(Trønderdebatt): «Har du tillit til at du får en forsvarlig oppfølging ved St. Olav hospital etter innføringen av Helseplattformen?»
Drøyt én av tre trondhjemmere svarer nei. Det er dramatisk høye tall. Færre har tillit til St. Olav etter innføringen av Helseplattformen, enn de som har tillit.
Men tallene overrasker ikke. Nylig ble det kjent at over 16.000 brev fra St. Olav hadde havnet på avveie. Så kom beskjeden om at det gjaldt 3400 flere tilfeller enn først antatt. Årsaken er Helseplattformens løsninger – som åpenbart er for dårlige.
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
Og det er stridens kjerne. Både før og etter innføringen av Helseplattformen på St. Olav i november, har kritikken haglet. I fjor høst gikk hundrevis av helsepersonell i fakkeltog mot innføringen av Helseplattformen. En god del ansatte har i lang tid kritisert ledelsen, systemet og en mye mer utfordrende arbeidshverdag. Enorme kostnader, bekymringsmeldinger og mulig dødsfall. Flere har valgt å si opp.
Konflikten har rast i ulike debattfora. Frustrerte ansatte gir uttrykk for at de ikke blir hørt, at brukerperspektivet ikke blir vektlagt, at pasientsikkerheten svekkes. Ledelsen på sin side har tviholdt på Helseplattformen vil revolusjonere helsevesenet i Midt-Norge, og at «én innbygger – én journal» er løsningen. Koste hva det koste vil. Og det har kostet.
Les også: Statskassa har åpnet sløseslusene på vidt gap
9. mars ble det klart at administrerende direktør for Helseplattformen måtte gå av. Den ferske målingen InFact gjorde på oppdrag fra Nidaros viser at denne prosessen også har kostet 37 prosent av innbyggerne i Trondheim sin tillit til at de vil få forsvarlig oppfølging ved St. Olavs. Det er farlige høye tall.
To av tre trondhjemmere svarer altså enten «nei» eller «vet ikke» til om de har tillit til at de får forsvarlig oppfølging ved St. Olav nå som Helseplattformen er innført. 41 prosent av kvinnene spurt i undersøkelsen svarer «nei». De har ikke tillit til at de vil få forsvarlig oppfølging ved Midt-Norges største sykehus.
Og apropos kvinner. I Kvinnehelseutvalgets rapport, som ble lansert tidligere i mars, står det svart på hvitt: «Forskning viser at tillit og tilgjengelighet til hjelpeapparatet reduserer terskelen for å søke hjelp». Høyere tillit betyr lavere terskel for å søke hjelp. Lavere tillit fører til høyere terskel for å søke hjelp – og det kan få alvorlige konsekvenser.
Vårt helsevesen er bygget på tillit. Tillit til at helsevesenet fungerer, tillit til at pasienter skal få forsvarlig helsehjelp. For trondhjemmere er ikke det tilfellet med St. Olav akkurat nå.
Les også: Senterpartiet har blitt elite
Det er ikke sikkert alle trondhjemmere, ansatt på St. Olav eller ei, har fått med seg hva alle Helseplattform-utfordringene består av. Men jeg vil anta at de fleste har fått med seg at det er store problemer. Mediedekningen av Helseplattformen har blitt kritisert for å være ensidig og for å fortelle historiene til de som roper høyest. De siste ukenes hendelser viser snarere at mange ikke har ropt høyt nok. Løsningen er definitivt ikke å feie problemene under teppet.
Har man først mistet tilliten, tar det lang tid å gjenskape den. Her har St. Olav en gedigen oppgave foran seg i perioden som kommer.
Les hele saken
Author: