torsdag, juni 1, 2023
HjemNyheterUredelig fra finansministeren

Uredelig fra finansministeren

<br /> Uredelig fra finansministeren


I Nettavisen fredag hevder Vedum i forbindelse med regjeringens skatteforslag at Cermaq ikke ønsker å betale mer tilbake til lokalsamfunnene, og at det er årsak til vår motstand mot en ny grunnrenteskatt.

Les saken her: Denne kommunen får 13.000 kroner per innbygger fra Vedum

På Sjømat Norges årskonferanse i Bergen tidligere denne uken advarte fiskeriminister Bjørnar Skjæran mot et ordskifte som skaper avstand mellom næringsliv og myndigheter.

Debatten har vært preget av høy temperatur og karakteristikker fra begge hold.

Vi er enige med fiskeriministerens poeng, men syns det er uredelig av en finansminister å tillegge oss motiver og standpunkt vi ikke har i en så viktig debatt.

Cermaq har siden selskapet ble solgt av Ap/Sp-regjeringen til japanske Mitsubishi Corporation i 2014 bidratt med en årlig verdiskaping på fire milliarder i Nord-Norge, og 2800 arbeidsplasser i og utenfor selskapet.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Nesten 97 prosent av overskuddet er reinvestert i Nord-Norge, tilsvarende seks milliarder kroner siden oppkjøpet. Det har med andre ord ikke gått mange kroner i utbytte til Japan, selv om Vedum har brukt det som argument i skattesaken.

Hvis finansministeren hadde lest vårt høringssvar, ville han også sett at ett av våre viktigste ankepunkt mot det opprinnelige forslaget nettopp var at det ville gi for lite tilbake til lokalsamfunnene.

I det oppdaterte forslaget har regjeringen gjort justeringer som gjør at lokalsamfunn og havbrukskommuner kan komme bedre ut. Det er i så fall utelukkende positivt, men vi mener fortsatt at norsk konkurransekraft vil svekkes kraftig gjennom et betydelig høyere skattetrykk enn andre lakseproduserende land, og en lite næringsvennlig skattemodell som vil føre til mindre investeringer og færre, nye arbeidsplasser langs kysten.

Les også: Høyre og Arbeiderpartiet har et realfagsproblem og må tro på noe overjordisk

Denne debatten handler om hvordan havbruksnæringen kan (og vil) bidra mer til fellesskapet, og samtidig kunne vokse og fortsette å bidra med verdiskaping og næringsutvikling i distriktene og lokalsamfunn i mange år fremover.

Det er viktig for folk, næringen og for kystkommunene. Da må argumentasjonen stamme fra fakta og ikke være «fake news» for å påvirke velgere og opinion.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments