tirsdag, mai 30, 2023
HjemNyheterHva er CRP?

Hva er CRP?

Hva er CRP?


CRP, eller C-reaktivt protein som det står for, er et protein som leveren produserer når du har en betennelse i kroppen. Det er dette man sjekker når man tar en CRP-prøve.

Hva er høy CRP?

CRP-nivået i blodet kan måles ved å ta en liten bloddråpe fra fingeren. Prøven går fort, og du får raskt et svar hvor CRP vises i milligram per liter.

Et resultat på over 5 CRP kan tyde på sykdom. Den kan i følge Lommelegen bli flere hundre, og nøyaktig hva den havner på varierer med type infeksjon og hvor langt denne har kommet. Viser CRP-prøven over 40, tyder det på bakteriell infeksjon.

Hva er årsaken til høy CRP?

Høy CRP tyder på en betennelsesreaksjon i kroppen. Blir den svært høy tyder det ofte på bakteriell infeksjon, men du kan også ha forhøyet CRP ved en virusinfeksjon. Som oftest vil prøven være lavere ved virus enn ved en infeksjon som skyldes bakterier.

Revmatiske sykdommer, tarmbetennelser og store skader kan også gi forhøyet CRP. Det kan også alvorlige sykdommer som kreft, men ikke alltid. CRP er altså ikke en spesielt god indikator på kreft.

Blood collecting from finger. Hospital blood samples from hand.

Blood collecting from finger. Hospital blood samples from hand. Foto: Vadym Terelyuk

Hva skal CRP ligge på?

Hos friske er CRP vanligvis under 5 mg/l, i følge SNL. Gjerne rundt 1, men prøven viser som oftest kun «under 5». Konsentrasjonen av CRP blir høyere jo større betennelsesreaksjon du har, og vil være på sitt høyeste innen 48 timer.

Når du holder på å bli frisk igjen vil nivået av CRP synke, og på 20 timer er nivået halvert.

Lav CRP utelukker ikke sykdom

Mens et resultat på over 5 kan tyde på sykdom, er det ikke alltid at man får utslag på CRP selv om man er syk. Eldre vil få mindre utslag enn yngre ettersom kroppens immunforsvar reagerer mindre ved sykdom, og går du på immundempende medisiner vil utslaget bli lavere ettersom kroppen produserer mindre CRP.

Kilder: Store Medisinske Leksikon/Store norske leksikon, Lommelegen.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments