fredag, juni 2, 2023
HjemNyheterNato-møtet kan koste 100 millioner: – Politiet må være forberedt på at...

Nato-møtet kan koste 100 millioner: – Politiet må være forberedt på at alt kan skje

Nato-møtet kan koste 100 millioner: – Politiet må være forberedt på at alt kan skje


Sikkerheten rundt Nato-møtet i Oslo kan koste nesten 100 millioner kroner. Det viser tall fra revidert statsbudsjett, meldt blant andre av NRK tidligere i mai.

– Politiet må være forberedt på at alt kan skje, sier seniorforsker i NUPI, Karsten Friis til P4 før Natos møte for alliansens utenriksministre. Møtet finner sted onsdag 31. mai og torsdag 1. juni i Oslo.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg leder møtet.

– Vi er en i spent situasjon og da må man ta sikkerheten på alvor, og da forbereder man seg på det utenkelige i alle retninger, sier Friis.

Les også: Avslører regelbrudd i «Forræder»: – Jeg var så nysgjerrig

Han legger til at krigen i Ukraina gjør situasjonen mer spent, men at USAs utenriksminister Antony Blinken også alltid er et mål i seg selv og at dette krever høy sikkerhet.

– Amerikanske utenriksministre har jo en rolle i hele verden, det kan være folk som er interessert i å markere seg, eller ramme vedkommende. Så da må politiet være beredt for nærmest sett alle slags scenarier, sier Friis til P4.

Les også: Klarte ikke holde seg da Russland-beskjeden kom: –⁠ Latterlig

Friis var også klar på dette overfor Nettavisen 25. januar i år, da han fikk spørsmål om sikkerheten i forbindelse med møtet:

– Det er klart det vil være høy sikkerhet rundt individene som kommer, som for eksempel USAs utenriksminister Antony Blinken, sa Friis til Nettavisen den gangen.

Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug er tidligere sjef for Nato Defense College. Han var ikke like kategorisk overfor Nettavisen i samme artikkel:

– Det er alltid knyttet noe risiko til deltakernes personlige sikkerhet, og det er naturlig at det vil være et stort oppbud av politi i forbindelse med sikkerheten. Men dette er ren rutine i en sånn setting, sa han.

Dalhaug sa videre at Nato-møtet vil bidra til å sette Norge på kartet.

– Det setter Norge veldig godt på kartet og jeg er sikker på at Stoltenberg ser fram til å ha møtet i Norge. Det vil også by på anledningen for andre organisasjoner å vise seg fram i den sammenheng. Det bidrar utelukkende å sette Norge på kartet på en god måte, sa han.

Ifølge en pressemelding har Stoltenberg fullt program på tirsdag. Blant annet skal han i audiens med kongen. Senere samme dag skal han holde en tale under et arrangement med Den norske Atlanterhavskomité og Utenriksdepartementet.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments