sier. Han syntes det er trist hvordan langrennsinteressen har sunket så drastisk og kommer med en lang tirade om skiforbundets mediehåndtering.
– Jeg slakter den nåværende mediehåndtering til Norges Skiforbund. Mediehåndtering ødelegger for dem selv, for langrennssporten og for alle som er glad i langrenn. Man må få by på seg selv. Medietreningen som de holder på med hvor de alltid skal si de rette tingene på de rette tidspunktene er dørgende kjedelig, sier Skinstad engasjert til Nettavisen og fortsetter:
– Mediene kan republisere artikkelen fra forrige helg og bare bytte stedsnavn. Man skal ikke ha meninger om noe som helst noen gang. Det må bort med en gang. Vi må tilbake til ubegrenset takhøyde. Jeg oppfordrer skiløperne til å by på seg selv og trå over streken, bryter skieksperten ut.
LANGER UT: Ski-ekspert, Petter Skinstad, oppfordrer de norske skiløperne til å trå over streken og si hva de virkelig mener. Foto: Olof Andersson/TV 2
Skinstad kjenner de fleste av skiløperne godt og forteller at han vet de har sterke meninger og er morsomme karakterer. Han syntes det er synd at de blir holdt tilbake av skiforbundet.
– Man skal være drit glad når det går bra og rasende når det går dårlig. Mediehåndteringen kan legges langt ned i smørekofferten, sier han.
Kommunikasjonsrådgiver & Medieansvarlig langrenn, Gro Eide skriver i en mail til Nettavisen at de setter pris på engasjementet til Petter Skinstad og at de gjerne tar en nærmere dialog på hva han baserer sine uttalelser på. Skiforbundet ønsker nemlig at skiløperne skal si hva de mener.
– Det viktigste for Skiforbundets utøvere i dialogen med mediene, er vårt ønske om at de er seg selv med utgangspunkt i åpenhet og ærlighet. Dette oppfordres løperne til, senest nå under langrenns løpermøter om «Medieforståelse» i juni, hvor de utfordres på å; «Ta muligheten og bruk den til det DU ønsker å formidle i møtet med mediene».
Videre skriver Norges Skiforbund at de ønsker en god og åpen dialog med pressen.
– Utgangspunktet for dialogen med mediene er verdibasert med utgangspunkt i den folkelighet, åpenhet og ærlighet Skiforbundet ønsker å bygge sitt omdømme på. Så er det selvsagt mottakerne av det som formidles som skal bedømme i hvilken grad vi lykkes med det.
TILSVAR: Medieansvarlig Gro Eide og Norges skiforbund mener at utøverne absolutt skal få være seg selv og si det de mener. Foto: Ole Martin Wold
Skiforbundet deler også det at mange utøvere selv ønsker å få lærdom i mediehåndtering.
– Samtidig er det naturligvis nødvendig med faglig oppfølging og dialog med utøvere som opplever, og høyst sannsynlig skal inn i, stor medieoppmerksomhet. Mange løpere ønsker dette. Utøvere blir ikke fortalt hva de skal si, og noen ganger ønsker de gjerne fakta og dialog om ulike saker som er på dagsorden, slik at de har et underlag å bygge sine meninger på.
Les også:
Les også: Iversen bryter regelverk: – Villedende
– Hent inspirasjon fra andre idretter
Det er ikke bare håndteringen i mediene Skinstad er svært kritisk til, men også utviklingen i langrennssporten. Skinstad påpeker at langrenn var i rivende utvikling og nyanserte seg stadig vekk, men at det er allerede over ti år siden. Den minskende interessen kan de skylde seg selv mener han.
– Ansvaret ligger først og fremst hos det internasjonale skiforbundet FIS, men også hos det norske skiforbundet. De har bare en stemme av mange, men en stor en.
På spørsmål om hva det norske skiforbundet kan gjøre har 32-åringen svaret klart.
– Det gjelder både skiforbundet og utøverne og det handler om å framsnakke nyvinninger og være positive til utvikling. De kan foreslå hvordan det skal se ut og påvirke FIS for å utvikle langrennssporten, sier han.
Ski-eksperten som er sønn av tidligere sportssjef, Åge Skinstad, mener idretten må beholde sin egenart og øvelser som kjennes og etablerte, men at det må utvikles nye konsepter som appellerer til gamle og unge. Forslagene kommer en etter en.
– Jeg tror de kan hente masse inspirasjon fra alpint, skiskyting og sykling. Som med alpint og skiskyting kan det for eksempel være kveldsrenn torsdager og fredager med fullt flomlys. Enda flere by-sprinter, gjerne på kveldstid det også. Men også utenomsportslig sett. Ha konserter og DJ-er i nærheten som kan gi liv og røre. Barnestafetter. Presentasjon av utøverne som i Tour de France, deler Skinstad.
PRESENTERES: Skinstad ønsker at skisporten skal ta etter andre idretter for å få mer blest. I København strømmet supportere til presentasjonen av årets Tour de France-ryttere. Her med Edvald Boasson Hagen og Peter Sagan. Foto: GONZALO FUENTES
Ski-eksperten som for øvrig er skiløper for Team Coop mener at partene innad sporten må være på lag.
– Idretten må tilpasse seg utviklingen i idretten og i mediene. Utøverne må spille på lag med mediene. Skiløperne, forbundene og sponsorene må jobbe tettere sammen på sosiale medier og være mer fremoverlent. Det blir mer populært om alle jobber sammen.
I mailen sendt av Norges Skiforbund svares det også på kritikken mot den manglende utviklingen i sporten.
– Selv om norsk langrenn fortsatt står stødig på interessetoppen hos det norske folk, er Skiforbundet langrenns kontinuerlige ansvar og utfordring å sørge for utvikling av nasjonalidretten. Langrenn har med nye rettighetshavere hatt lavere seertall enkelte helger, men vi har stor tro på positiv utvikling i den kommende skisesongen, noe vi alle er bevisst. Vi jobber selvsagt med dette og tar gjerne imot input fra alle engasjerte, skriver Eide.
Les også: Kraftig fall i seertall på vintersport
– Kanskje jeg blir mer cocky med årene
Østberg Amundsen syntes det er bra at Norge får fram så mange idrettsstjerner og blir inspirert til å bli like god. Han er også klar på at langrennssporten trenger flere profiler.
–Det er veldig viktig å få fram profiler for rekrutteringen. Northug løftet langrenn til nye høyder og inspirerte meg og mange andre. Johaug og Klæbo har gjort det samme. Det trengs å få fram nye profiler, sier landslagsløperen til Nettavisen.
FORBILDER: Østberg Amundsen har sett opp til Northug og Klæbo spesielt sportslig sett. Foto: Terje Pedersen
– Hvordan skal man få til det?
– Først og fremst kommer det av resultater, men også underholdende personligheter. Det tror jeg langrenn skal få etter hvert, sier han tydelig.
– Føler du at du må opptre på en morsom måte for å tiltrekke seere?
– Altså man har alltid lyst til å gjøre slik at langrenn får god omtale. Men man må være seg selv. Det ville vært slitsomt å legge seg på en identitet som ikke er deg selv. Spesielt hvis man skal være med lenge, svarer Asker-gutten reflektert.
– Så du blir ikke neste?
Han trekker på smilebåndet.
– Jeg og de aller fleste vil nok si at jeg er en ganske så rolig og ydmyk person, men kanskje blir jeg mer cocky med årene, sier Amundsen lurt før han legger til:
– Jeg er cocky med søsteren min hjemme, så hvis jeg tar det ut i mediene så blir det bra, flirer han.
Harald Østberg Amundsens tvillingsøster, Hedda Østberg Amundsen, er en del av rekrutt-landslaget. I yngre alder var Hedda bedre enn Harald i forhold til sine klasser. Det har inspirert den unge herremannen som nå er på elitelandslaget og et steg høyere enn søsteren sin.
– Hun tar det stort sett med et smil. Men hvis jeg blir for cocky kan det nok bli litt mye, sier han smilende.
GODE VENNER: Langrennstvillingene er gode venner i og utenfor skisporet. Foto: Terje Pedersen
Les også:
Les også: NRK viser ski-VM i 2023 og 2025
– Jeg vil vinne gull
Østberg Amundsen drømmer om og trener for å bli best i verden. 23-åringen har tidligere vært bedre i distanse enn sprint. I sommer legges det ned mange timer med hurtighetstrening.
– Målet mitt er å være en utøver som vinner gullmedaljer, Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt, og da må man være god på alt. Nå er planen min å bli bedre i sprint, noe jeg jobber kraftig med, sier han ambisiøst.
Skinstad hyller offensiviteten til den unge fremadstormende skiløperen og er full av lovord om Østberg Amundsen som både idrettsutøver og menneske.
– Harald har stabilisert seg på et høyt nivå mellom pallen og topp ti, men jeg tror og håper at han kan ta sin første internasjonale individuelle seier den kommende sesongen, sier skieksperten.
– Kan han bli best i verden?
– Han er absolutt en av dem som kan utfordre de beste og ta over for dem, avslutter Skinstad.
Les også:
Les også: Stortalentet tok spesielt sponsorgrep: – Det er ikke det gøyeste man gjør