fredag, juni 2, 2023
HjemNyheterGordon Brown: – Vi er nærmere enn noen gang å arrestere Putin

Gordon Brown: – Vi er nærmere enn noen gang å arrestere Putin

Gordon Brown: – Vi er nærmere enn noen gang å arrestere Putin


Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag utstedte en arrestordre på Russlands president Vladimir Putin i mars måned.

Straffedomstolen anklager den russiske presidenten for å være individuelt ansvarlig for krigsforbrytelser begått i Ukraina.

Begrunnelsen for arrestordren er mistanke om ulovlig deportering av tusenvis av ukrainske barn og ulovlig overføring av mennesker fra ukrainsk til russisk territorium.

Les også: ICC har utstedt arrestordre på Vladimir Putin

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var en av de første statslederne i verden som bekreftet at Norge vil pågripe Putin og utlevere ham til ICC, hvis han befinner seg på norsk jord.

– Nå er det bare en teoretisk mulighet, og det er ingen grunn til å tro at det vil skje. Men ja, Norge vil overholde sine forpliktelser overfor Den internasjonale straffedomstolen i Haag, sa Støre til Nettavisen noen dager etter at arrestordren ble kunngjort.

Les også:

Les også: Støre bekrefter at Putin blir overlevert til Haag hvis han kommer til Norge

– Vi er nærmere enn noen gang

Gordon Brown, som var Storbritannias statsminister fra 2007 til 2010, mener sannsynligheten for en arrestasjon av Vladimir Putin er større enn noen gang.

«Vi er nærmere enn noen gang å arrestere Putin, men USA må spille sin rolle,» skriver Brown i en kronikk som er publisert i The Guardian.

Brown mener at Putin står overfor et kritisk punkt denne sommeren, og viser til et voksende folkekrav om å stille den russiske presidenten til ansvar. Blant annet viser Brown til at det er to millioner mennesker som har sluttet seg til et opprop med krav om at Putin blir straffeforfulgt.

Til sommeren skal Sør-Afrika være vertskap for et toppmøte for de såkalte Brics-landene (Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika). Det er knyttet usikkerhet til hvorvidt Putin faktisk kommer til toppmøtet i Sør-Afrika.

Les også: Putin straffeforfulgt

Les også: ICC: Putin risikerer livslang arrestordre

Opprop

Landets president Cyril Ramaphosa og regjeringspartiet (ANC) uttalte nylig at Sør-Afrika vurderer å trekke seg fra ICC, men valgte til slutt å bli værende. Dermed må landet strengt tatt fortsatt overholde sine forpliktelser til straffedomstolen.

«I tilløpet til Brics-toppmøtet som avholdes i Johannesburg i august, er det mer enn en halv million som allerede har oppfordret sørafrikanske myndigheter om å sette ham i fengsel hvis han flyr til deres land,» skriver Brown og viser til følgende opprop.

Russland står fast på at Putin skal delta på Brics-toppmøtet, ifølge Brown. En kommisjon som er opprettet av Sør-Afrikas president Ramaphosa, har imidlertid konkludert med at Putins tilstedeværelse strider med både internasjonale og sørafrikanske lover, skriver Brown.

Ramaphosa har dermed anbefalt Putin ikke å delta på sommerens Brics-toppmøte.

Les også:

Les også: Russland ut mot Støres retorikk: – Uakseptabelt og uvennlig

ETTERLYSER ENGASJEMENT: Storbritannias tidligere statsminister Gordon Brown etterlyser mer engasjement fra amerikanerne, og mener de må være mer frampå for å få Vladimir Putin bak lås og slå.

ETTERLYSER ENGASJEMENT: Storbritannias tidligere statsminister Gordon Brown etterlyser mer engasjement fra amerikanerne, og mener de må være mer frampå for å få Vladimir Putin bak lås og slå. Foto: Jane Barlow

– Legger ytterligere press på Putin

Brown påpeker videre at kampanjen om å arrestere Putin skjer på et betydelig øyeblikk i krigen, ettersom Ukraina snart er i gang med sin varslede våroffensiv hvor hensikten er å ta tilbake okkuperte territorier.

«Det å føre en kampanje for å arrestere Putin, samtidig med dette militære motangrepet, legger ytterligere press på lederen og hans politisk krets, som nå vet at de er erklært uønsket i de fleste land i verden og risikerer å bli arrestert hvis de reiser utenfor Russland,» skriver eksstatsministeren.

Brown siterer også den ukrainske Nobels fredspris-vinneren Oleksandra Matvijtsjuk, som har påpekt at dette kan få «Putins generaler til å kanskje tenke seg om to ganger før de følger fremtidige ordre om å begå krigsforbrytelser».

Brown ramser opp en rekke russiske krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten som nå er gjenstand for granskning:

  • Voldtekter
  • Tortur
  • Lemlestelse
  • Vilkårlig bombing mot sivile mål

Les også:

Les også: – Ikke overrasket om Norge sier ja til kampflydonasjoner

Spesialdomstol

Bevisene for russiske krigsforbrytelser i Ukraina er massive, men Brown påpeker at det kan bli utfordrende å knytte krigsforbrytelsene direkte til Putin, og at en slik gransking er tidkrevende og vil kunne pågå i mange år.

Derimot mener Brown at Russlands invasjon av Ukraina er en beviselig aggresjonsforbrytelse, noe som strider med folkeretten.

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) er imidlertid bundet av rettslige begrensninger, som innebærer at de ikke kan straffeforfølge Putin for denne typen aggresjonsforbrytelser mot Ukraina.

En nyopprettet spesialdomstol, tilsvarende Nuremberg-prosessen mot nazistene, kan ifølge Brown straffeforfølge Putin for aggresjonsforbrytelser mot Ukraina.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen har nylig foreslått to mulig løsninger på domstoler som kan føre en strafferettslig sak mot Russland:

  1. En domstol som er basert på en multilateral traktat der en gruppe land, som Europarådet, enes om å handle unisont.
  2. En hybrid spesialdomstol som er basert på både aggresjonsforbrytelser mot Ukraina og internasjonal lov.

«Russland ville lagt ned veto i FNs sikkerhetsråd mot en sånn domstol, men kunne blitt vedtatt med et flertall av de 193 medlemmene i FNs generalforsamling, som kan tiltale Putin for å ha planlagt å invadere Ukraina, som begynte allerede i 2014 da styrkene hans tok Krim,» skriver Brown.

– Toppmøtet blir et veiskille

Brown mener at Brics-toppmøtet i sommer representerer et veiskille, uavhengig av hva Putin måtte beslutte å gjøre.

«Enten deltar Putin på Brics-toppmøtet og risikerer arrestasjon, eller så holder han seg unna og avslører dermed sin frykt for å bli arrestert. Uansett hva utfallet blir, er det en grense som er krysset,» skriver Brown.

«Den neste fasen i kampanjen for å sette Putin bak lås og slå, vil kreve amerikansk engasjement i forkant,» skriver han.

Brown påpeker at USAs president Joe Biden har uttrykt ønske om en arrestasjon av Putin, men skygger banen når det gjelder handling.

«Vi må minne dem på at det ikke er nok å ønske seg et mål, dersom man ikke har vilje til å ta i bruk midlene som må til,» avslutter Brown.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments