fredag, juni 9, 2023
HjemNyheterSV slakter regjeringens lakseskatt: – Elendig prosess

SV slakter regjeringens lakseskatt: – Elendig prosess

SV slakter regjeringens lakseskatt: – Elendig prosess


Torsdag kom nyheten om at regjeringspartiene har blitt enige med Venstre og Pasientfokus om den omstridte lakseskatten.

FORNØYD: Venstres finanspolitiske talsperson Sveinung Rotevatn er fornøyd med at partiet har fått gjennomslag for en effektiv skattesats på 25 prosent. Foto: Henrik Heldahl (Nettavisen)

Veien frem mot enighet har vært alt annet enn lett. Forrige uke brutte forhandlingene om et bredt forlik sammen da KrF dundret ut av forhandlingene etterfulgt av Høyre og Venstre.

Les også: Støre om lakseskatten: – Den er svært næringsvennlig

Nå ha altså sistnevnte blitt enige med regjeringpartiene likevel. Smertegrensen skal for Venstre ha vært å få en effektiv skattesats under 25 prosent, for Høyre var smertegrensen på et sted under 20 prosent, erfarer Nettavisen.

Les også: Internt opprør mot Støre og Vedum: – Synd vi har havnet i dette uføret

Forslaget bygger på modellen først lagt fram av regjeringen, med følgende endringer:

  • Den effektive skattesatsen reduseres fra 35 % til 25 %.
  • Verdsettelsesrabatten i formuesskatten økes fra 50 % til 75 %.
  • Vertskommunene og -fylkene sikres en høyere inntekt fra Havbruksfondet for 2023.
  • I tillegg fremmes det flere anmodningsforslag for å styrke miljøprofilen og bidra til teknologiutvikling.

ENIGHET: Arbeiderpartiet og Senterpartiet har blitt enige med Venstre og Pasientfokus om den omstridte lakseskatten. Foto: Henrik Heldahl (Nettavisen)

– Venstre har fått gjennomslag for vårt hovedkrav om å senke skattesatsen til 25 prosent, i tillegg til flere miljøseire. Kyst-Norge har ikke råd til at Stortinget driver politisk spill og skaper usikkerhet rundt en av våre viktigste næringer. Dette er en god løsning både for kysten, havbruksnæringen og fellesskapet, sier Venstres finanspolitiske talsperson Sveinung Rotevatn i en pressemelding.

Les også: Lakse-ordfører fyrer løs: – Truslene om nedleggelser er tullprat

Senterpartiets Geir Pollestad er godt fornøyd med resultatet.

– Etter en lang prosess sikrer vi nå at Stortinget vedtar prinsippet om grunnrente i havbruk. Avtalepartene sikrer også flertall for en skattesats på 25 % og en økning i rabatten på formuesskatteverdien for oppdrettskonsesjoner til 75 %.

SV-slakt av lakseskatten

Regjeringen har dermed sikret flertall uten sin budsjettpartner SV.

– Denne avtalen er for dårlig både når det kommer til miljø og fordeling, derfor kunne vi ikke støtte den, skriver SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski om avtalen.

Og hun slutter ikke der.

– Dette har vært en elendig prosess fra regjeringspartienes side, der vi har vært konstruktive og klare til forhandlinger, men vi kan selvfølgelig ikke støtte en avtale der vi ikke får gjennomslag for våre viktigste prioriteringer, skriver hun videre.

Hun peker på partiets krav om miljøkrav, blant annet stans i nye konsesjoner til torskeoppdrett til konsekvensene er utredet, som de ikke fikk gjennomslag for.

– SV har vært pådriver for en grunnrenteskatt på havbruk, og vi vil nå stemme for vårt forslag når saken behandles i Stortinget.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments