lørdag, april 1, 2023
HjemNyheterRaser mot Sp-topp: – Vanlige folk kan ikke true med flytte til...

Raser mot Sp-topp: – Vanlige folk kan ikke true med flytte til Sveits

Raser mot Sp-topp: – Vanlige folk kan ikke true med flytte til Sveits


GARDERMOEN (Nettavisen): Fredag startet både SV og Senterpartiets landsmøte. To partier som har svært ulike synspunkter om et mulig regjeringssamarbeid.

Men uenigheten stopper ikke der. Denne uka gikk nemlig forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) ut i Dagens Næringsliv, og sa at skattetrykket må senkes for å få rikingene som har flyttet til Sveits tilbake til Norge.

Men SV-leder Audun Lysbakken bare rister på hodet:

– Det å true med å flytte og vende ryggen til det norske fellesskapet skal ikke lønne seg. Det skal ikke utløse en lavere skattepolitikk. Vanlige lønnsmottakere, folk som har en liten lønn eller en liten pensjon, de kan ikke bare true med å flytte til Sveits for å få mer betalt, sier Lysbakken til Nettavisen, og konstaterer:

– Sånn kan det heller ikke være for de rikeste.

Les også: Får døra i fleisen av Sp – slik svarer den nye SV-sjefen

VIDEO: Se reaksjonen fra Lysbakken:


– Det er ikke greit

Den avtroppende SV-lederen karakteriserer Borten Moes skatteforslag rett og slett som dårlig.

– Det er en dårlig løsning av to grunner. Det ene er at hvis vi vil ha forskjellene ned i Norge, som jeg håper Senterpartiet også vil, så vet vi at det er nødvendig at de rike betaler mer i skatt. For den viktigste grunnen til at forskjellene øker er at de rikeste drar ifra, påpeker han, og fortsetter:

– Så finnes det en bedre løsning, og det er å få en fortgang i arbeidet med en ordentlig exit-skatt som sørger for at verdier blir skattlagt i Norge, og at det ikke skal være så enkelt å være skatteflyktning som i dag.

Oslo 20221123. 
Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) får en omvisning av helikopteret ”Wildcat” i forbindelse med at medlemslandene i Northern Group møtes om bord på hangarskipet HMS Queen Elizabeth som ligger forankret ved kaia i Oslo.
Foto: Annika Byrde / NTB

SKATTEKUTT: Statsråd og Sp-nestleder Ola Borten Moe vil kutte skattene for å beholde rikingene i landet. Det møter motbør hos samarbeidspartner SV. Foto: Annika Byrde

Les også: Krisemåling: Senterpartiets stjerner ryker ut av Stortinget

– Så dette er en sak dere i SV absolutt ikke vil støtte?

– Jeg er helt uenig i utgangspunktet. Jeg mener at de som flytter ikke bør møtes med forståelse, men de bør møtes med en klar beskjed om at det ikke er greit. For det andre så vil den politikken Borten Moe foreslår føre til økte forskjeller i Norge, sier SV-lederen, og samtidig understreker:

– Det var det motsatte av det som det rødgrønne flertallet ble valgt for å gjøre i 2021.

Les også: Bør SV går inn i regjeringen?

Fleipet med Sveits

I sin landsmøtetale fredag, fleipet også SV-lederen om skatteflyktningene:

– Jeg har spurt meg selv. Hva er det beste ved å bo i Sveits? Flagget er et stort pluss, sa Lysbakken i sin landsmøtetale fredag ettermiddag, til stor latter fra salen.

– Vi vet hva det egentlig handler om. Det handler om å slippe skatt. Disse menneskene vender Norge ryggen. Skatteflyktningene svikter sitt samfunnsansvar, de svikter det fellesskapet som har gjort dem rike og de fortjener å høre det, sa Lysbakken.

Les også: Vedum får ny skrekkmåling i fleisen: Nå er MDG større

Han sa også at han ønsket å sende en avskjedshilsen til de rikeste.

– Jeg vil forresten gjerne få sende en liten avskjedshilsen til Øystein Stray Spetalen og Jan Petter Sissener. Takk for all oppmerksomheten dere har gitt meg og SV gjennom alle disse årene. Det har virkelig hjulpet oss med å få fram poenget. Jeg glemmer dere aldri.

TAKKET: Lysbakken takket investoren Øystein Stray Spetalen i sin landsmøtetale.

I september i fjor fortalte Norges rikeste, Kjell Inge Røkke, at han hadde flyttet til Lugano i Sveits. Også da tok Lysbakken til orde for en utflytterskatt, en såkalt exit-skatt.

– Vår melding til regjeringen er å raskt få på plass en «exit-skatt» som gjør at man ikke bare kan ta med seg svære formuer ut av landet uten også å legge igjen en del av de verdiene, sa SV-lederen den gangen.

Les også: – Sterkt å høre Vedum

– Fleste rike blir

– Men det er jo alvorlig at så mange rike forlater Norge, som har mye penger som de kan investere her i landet?

– De fleste rike forlater jo ikke Norge. Det tror jeg er fordi mange har et ønske om å bidra til det norske fellesskapet, og ser at det ikke er sånn at de bare er blitt rike på grunn av egen innsats. De har blitt rike på grunn av norske arbeidsfolk, norske naturressurser, norsk infrastruktur, den norske velferdsstaten og det norske fellesskapet, sier Lysbakken til Nettavisen.

– Det er klart at da skal de også bli her og bidra. Da mener jeg politikernes oppgave er å si det tydelig, og ikke vise forståelse for at noen drar til Sveits og får lavere skatt, legger han til.

FLYTTET: Milliardæren Kjell Inge Røkke flyttet i fjor til Sveits. Nå vil Senterparitets nestleder senke skattene for å få rikingene tilbake til Norge. Foto: NTB

– Dyrker konflikter

På Senterartiets landsmøte i helgen, vil Borten Moe på vegne av partiets resolusjonkomite legge fram et forslag om blant annet at det samlede skatte- og avgiftsnivået for norsk næringsliv reduseres og å øke bunnfradraget i formuesskatten.

– Hvis Senterpartiet vedtar dette forslaget om skatt til helgen, og det tror jeg vi gjør, er det dette vi vil arbeide for fremover. Så blir det en prioritering i regjeringen, sa Moe til Dagens Næringsliv denne uken.

Nettavisen har spurt om en kommentar til saken fra Moe, men har foreløpig ikke fått noen tilbakemelding.

Gardermoen 20230317. 
Partileder Audun Lysbakken på landsmøtet til SV på Gardermoen.
Foto: Alf Simensen / NTB

KONFLIKTER: Lysbakken sa i sin landsmøtetale at Senterpartiet har dyrket konflikter med venstresiden. Foto: Alf Simensen (NTB)

I sin landsmøtetale anklaget Lysbakken også Senterpartiet for å dyrke konflikter:

– Det er trist at Senterpartiet de siste årene har gjort det til et gjentatt politisk poeng å holde avstand til SV, og dyrke konflikter med venstresiden og miljøvernere, sa han i sin siste tale som partileder.

Lørdag velges Kristi Bersgstø til ny SV-leder.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments