onsdag, mars 22, 2023
HjemNyheterHun advarte Sverige mot Nato – nå stemmer hun selv for

Hun advarte Sverige mot Nato – nå stemmer hun selv for

Hun advarte Sverige mot Nato – nå stemmer hun selv for


GARDERMOEN (Nettavisen): I mai i fjor gikk stortingsrepresentant Ingrid Fiskaa (SV) ut i den svenske avisen Aftonbladet og advarte vårt naboland mot å bli med i Nato.

Men lørdag stemmer hun selv for at Norge ikke skal melde seg ut av Nato på SVs landsmøte.

– Jeg delte erfaringer med Nato-medlemskapet med Sverige, og fortalte på hvilken måte medlemskapet innsnevrer det demokratiske handlingsrommet og gjør det vanskeligere å føre en konsekvent og selvstendig utenrikspolitikk, sier Fiskaa til Nettavisen om debattinnlegget som satte fyr på debatten.

– Men likevel vil du nå at Norge ikke skal melde seg ut av Nato?

– Det er jo fordi vi har bedre strategier og vil jobbe for å bygge gode alternativer framover, sier hun.

Les også: Raser mot Sp-topp: – Vanlige folk kan ikke true med å flytte til Sveits

– Vil ha noe annet

Dersom flertallet på SVs landsmøte går inn for det samme som Fiskaa, vil det være et historisk skifte i partiets utenrikspolitikk.

Men partiet er delt, og i den flere timer lange debatten om saken på landsmøtet fredag, tok flere delegater til orde for å beholde ordlyden om at Norge må melde seg ut av forsvarsalliansen.

– SV har ambisjoner om noe annet enn Nato, sa Gjermund Skaar, leder i Internasjonalt utvalg i SV.

SVs landsmøte skal stemme over endringene lørdag klokken 12.40.

Oslo  20180126.
Gjermund Skaar, leder internasjonalt utvalg i SV taler. Demonstrasjon utenfor Israels ambassade i Oslo i regi av Palestinakomiteen og Fellesutvalget for Palestina. Demonstrantene krever at den 16 år gamle palestinske jenta, Ahed Tamimi, som sitter i israelsk militærfengsel, settes fri.
Foto: Audun Braastad / NTB

VIL UTGjermund Skaar, leder internasjonalt utvalg, mener SV må beholde formuleringen om at Norge må melde seg ut av Nato. Foto: Audun Braastad

Han har foreslått at den sikkerhetspolitiske uttalelsen som skal vedtas lørdag, fortsatt tar til orde for utmelding.

– Selv om flertallet insisterer på at vi eksplisitt må skrive at vi ikke skal melde Norge ut av Nato i morgen, så er helheten god, sa Skaar.

Les også: Går ut mot matbaronene: – Selvfølgelig kan matprisene settes ned

– Kritikken består

Fiskaa understreker at selv om hun nå vil beholde Nato-medlemskapet, så er det én ting som består:

– Det som består er vår Nato-kritikk og motstand. Vi må være konsekvente i vår kritikk av stormakters imperialistiske kriger, og forsvar av folkeretten slik vi gjør det i vår støtte til Ukraina i dag, sier hun.

VIL IKKE UT: SVs forsvarspolitiske talsperson, Ingrid Fiskaa, vil at Norge blir i Nato, men at kritikken mot alliansen består. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

SV-toppen ber imidlertid landsmøtet gå mot partiledelsen, og vedta en noe annen ordlyd i den utenrikspolitiske uttalelsen.

– Vi har ulike formuleringer på hva som skal være vår strategi. Det jeg ønsker er at landsmøtet vedtar en tydelig formulering, og en mer offensiv strategi der vi vil bygge alternativer til dagens stormaktspolitikk, stormaktsrivalisering og blokkpolitikk som bedre ivaretar norsk sikkerhetspolitikk og verdensfreden, sier Fiskaa.

– Hva mener du er de andre alternativene?

– Det kan være sikkerhetsgarantier mellom de nordiske landene, sier hun, som til tross for uenigheten mener enigheten på landsmøtet er stor i Nato-spørsmålet.

I teksten som flertallet i landsstyret har gått inn for heter det:

«Et nordisk forsvarssamarbeid vil samtidig være det beste fundamentet for norsk alliansepolitikk. Slik endring må trolig skje gradvis og kollektivt. SV vil derfor arbeide for dette, framfor en norsk utmelding av Nato.»

Les også: Bør SV går inn i regjeringen?

Lysbakken: – Må stå sammen

Avtroppende partileder Audun Lysbakken brukte sin aller siste landsmøtetale til å oppfordre partifellene til å slutte seg til innstillingen fra landsstyrets flertall om at Norge ikke skal meldes ut av Nato.

Det selv om motstand mot Nato var grunnen til at SV ble stiftet for snart 50 år siden.

– Det er viktig for oss å ha en sikkerhetspolitikk som kan trygge Norge, og som kan samle folkelig støtte. Jeg tror det er mange som er enige med oss i kritikken av den store USA-avhengigheten som har ført Norge inn i flere upopulære kriger, sier Lysbakken til Nettavisen, og påpeker:

– Men samtidig i dagens situasjon, når Sverige og Finland går inn i Nato, så er det ikke et godt alternativ at Norge skal gå alene ut. Da må vi stå sammen med de nordiske naboene våre, og derfor bør vi endre den strategien.

VIL BLI: Avtroppende SV-leder Audun Lysbakken mener det ikke er noe alternativ at Norge nå går alene ut av Nato når Sverige og Finland er på vei inn. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Lysbakken mener det er bra at det er uenighet i saken:

– Jeg opplever at hele landsstyret er enige i spørsmålet om utmelding, og så er det litt ulike formuleringer og det er fremmet forslag om å opprettholde utmeldingsstandpunktet – og det er bra for da blir det votering. Men mitt inntrykk er at det er bred støtte til det forslaget jeg har lagt fram, sier han.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments