tirsdag, mai 30, 2023
HjemNyheterRussland sier de brukte kampfly for å slå ned væpnede inntrengere i...

Russland sier de brukte kampfly for å slå ned væpnede inntrengere i russisk fylke

Russland sier de brukte kampfly for å slå ned væpnede inntrengere i russisk fylke


Departementet hevder tirsdag også at over 70 angripere er drept, og at gruppa er «eliminert», uten at opplysningene er bekreftet fra uavhengig hold.

Ukrainske myndigheter benekter at de har noe med angrepet å gjøre.

Hele ni russiske landsbyer ved grensen til Ukraina skal ha blitt evakuert som følge av kampene, som brøt ut mandag.

– De gjenværende krigerne ble drevet tilbake til ukrainsk territorium, der de fortsatte å bli truffet av ild helt til de var fullstendig eliminert, heter det i en uttalelse.

Les også: Russland sier inntrengere i Belgorod er «fullstendig eliminert»

Samme ettermiddag opplyste guvernøren i Belgorod Vjatsjeslav Gladkov at de særskilte antiterrorlovene, som ble innført dagen før, er opphevet.

Det er første gang siden Russland invaderte Ukraina, at det innføres slike lover i en del av landet.

Russian rockets launch against Ukraine from Russia's Belgorod region are seen at dawn in Kharkiv, Ukraine, early Sunday, May 14, 2023. (AP Photo/Vadim Belikov)

ORD MOT ORD: Når det kommer til hvem som står bak angrepene er det ord mot ord. Russiske myndigheter hevder det var russiske sabotører, mens Ukrainske myndigheter hevder det var russiske geriljagrupper som kjemper mot regimet til president Vladimir Putin. Foto: Vadim Belikov (NTB)

Må fortsette innsatsen

Ord står mot ord når det gjelder beskrivelsene av hvem som står bak.

Russiske myndigheter hevder det var ukrainske sabotører som tok seg over grensen og angrep Belgorod. Ukrainske myndigheter hevder på sin side at det er snakk om russiske geriljagrupper som kjemper mot regimet til president Vladimir Putin.

To grupper som kaller seg Legionen for frihet for Russland (LSR) og Russisk frivillighetskorps (RVC) har lagt ut meldinger og videoer i sosiale medier der de hevder å være russere som vil frigjøre Russland. Begge gruppene har baser i Ukraina og kjemper på ukrainsk side av krigen, ifølge eksperter.

Oberstløytnant Johan Huovinen, som har tjenestegjort i både Russland og Ukraina og underviser ved svenske Försvarshögskolan, sier at det er mye som tyder på at Ukraina står bak angrepene i Belgorod.

Les også: Russland om hangarskipsbesøk i Oslo: – Ulogisk og skadelig

Ifølge ham kan det synes som om ukrainerne forsøker å bruke russernes egen taktikk mot dem.

– En spesialoperasjon der man forsøker å skape et inntrykk av at det er russiske utbrytere som vil slutte seg til Ukraina. Det speiler mer eller mindre det som skjedde i Luhansk og Donetsk i 2014, sier Huovinen.

– Binder opp ressurser

– Dette har selvfølgelig som hensikt å binde opp russiske militærressurser i denne regionen. Og det kan ikke utelukkes at det kanskje er et første steg i den ukrainske offensiven – at man angriper i én retning, og så skjer det noe annet i en annen retning, sier han videre.

Ifølge det britiske forsvarsdepartementet er det høyst sannsynlig at russiske sikkerhetsstyrker har kjempet mot angriperne på tre steder i Belgorod.

– Russland står overfor et økt antall sikkerhetstrusler mot flere plasser i landets grenseområder med tap av kampfly og improviserte bombeangrep mot jernbanelinjer, og nå direkte partisanaksjoner, skriver departementet i sin daglige etterretningsrapport tirsdag.

Les også: Zelenskyj benekter Bakhmuts fall: – De smadret alt

– Krever fortsatt innsats

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov understreker at situasjonen krever innsats fra Russland.

– Dette er nok en bekreftelse på at militante ukrainere gjennomfører angrep mot vårt land. Dette krever en stor innsats av oss, og dette arbeidet fortsetter, sier Peskov og legger til at angrepene gir grunn til «dyp bekymring».

Peskov fikk tirsdag spørsmål om meldingene om at det er etniske russere som står bak.

– De er ukrainske krigere fra Ukraina. Det er mange etniske russere som bor i Ukraina. Men de er fortsatt ukrainske militante, svarte Peskov.

New York, USA 20161110.
Sjakk-VM 2016. Putin-talsmann, Dimitrij Peskov, fotografert i forbindelse med en pressekonferanse med verdensmester Magnus Carlsen og finalemotstander Sergej Karjakin fra Russland, dagen før de møtes til første parti i kampen om VM-tittelen. 
Foto: Pontus Höök / NTB

«DYP BEKYMRING»: .Putin-talsmann, Dimitrij Peskov, uttaler at angrepene gir grunn til «dyp bekymring» og vil kreve en stor innsats fra Russland. Foto: Pontus Höök (NTB)

Det er ikke første gang at en væpnet gruppe tar seg over grensen til Russland. I mars gikk en gruppe over grensen lenger nord, til den russiske regionen Brjansk.

Der filmet de seg selv med flagg og erklærte at de var russere som ville befri sine landsmenn, før de på ukjent vis forsvant og russiske myndigheter tok tilbake kontrollen.

– Dyp bekymring

Tidligere har den lokale guvernøren Vjatsjeslav Gladkov meldt om åtte sårede blant de lokale innbyggerne i den lille byen Grajvoron, som ligger 5 kilometer fra den ukrainske grensen.

Ifølge Gladkov døde en gammel dame mens hun ble evakuert, mens to andre blir behandlet på sykehus for diverse skader. Ingen sivile er drept i sammenstøtene, heter det videre.

Kreml-talsperson Dmitri Peskov sa tirsdag formiddag at situasjonen var alvorlig:

– Det som skjedde i går, gir grunn til dyp bekymring. Det bekrefter igjen at militante ukrainere fortsetter sine aktiviteter mot vårt land, sa Peskov til journalister tirsdag.

Les også: Slik kan en russisk krig mot Norge utspille seg: – Angrep uten hensyn til sivile tap

Russiske myndigheter hevder det er ukrainske myndigheter som står bak angrepene i Belgorod, mens ukrainerne mener det dreier seg om russiske militser som er i opposisjon til president Vladimir Putin.

– Dette krever større innsats fra oss, og dette arbeidet – den militære spesialoperasjonen – fortsetter slik at dette ikke skjer igjen, la Peskov til. Fra russisk hold omtales krigen mot nabolandet som en militær spesialoperasjon.

– Panikk

Pro-russiske militærbloggere var blant de første til å rapportere om kampene i går, mandag formiddag.

Den amerikanske tenketanken Institute for the Study of War (ISW) går langt i å bekrefte at det er russiske regimeopprørere som står bak angrepet. Tenketanken meldte om «panikk» blant de russiske militærbloggerne det siste døgnet.

– Slik panikk har en tendens til å dukke opp når de opplever betydelige informasjonssjokk, skrev ISW.

– Noen militærbloggere fikserer på det faktum at RVC og LSR består av hovedsakelig russere og stempler dem som forrædere av Russland, la de til.

Les også: Ukraina: Elon Musk og Dmitry Medvedev i Twitterkrig

ISW konkluderte med at selv om «flertallet av militærbloggere har respondert med relativt variert bekymring, angst og sinne», så har de ikke gått sammen om ett klart svar på hva som egentlig foregår, eller hvor involvert Ukraina er.

– Dette indikerer først og fremst at angrepet overrasket russiske kommentatorer, avsluttet ISW.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments