lørdag, april 1, 2023
HjemNyheterLysbakken takker av som SV-leder: – Det er litt som å dø

Lysbakken takker av som SV-leder: – Det er litt som å dø

Lysbakken takker av som SV-leder: – Det er litt som å dø


– Å varsle avgangen som partileder er litt som å dø, men så å våkne opp igjen. Man får lese sine egne nekrologer.

Slik åpner avtroppende SV-leder Audun Lysbakken sin tale til partiets landsmøtet.

I november i fjor informerte han partiet om at han satte strek. Etter 17 år i partiledelsen – seks år som nestleder og elleve år som partileder – ga han beskjed om at han ikke stilte til gjenvalg. Denne helgen takker han av.

– Har tatt over for Arbeiderpartiet

Lysbakken brukte videre talen til å løfte frem SV som forkjempere for velferdsstaten. Han viste til at SV har stått i front for gjennomføringene av tre store velferdsreformer.

SFO-reformen, barnehagereformen og den nylig påbegynte tannhelsereformen.

– Hva har disse tre store reformene til felles? Initiativet ble tatt av SV, og de ble og blir gjennomført av SV, konkluderte Lysbakken.

Han benyttet muligheten til å sende et sikk i retning Arbeiderpartiet.

– Det er SV som har tatt over Arbeiderpartiets rolle som partiet som utvider velferdsstaten, sier Lysbakken og fortsetter:

– Det er SV som har tatt over rollen som partiet som vil rulle markedet tilbake.

Hilsen til Sveits-utflyttere

Videre kom Lysbakken med et stikk til de mange rike nordmennene som har tatt med formuen og flyttet til Sveits.

– Disse menneskene vender Norge ryggen. Skatteflyktningene svikter sitt samfunnsansvar, de svikter det fellesskapet som har gjort dem rike og de fortjener å høre det.

Enkelte fikk til og med en egen avskjedshilsen fra Lysbakken.

– Jeg vil forresten gjerne få sende en liten avskjedshilsen til Øystein Stray Spetalen og Jan Petter Sissener. Takk for all oppmerksomheten dere har gitt meg og SV gjennom alle disse årene. Det har virkelig hjulpet oss med å få fram poenget. Jeg glemmer dere aldri!

– Må jobbe sammen for klimaet

Klimakrisen ble også et tema i Lysbakkens tale.

– Jeg nyter å kjøre bil på firefelts motorvei jeg og da pandemien var over, lengtet jeg etter å sette meg på et fly til Syden, sier Lysbakken.

Han forteller videre at det ikke betyr at han ikke ønsker endring.

– Jeg tror vi er veldig mange som er klare til å kreve en omstilling. Så lenge vi gjør det sammen, som en del av noe større. Som et samfunn som løfter i flokk for å redde klimaet og naturen.

Samtidig tar han til ordet for at oljeletingen må stanse, og kommer med en tydelig oppfordring til Jonas Gahr Støre og Erna Solberg.

– De letelisensene som nå er delt ut bør være de siste. Bli enige, oppfordrer Lysbakken.

Spent før talen

De siste dagene har han brukt til forberedelser. Som tradisjon er, skal partileders tale innlede landsmøtet. I de hektiske dagene har han ikke hatt så mye tid til å kjenne på følelsen av at hans tid som partileder snart er omme. Valget på ny partiledelse finner sted lørdag ettermiddag.

– Det er selvfølgelig litt spesielt, men jeg tror jeg kommer til å føle mer på det etterpå. Det blir helt sikkert både fint og vemodig, sier Lysbakken, og tilføyer at han gleder seg veldig til å heie etterfølger Kirsti Bergstø i gang.

Les også: Får døra i fleisen av Sp – slik svarer den nye SV-sjefen

Taus om fremtiden

Lysbakken har ikke sagt mye om hva han planlegger videre. I første omgang går han tilbake i virke som vanlig stortingsrepresentant, ettersom han er innvalgt fram til 2025.

I et portrettintervju med Aftenposten understreket han at han ikke forlater norsk politikk selv om han går av. Hva som skjer etter at perioden utløper, ville han ikke si noe om.

– Det er ennå en stund til jeg skal svare endelig på spørsmålet om nominasjon foran neste valg. Så jeg har ikke noen lengre horisont enn at jeg ser fram til å være på Stortinget, jeg, sa Lysbakken til avisen.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments