tirsdag, september 26, 2023
HjemNyheterDette skriver avisene om politikk fredag 9. juni

Dette skriver avisene om politikk fredag 9. juni

Dette skriver avisene om politikk fredag 9. juni


(Full oversikt på ett minutt. Få «Dette skriver avisene om politikk i dag» tidlig hver morgen som nyhetsbrev. Meld deg på her – det er gratis)

Rødt: Fullstendig skandaløst (Dagbladet)
Rødt og SV har kjempet mot etterlønnsordningen på Stortinget. Resultatet er et kompromiss hvor ordningen halveres. Framover blir det maksimalt 350 000 kroner i etterlønn til avgåtte politikere. Rødt-leder Bjørnar Moxnes er ikke imponert over nedskaleringen av den særegne ordningen for stortingsrepresentanter. – Flertallet bestående av Ap, H, Frp og Sp vil fortsatt ha en politikerklasse med særprivilegier vanlige folk bare kan drømme om. Det er fullstendig skandaløst, sier Moxnes. Han sier videre at ordningen har vist seg «helt umulig å forsvare» etter at mediene og Riksrevisjonen avdekket både rot og misbruk. Les mer

Måling: Raymonds æra kan være over (VG)
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo ligger an til å miste jobben etter valget. – Jeg er klar til å bli byrådsleder, sier Eirik Lae Solberg, og jubler over borgerlig seier på VGs ferske Oslo-måling. Les mer

Ap moses i ny måling (Trygve Hegnars leder, Finansavisen)
Mens statsminister Jonas Gahr Støre og statsrådene Jan Christian Vestre og Tonje Brenna forteller folk at det går usedvanlig bra her i landet, ser det ut til at budskapet ikke går hjem. Ap nærmer seg FrP som har en oppslutning på 14,1 prosent, og Høyre får 31,8 prosent etter en økning på 1,5 prosentpoeng. Høyre og FrP er ett mandat unna rent flertall hvis denne målingen hadde vært valg. Tallene må være et sjokk for Gahr Støre. Les mer

Terror-rapporten: Vil ikke beklage på vegne av regjeringen (VG)
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) stiller seg bak PSTs beklagelse etter rapporten om terrorangrepet – men vil ikke beklage på egne eller regjeringens vegne nå. Les mer

– Skal ryddes opp (Dagbladet)
Dommen etter Pride-skytinga 25. juni er knusende. Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) krever umiddelbar handling av PST og politiet, men hun må ta mer ansvar selv, mener Venstre. Les mer

Emilie Enger Mehl får krass kritikk etter terror-rapport: – Må ryddes opp i! (NRK)
Opposisjonen krever svar fra justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) etter knusende terror-rapport. Mehl bekrefter til NRK at hun vil redegjøre for Stortinget. Les mer

– Tynnslitt tillit (Dagbladet)
– Vår tillit til Emilie Enger Mehl er tynnslitt, sier MDG-topp Lan Marie Berg. Les mer

Burde vært stoppet (Dagbladet)
Den hjerteskjærende 25. juni-rapporten kan ikke bli den siste granskningen av hva som skjedde. Også E-tjenestens rolle må under lupen, skriver Martine Aurdal. Les mer

Støttet avlysning av Pride-støttemarkering: − En klok vurdering (VG)
Både statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) støtter politidirektørens omstridte avlysning av Pride-støttemarkeringen 27. juni. Les mer

Intern krangel i Frp om villmannskjøring (Dagbladet)
Ifølge sentrale kilder i Fremskrittspartiet er det sterke interne uenigheter rundt straff for villmannskjøring. Det er justiskomiteens leder, Per-Willy Amundsen (Frp), som er på kollisjonskurs med flertallet i eget parti, får Dagbladet opplyst. På partiets gruppemøte forrige onsdag ble saken tatt opp. Spørsmålet var om Frp ville gå inn for en modell hvor villmannskjøring, selv uten skadelidende, automatisk skal straffes med at bilen konfiskeres på stedet. I Danmark har man innført dette. Les mer

Regjeringa droppa flykrav i det stille (NRK)
Eit fleirtal på Stortinget vil ha «grønare» drivstoff på norske fly. Regjeringa har utsett kravet, men gløymde å gi beskjed. Les mer

Raser etter debatt-nei: – Tom for ord (Dagbladet)
Leder i Homonettverket i Arbeiderpartiet reagerer sterkt på at justisministeren ikke ville møte ham til debatt. – Ville vært uryddig av meg, svarer Emilie Enger Mehl. Les mer

Må svare om kjøpet av Meraker Brug (DN)
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og landbruksminister Sandra Borch må svare kontrollkomiteen om statens kjøp av Meraker Brug for 2,65 milliarder kroner. I et brev fra komiteen til statsrådene kommer det også fram at Stortinget ikke ble informert om at kjøpesummen overgikk statens verdivurdering, da en proposisjon om kapitalforhøyelse til Statskog ble behandlet. Les mer

Kalles inn på teppet (Dagbladet)
Nye SSB-tall viser en minimal reduksjon i norske klimautslipp. MDG svarer med å kalle regjeringen inn på teppet. Les mer

Må kutte 13 ganger raskere (Dagbladet)
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) har lovet å innføre klimatiltak som regjeringen aldri vil gå inn for, skriver Dagbladet-kommentator Sondre Hansmark. Les mer

Huitfeldt møtte Saudi-Arabias utenriksminister (NTB)
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) diskuterte torsdag forholdet mellom Norge og Saudi-Arabia med landets utenriksminister Faisal bin Farhan. Møtet fant sted på sidelinjen av et møte i Riyadh der ministre fra landene som er med i den internasjonale koalisjonen mot IS, deltok. Les mer

Norge legger ned ambassaden på Sri Lanka (TV 2)
Bare to år etter at Norge brukte flere millioner kroner på ny ambassade på Sri Lanka, blir den lagt ned for godt. Norge har i mange år hatt et omfattende engasjement på Sri Lanka, og i 2021 ble det brukt 7,3 millioner kroner på en ny ambassade, skriver Panorama. Tidligere statsråd og fredsmekler Erik Solheim er kritisk til at Norge legger ned ambassaden på Sri Lanka. Han mener beslutningen er tatt for å spare penger og på grunn av manglende interesse for Sør-Asia. Stengningen kommer som et resultat av at utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i fjor varslet om endringer i utenrikstjenesten for å «ivareta norske interesser i en ny tid i Europa». Les mer

Styres Sverige av høyreekstreme Jimmie Åkesson? (Kjetil Wiedswang, DN)
Den borgerlige regjeringen bruker fascistiske metoder og Ungarns Viktor Orbans lærebok, klager Sveriges sosialdemokrater. Virkelig? Les mer

EU-byrå tar til orde for permanent opphold for ukrainske flyktninger (NTB)
EUs regjeringer bør forberede seg på å integrere ukrainske flyktninger permanent, mener unionens byrå for grunnleggende rettigheter (FRA). I byråets årsrapport heter det videre at hjelpetiltakene bør finsiktes mer mot kvinnene og barna som utgjør majoriteten av flyktningene. Les mer

EU enige om hovedlinjene i felles asyl- og migrasjonspolitikk (NTB)
Etter flere år med forhandlinger er EUs medlemsland nå enige om hovedlinjene i en felles asyl- og migrasjonspolitikk. Les mer

Donald Trump er tiltalt i dokumentsaken (NTB)
USAs tidligere president Donald Trump har fått beskjed om at han er tiltalt i dokumentsaken og må møte i retten neste uke. – Den korrupte Biden-administrasjonen har informert advokatene mine om at jeg er tiltalt, skriver Trump på sin egen plattform Truth Social. Les mer

Zelenskyj melder om framskritt i Donetsk (NTB)
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gleder seg over det han sier er resultater i Donetsk-regionen øst i landet. – Det er veldig tunge kamper i Donetsk-regionen. Men det er resultater, og jeg er takknemlig overfor dem som oppnådde disse resultatene. Bra jobbet i Bakhmut. Steg for steg, sa Zelenskyj i sin faste videotale torsdag. Les mer

—————

Les også: Dette skriver avisene om økonomi fredag 9. juni

Les også: Dette skriver avisene om børs fredag 9. juni

Tidligere utgaver finner du her (politikk), her (økonomi) og her (børs)

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Verified by ExactMetrics