fredag, juni 9, 2023
HjemNyheterTina Turner (1939–2023)

Tina Turner (1939–2023)

Tina Turner (1939–2023)


Å si at hun levde et turbulent liv, blir nok tidenes understatement. Det skulle ganske lite til, før hun hadde havna i «27-klubben» – sammen med Janis Joplin, Jimi Hendrix og Kurt Cobain.

Men hun ble heldigvis 83, og i dag bøyer en hel pop- og rockverden hodene i sorg.

Les også: Tina Turner er død

Et stormfullt ekteskap

Annie Mae Bullcock ble kjent for all verden da hun tok scenen med storm som vokalist i The Ike & Tina Turner Revue. Hun hadde enda ikke fylt 20, og skulle snart gifte seg med Ike Turner – et ekteskap som skulle vise seg å bli mer enn normalt stormfullt.

Tina ble rett og slett slått helseløs av sin ektemann, og hun greide ikke å flykte ut av ekteskapet før i 1978.

Les også: Kjendisene i sorg: Kollapset etter dødsbudskap

Men The Ike & Tina Turner Revue gjorde det skarpt der de reiste rundt med hitsingler som «Proud Mary», «River Deep, Mountain High» og «Nutbush Citiy Limits» – en sang Tina faktisk komponerte sjøl, hvilket ikke var noen dagligdags affære.

Til topps på hitlistene

Som soloartist gikk hun til topps på hitlistene gjennom å synge sanger andre hadde skrevet. Slik sett tilhørte hun en slags old school; en arv fra miljøet i New Yorks Tin Pan Alley, der populærkomponister som Irving Berlin, Hoagy Carmichael, George & Ira Gershwin og Cole Porter skreiv hits på bestilling for artister som Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Dean Martin og Sammy Davis Jr.

Les også: Arild Rønsen

Men som hun sang! Hun begynte som soulsanger, men tok all energien med seg over i mer poporientert stoff – som for eksempel tittelkuttet til hennes gjennombrudd som soloartist: «Private Dancer», en låt hun fikk servert av sjefen i Dire Straits, Mark Knopfler.

Ei kruttønne på konsert

Jeg så henne i Drammenshallen i 1985, da hun reiste rundt med materialet fra «Private Dancer». En konsert for evigheten, som også huskes for oppvarmingsartisten – Bryan Adams.

Jeg anmeldte konserten i Klassekampen, og fikk for en gangs skyld rett da jeg mente at dette helt sikkert var siste gang vi fikk oppleve Bryan Adams som support act.

To år seinere fylte hun Valle-Hovin, sammen med Joe Cocker.

Og hva var det som gjorde Tina Turner til ei krutt-tønne i live-format? Hun kunne jo egentlig ikke danse, i ordets klassiske betydning. Men det brydde hun seg katten om, der hun stolpra seg fram på høye hæler. Et hardt liv hadde gitt henne enorm sjøltillit. Se, her kommer jeg – selveste I, Tina!

Les også: Stortingspresidenten: – Min favorittartist er død

Akkurat så stor var hun

Vi husker henne som «Acid Queen» i The Whos rockopera «Tommy»; vi husker henne for «We Don’t Need Another Hero» i «Mad Max: Beyond Thunderdome»; vi husker henne fra opptredenen med Mick Jagger under Live Aid; vi husker henne for tolkinga av U2s bidrag til James Bond-musikken, «Golden Eye».

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Hun har selvfølgelig sin stjerne på Hollywood Walk of Fame, og ble like selvfølgelig votert inn i Rock and Roll Hall of Fame (1991). I 1988 spilte hun for 180.000 publikummere på Maracanâ stadion i Rio de Janeiro, Brasil sammen med Paul McCartney. Den publikumsrekorden skulle seinere bli slått – av a-ha!

Michael Jackson ble den første svarte artisten på MTV. Tina Turner ble den første svarte artisten on the cover of Rolling Stone.

Akkurat så stor var hun.

«Private Dancer»-albumet åpner med «I Might Have Been Queen». You made it, Queen Tina! I, Tina – simply the best!

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments