lørdag, april 1, 2023
HjemNyheterMåneder før han går av med pensjon, fratas legen retten til å...

Måneder før han går av med pensjon, fratas legen retten til å sykemelde pasienter

Måneder før han går av med pensjon, fratas legen retten til å sykemelde pasienter


(Haugesunds Avis) I flere måneder har han skjønt hva som ville komme.

Helt siden Nav krevde innsyn i journalene til enkelte av pasientene hans, først i mai, så i august i fjor, forsto fastlege Svein Gisle Apeland hva konklusjonen ville bli.

I desember kom den formelle advarselen.

– Advokaten vår sa det også, de har allerede bestemt seg. Selv om jeg lovet bot og bedring. Det er så udemokratisk som du bare kan forestille deg. Det verste jeg vet er stivbente byråkrater og regelryttere, raser Apeland.

– Ikke alene

Nylig fikk han vedtaket fra Nav kontroll der det står at han er fratatt retten til å praktisere for trygdens regning fra 27. mars.

Apeland får ikke lenger sykemelde de nesten 1.500 pasientene han har på lista si, og han får ikke behandle saker som innebærer kontakt med trygdesystemet.

Grunnen er manglende journalføring ved oppfølgingen av pasienter.

– De har sjekket 15 av journalene til mine 1500 pasienter. Det er ni promille av det jeg holder på med. Hadde Nav tatt en razzia hos samtlige fastleger i landet for å sjekke journalføringen deres, ville det ikke vært mange igjen. Jeg er ikke alene, sier Svein Gisle Apeland til Haugesunds Avis.

TAR KAMPEN FOR DEM SOM KOMMER ETTER: – Denne saken handler ikke om meg, mener Svein Gisle Apeland. Han ønsker å bidra til å gjøre arbeidsbelastningen noe lavere for å sikre rekrutteringen av nye fastleger. Foto: Anette Vårvik


Ifølge NRK mener Nav at Apeland flere ganger har utstedt sykemeldinger uten dokumentert grunnlag.

– Nav er helt avhengig av at vi kan stole på at behandlers erklæring gir et mest mulig objektivt og presist bilde av helsesituasjonen til den enkelte, sier avdelingsdirektør for Nav Kontroll øst, May Snedsbøl, til NRK.

Nav opplyser at det ifølge helsepersonelloven er krav til at det skrives journaler, og hva disse skal inneholde. Snedsbøl sier hun har forståelse for at det er ei fastlegekrise i Norge, og at tidspress kan forekomme.

– Likevel leverer de aller fleste det de skal til Nav. Vi har nær 5000 fastleger i Norge. Og de aller fleste gjør en svært god jobb. Det er kun noen få behandlere som fratas denne retten, sier hun til NRK.

Høyt arbeidspress

At enkelte journaler har vært for lite utfyllende, prøver ikke Svein Gisle Apeland å bortforklare. Han kjenner pasientene sine, og mener det er unødvendig å skrive ned hver enkelt detalj ved hvert besøk.

– Jeg kan ikke skrive en novelle på hver, mener 69-åringen.

Tidspresset er allerede mer enn høyt nok når han er i kontakt med 30 til 40 pasienter hver dag for å prøve å få unna noe av køene.

Det mener ikke Nav kontroll er god nok grunn, og Apeland regner ikke med at en anke vil gi noen annen konklusjon.

– Jeg står for det jeg har gjort, og jeg er ikke feilfri. Det er det ingen av oss som er. Noen ganger ligger saksopplysningene hos sykehuset, mens jeg bare har ansvar for å skrive ut sykemeldingen. Andre ganger er det ikke noen konkret grunn til sykemeldingen, man kan ha gått på en smell og trenger en liten timeout, forklarer Apeland.

Får innsikt i hele fortiden

For Svein Gisle Apeland har hele saken gitt han en noe uhyggelig innsikt i hvilken makt Nav faktisk sitter med. Da han fikk beskjed om å sende pasientenes journaler i posten, så han ingen mulighet til å nekte på det.

– Da hadde jeg antakelig mistet lisensen, tror Apeland.

Å sende fra seg de mest intime og fortrolige detaljene om pasientene sine, uten at pasientene har samtykket til det, har gjort vondt for fastlegen.

– Hvor er Datatilsynet? Politiet må ha rettens kjennelse for å få utlevert pasientjournaler, mens Nav bare kan forlange å få dem utlevert. Det er veldig få mennesker som har visst om dette, og det legger enda en stein til allerede nedtyngede fastleger. De er vel i harnisk i Nav når jeg antyder at legene må skrive to journaler, én som er privat mellom lege og pasient og én som er offentlig.

– Hvorfor er det så farlig om Nav får tilgang til journalene?

– Folk forteller oss om grove overgrep, om samlivskonflikter og sensitive ting. Ting som pasienten stoler på blir liggende der det er. Så skal det komme inn byråkrater fra Nav og gasse seg med hele din fortid. Hvordan hadde du likt det?

Apeland understreker at han har verdens beste samarbeid med Nav lokalt.

– Det er ikke der det ligger. Lokalt har vi mange veldig dyktige saksbehandlere som ser pasienten, understreker fastlegen.

Til kritikken fra Apeland om at Navs innsyn i pasientjournaler er brudd på personvernet, uttaler avdelingsdirektør May Snedsbøl dette til NRK;

– For å kontrollere om en lege har brutt regelverket, må vi se på arbeidet legen har gjort for oss. I praksis er dette erklæringer sendt til Nav om sykdom og nedsatt funksjonsevne for legens pasienter. Grunnlaget for disse vurderingene skal skrives i pasientjournalene.

På krigsstien

I år fyller Svein Gisle Apeland 70 år. Han har praktisert som lege siden 1980, i Haugesund har han vært siden 1982 og han praktiserer nå ved Breidablikk legekontor.

Egentlig ville han pensjonert seg for flere år siden, men samvittigheten har holdt han tilbake på grunn av vanskeligheter med å få tak i nye fastleger som kan overta pasientene hans.

– Jeg kan ta på hettegenseren og solbrillene og snike meg ut bakveien i dag. Men hvem vil da følge opp pasientene mine?

PÅ VEI UT: I desember fyller fastlege Svein Gisle Apeland 70 år. Noen dager etter 70-årsdagen, går forbudet mot å skrive ut sykemeldinger ut. Men Apeland tviler på at han fortsatt jobber som fastlege på det tidspunktet. Foto: Anette Vårvik


Nå ser Apeland for seg å pakke sammen til sommeren. Da går også leiekontrakten til kontoret ut.

Inntil da kan fastlegen fortsatt praktisere tilnærmet som vanlig, men må alliere seg med kolleger ved spørsmål om sykemeldinger. Hva som skjer med trygdesakene aner han ikke, det eneste som er sikkert er at han ikke får ta i dem selv.

– Hvordan er det å avslutte en lang karriere på denne måten?

– Jeg lever helt greit med det. Dette går ikke på meg, men systemet. Det er ikke alle som har like tykk hud som meg, og som tåler å stå i stormen. Hvordan skal vi klare å få nye fastleger inn når dette er systemet de møter? Jeg er på krigsstien, ikke for meg selv, men for dem som kommer etter, sier fastlege Apeland.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments