Behandlingen av en kivi-fugl i en dyrepark i Miami, har satt sinnene i kok hos tusenvis av nyzealendere.
En video fra dyreparken viser hvordan nasjonalfuglen til New Zealand holdes og klappes av gjester under sterkt lys. Videoen begynte å spre seg tirsdag denne uken, og nærmest med én gang startet oppstyret i New Zealand.
Den lille fuglen er folkekjær i landet og er landets nasjonalfugl. Nyzealendere bruker ofte «Kiwi» som et kallenavn på idrettslagene sine, samt for innbyggerne i landet.
Voldsomme reaksjoner
Dyreparken i Miami tilbød gjester å møte deres eneste kivi-fugl, Pãora, for å møte fuglen. I en video som ble lagt ut på dyreparkens sosiale medier koser en ansatt med fuglen.
Kort tid etter startet en seer underskriftskampanjen «Hjelp å redde denne mishandlede kivien»
Les også:
Les også: Anmeldt etter Nettavisen-avsløring: – Systematiske brudd på dyrevelferdsloven
Under et døgn senere hadde den 9.000 underskrifter og en strøm av klager ble sendt mot Miami Zoo. Til og med landets statsminister meldte seg på i debatten.
– Nyealanderne som var vitne til hva som skjedde der, fanget det opp ganske raskt, forteller New Zealands statsminister Chris Hipkins, skriver The Guardian.
– Det er en taonga og ble gitt i god tro om at den skulle bli tatt vare på av dyreparken. Dette er en bekymring, en stor bekymring, konstateterte miljøforkjemperen Paora Haitana, som fuglen er oppkalt etter. Det skriver nyhetsnettstedet RNC.
Taonga er maorispråklig for en verdifull besittelse i maorikulturen.
Legger seg flate
Årsaken til reaksjonene er at kivi-fugler trives best i mørket.
Allerede dagen etter at videoen kom ut, beklaget en talsperson fra dyreparken og innrømmet i et intervju på nasjonal radio at de hadde gjort en stor feil.
Les også:
Les også: Politikere rystet over Nettavisen-avsløringer: – Helt forferdelig
– Etter å ha mottatt en flom av klager gikk jeg umiddelbart til dyrehagens direktør og sa at vi har fornærmet en hel nasjon, sa talsperson Ron Magill i intervjuet.
Han forteller at fuglen ble minimalt eksponert for lys, men at det likevel var feil.
– Jeg er flau over at vi er i denne situasjonen. Dette ble ikke bra mottatt da de kom opp med planen., fortalte han.
– De har gitt en offentlig beklagelse om det som har skjedd og jeg anerkjenner det og takker dem for at de tok det på alvor, fortalte New Zealands statsminister.
Les hele saken
Author:
Du må logge inn for å legge inn kommentar.