tirsdag, mai 30, 2023
HjemNyheterSportFIS står fast på utestengelsen av Russland og Belarus

FIS står fast på utestengelsen av Russland og Belarus


Det internasjonale ski- og snowboardforbundet ser bort fra anbefalingen fra IOC og åpner ikke for russisk og belarusisk deltakelse i tiden som kommer.
Det ble klart etter et styremøte i Zürich onsdag. Der var det på forhånd varslet at den betente Russland-saken skulle tas opp.
I en pressemelding opplyser FIS at utøvere fra Russland og Belarus vil fortsette å være utestengte «inntil videre».
Erik Røste, som er styremedlem i FIS, er fornøyd med resultatet av møtet.
– Både Norges Skiforbund og min mening i denne saken er godt kjent. Jeg er glad for at dagens diskusjon i FIS Council ikke endret beslutningen om utestengelse, sier Røste i en uttalelse.
Det er første gang at styret i FIS diskuterer saken formelt etter at Den internasjonale olympiske komité (IOC) anbefalte alle internasjonale særforbund om å gjenåpne døren for Russland og Belarus.
I IOC-uttalelsen som ble formidlet i slutten av mars heter det at russiske og belarusiske utøvere nå bør få slippe til på gitte vilkår. Betingelsen er i første rekke at de konkurrerer som nøytrale, uten nasjonale symboler og med tilknytning til det russiske flagget.
Det må også stilles krav om at de aktuelle utøverne ikke har vist noen form for støtte til krigshandlingene i Ukraina, samt at de ikke har formelle koblinger til det russiske militæret.
IOC har latt det være opp til hvert enkelt særforbund å ta den endelige avgjørelsen. Det har ført til en dyp splittelse i idrettsbevegelsen. Flere forbund har valgt å legge seg på IOC-linjen, mens andre har stått fast på at Russland og Belarus skal holdes utenfor så lenge krigshandlingene fortsatt pågår.
I forkant av FIS-møtet var det kjent at det rådet delte meninger blant medlemmene i styret. FIS-president Johan Eliasch signaliserte allerede i vinter at han mener IOCs holdning i saken må veie tungt å følges. Norges tidligere skipresident Erik Røste, som er styremedlem, har på sin side vært krystallklar på at det eneste rette er å opprettholde utestengelsen.

Les mer

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments