fredag, juni 2, 2023
HjemNyheterFagermo med advarsel før Norge-sluttspill: – Det er uaktuelt

Fagermo med advarsel før Norge-sluttspill: – Det er uaktuelt

Fagermo med advarsel før Norge-sluttspill: – Det er uaktuelt


VALLE (Nettavisen): Denne sommeren skal Norge ut i to mesterskap i fotball. U21-landslaget reiser til Romania (og eventuelt Georgia) i perioden 21. juni til 8. juli. Norge er trukket i gruppe D og møter sterk motstand i Sveits, Frankrike og Italia i EM-sluttspillet.

For U19-landslagets del nærmer det seg tur til Malta hvor de norske guttene skal spille EM i perioden 3.–16. juli, om de kommer seg hele veien til finalen.

I perioden mesterskapene arrangeres spilles det samtidig flere kamper i hjemlig liga i Norge. Det kan skape problemer for klubbene som har flere aktuelle spillere til de to lagene.

NFFs toppfotballsjef Truls Dæhli bekrefter at de har belyst problemstillingen og hatt dialog med klubbene om hvilke regler som gjelder og hva som er forutsetningene.

– Vi er alle klar over at dette er vanskelig og utfordrende. Klubbene ønsker å ha spillerne med i mesterskap og spillerne ønsker å være med, men vi må se på hva som er mulig å få til, innleder han til Nettavisen.

Les også: Supertalentene vekker oppsikt: – Det er ganske unikt

Oslo 20220821. 
Vålerengas trener Dag Eilev Fagermo før eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Tromsø på Intility arena.
Foto: Annika Byrde / NTB

HEKTISK PERIODE: Sommeren er fullpakket med kamper i norsk fotball. Foto: Annika Byrde

– Da må vi få kampene flyttet

Vålerenga er blant klubbene som kan bli hardest rammet denne sommeren. Oslo-klubben har flere spillere som har vært viktige bidragsytere til de to EM-klare landslagene.

Temaet engasjerer Dag-Eilev Fagermo.

– Nå får du overskriften din, innleder han til Nettavisen før han trekker pusten og fortsetter:

– Det er veldig viktig med landslagsspillere og det er gøy og viktig at vi kommer til mesterskap. Men hvis det er sånn at spillerne våre må stå over obligatoriske kamper i cupen eller Eliteserien for å spille landskamper, så gjør vi det ikke, er den klare beskjeden fra VIF-treneren.

Fagermo mener det er en selvfølge at kamper må bli flyttet om spillere som er etablert på laget blir tatt ut til mesterskap.

– Vi vil gjerne at spillerne er med på landslag, men da må vi få kampene våre flyttet. Vi kan ikke miste fire-fem, seks mann også skal vi spille Eliteserien. Vi er nok en av de klubbene som får det tøffest fordi vi har ganske mange.

– En del av de andre som blir tatt ut, tipper jeg, spiller ikke i Norge. Vi er nok en av de som kan bli mest skadelidende der. Da må vi flytte på kamper, hvis ikke blir de hjemme, sier Fagermo.

Oslo 20230516. 
Vålerenga feirer etter Seedy Jatta scorer under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og HamKam på Intility Arena i Oslo tirsdag.
Foto: Lise Åserud / NTB

AKTUELLE: Fire av disse spillerne er aktuelle for U-mesterskap denne sommeren. Foto: Lise Åserud

I den seneste U21-troppen i slutten av mars var Magnus Sjøeng, Henrik Heggheim og Aaron Kiil Olsen med. I tillegg trekker Fagermo fram Odin Thiago Holm og Seedy Jatta som spillere som potensielt kan bli tatt ut i Leif Gunnar Smeruds mesterskapstropp.

Midtstopper Heggheim er på lån fra Brøndby ut juni måned. Det er fortsatt uklart om han vil fortsette i klubben etter dette.

– Vi har hatt en prosess på dette som har gått over tid. Regelen som alltid står og er gjeldende, er at hvis du har to spillere i en landslagstropp og de har startet to av de tre siste obligatoriske kampene, så gis du rett til å flytte én kamp. Det er den første kampen i mesterskapsperioden, forklarer Dæhli til Nettavisen.

– For U21 har vi innført en unntaksregel som er den samme som vi innførte da vi var i VM for U20. Den sier at om du har én spiller i troppen, så får du rett til å flytte én kamp. Den første obligatoriske kampen i mesterskapsperioden, sier han.

Fagermo bekrefter at han så smått har vært i dialog med NFF, men han påpeker at uttaket først må bli kjent før han vet hvor mye klubben eventuelt blir påvirket.

– Det er ikke noe vits å begynne å krangle før vi vet hvem som kommer med. Vi vet at det er en god sjanse (for at flere er med red.anm.). En ting er U21-mesterskapet, der er ting lagt litt til rette, men det er enda verre med U19. Det er i juli hvor vi har flere kamper, sier Fagermo og ramser opp potensielle cup- og seriekamper.

HUSK: Du ser ALT av Obos-ligaen og 75 kamper i Eliteserien hos Nettavisen med et +Alt-abonnement!

Flere klubber rammes – NFF forklarer regelverket

I tillegg til spillerne som potensielt kan forsvinne med U21-landslaget er det ganske sikkert at Magnus Bech Riisnæs og Jacob Dicko Eng vil bli tatt ut i U19-troppen om de holder seg skadefrie.

– Det er uaktuelt. Hvis vi ikke får flyttet der, så blir de ikke med, sier Fagermo bastant.

– Er spillerne selv innforstått med dette?

– Sikkert ikke. Jeg skjønner jo det og vi er ikke noe glad i det vi heller. Vi vil helst at de skal spille landskamper vi også, men det må legges til rette når vi kommer til mesterskap. Da må forbundet prioritere mesterskapene og flytte på seriekamper, det er ikke verre enn det. Da blir ikke dette noe problem.

Dæhli forklarer at unntaksregelen ikke gjelder for U19-mesterskapet.

– Der er det den gjeldende regel som gjelder. Årsaken til dette er hensynet til spilleplan og Eliteserien. Dette er en veldig stor utfordring for oss og klubbene når mesterskapene legges utenfor internasjonal dato. Da er det klubber i land som spiller vår-høst som rammes, ikke de som spiller motsatt.

Oslo  20190604.
Mats Møller Dæhli og far Truls Dæhli etter trening på Ullevaal stadion sammen med fotballandslaget, før kampene mot Romania og Færøyene.
Foto: Lise Åserud / NTB

UTFORDRINGER: Truls Dæhli erkjenner at det er flere hensyn å ta under sommerens mesterskap. Foto: Lise Åserud

I perioden U21-mesterskapet arrangeres spilles det to fulle serierunder. Om Norge eventuelt kommer seg helt til finalen vil det også kollidere med den 13. serierunden.

U19-mesterskapet overlapper U21-mesterskapet og avholdes 3.–16. juli.

Også klubber som Lillestrøm, Brann, Molde, Viking og AaFK kan rammes av at spillere blir borte i sommer.

Vålerenga møter Molde på hjemmebane 15. juli.

– Vi kan ha seks-sju spillere borte i denne perioden. Det er ikke fair om vi skal spille da. Vi kan ikke bli straffet for at vi får fram unge spillere, sier Fagermo.

– Når det ikke er internasjonal periode, så kan ikke NFF tvinge spillere på landslag. Så enkelt er det, er responsen fra NFFs leder.

– I internasjonal periode har landslaget fortrinn fordi det er avsatt til det, men når det ikke er det så er vi avhengig av at klubbene gjør det mulig for oss å stille best mulig lag. Det er alle klubber grunnleggende positive til, men man kan ikke gi noen garantier før uttakene er gjort og det skjønner jeg veldig godt for man vet ikke hva som er den faktiske situasjonen i klubbene i det uttaket kommer.

U21-uttaket blir offentliggjort 31. mai, mens U19-uttaket blir klart noe senere, opplyser NFF.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments