lørdag, april 1, 2023
HjemNyheterGår ut mot matbaronene: – Selvfølgelig kan matprisene settes ned

Går ut mot matbaronene: – Selvfølgelig kan matprisene settes ned

Går ut mot matbaronene: – Selvfølgelig kan matprisene settes ned


GARDERMOEN (Nettavisen): Fredag startet SVs landsmøte, og i sin landsmøtetale gikk SV-leder Audun Lysbakken rett i strupen på eierne av de store dagligvarekjedene.

– Selvfølgelig er det mulig å dempe prisveksten på mat. Vi trenger ikke tillate at noen av landets rikeste familier blir stadig rikere på et dagligvaremarked med dårlig utvalg og skyhøye priser, sa Lysbakken.

Les også: Raser mot Sp-topp: – Vanlige folk kan ikke true med å flytte til Sveits

SV-lederen utdyper sin kritikk overfor Nettavisen:

– Over lang tid har vi hatt en elendig konkurransesituasjon i dagligvaremarkedet, som har gjort at de store kjedene har kunnet ta svært høye priser. Det ser vi igjen blant annet landets ti rikeste, der er mange av dagligvarekjedenes eiere, sier Lysbakken.

Se videointervju med Lysbakken:

Den nest rikeste

Lysbakken peker på at noen av landets aller rikeste har bygd opp sine formuer i dagligvarebransjen. Ifølge oversikten fra bladet Kapital over landets rikeste, er det flere som har tjent opp enorme formuer i dagligvarebransjen.

  • Odd Reitan, landets nest rikeste. Han bygget opp Rema 1000, og han har en formue på 64 milliarder kroner.
  • Johan Johannson, fjerde rikest i landet. Eier en stor del av Norgesgruppen med kjedene Kiwi, Meny, Joker og Spar, Johannson har formue på 61,5 milliarder.
  • Christian Lykke, eier av Bunnpriskjeden. Formue på 1,3 milliarder ifølge Kapital.

Les også: Tenk deg om før du påske-shopper i Sverige

NEST RIKEST: Odd Reitan, som har bygget opp Rema 1000, er landets nest rikeste. Han har en formue på 64 milliarder kroner.

– Tjent fryktelig mye

Lysbakken mener det er ironisk at det er han som SV-leder som må etterlyse mer konkurranse.

– De har tjent fryktelig mye penger, og har også slått fast at konkurransesituasjonen i dagligvaremarkedet er mye dårligere enn i mange andre land. Det er en slags ironi at det er sosialistene som må påpeke det og etterlyse mer konkurranse, sier han.

Les også: Nordmenn tror dagligvarekjedene øker prisene mer enn nødvendig

– Men hva konkret mener du bør gjøres for å få ned matprisene?

– Vi har lagt inn flere forslag i Stortinget, blant annet et forslag om at regjeringen må følge veldig nøye med på utviklingen og si seg villige til å bruke lovverket hvis en oppdager at prissettingen er urimelig høy, sier Lysbakken, og legger til:

– Over tid mener vi at makten må spres i markedet. Vi trenger flere aktører, rett og slett.

I februar gikk også regjeringen ut med en 10-punktsplan for lavere matpriser.

Les også: Lysbakken takker av som SV-leder: – Det er litt som å dø

– Opptatt av at staten er rik

Frps næringspolitiske talsperson, Sivert Bjørnstad, er imidlertid ikke imponert over Lysbakkens utspill.

– Som vanlig er SV mer opptatt av hvor godt noen tjener enn å finne løsninger som hjelper folk. Problemer er ikke at noen er rike, men at alt for mange sliter med å betale for mat og andre nødvendige ting, sier Bjørnstad til Nettavisen.

UENIG: Frps næringspolitiske talsperson Sivert Bjørstad mener problemet ikke er at noen er rike. Foto: Håkon Mosvold Larsen (nTB)

Han mener løsningen for å få ned prisene, er å kutte i matmomsen.

– Dette kunne man avhjulpet ved å kutte i matmomsen slik Frp har foreslått, men det vil ikke SV fordi de er veldig opptatt av at bare staten skal være rik, sier Bjørnstad.

Les også: Kiwi sier de presser prisene: – De tuller med hodene våre

Høyre: – Åpenbart behov

Høyres landbrukspolitiske talsperson, Lene Westgaard-Halle, ønsker «Høyre-tonene» til Lysbakkens velkommen.

– For Høyre står forbrukerne i sentrum, ikke eierne. Det er åpenbart behov for å dempe prisveksten på kort sikt, og styrke konkurransen på lang sikt. Det er også derfor både Høyre og SV har stått bak forslag som adresserer dette, og jeg er glad for at også SV ser positivt på konkurranse i dette markedet, sier Westgaard-Halle til Nettavisen.

KONKURRANSE: Høyres landbrukspolitiske talsperson, Lene Westgaard-Halle, vil også ha flere aktører i dagligvaremarkedet. Foto: Privat

– Det er likevel viktig å understreke at årsakene til de norske utfordringene er sammensatte, og i stor grad påvirket av blant annet norsk landbrukspolitikk, spredt bosetting og lønnsnivå, påpeker hun.

Hun etterlyser samtidig en bredere debatt om dagligvareprisene.

– Jeg tror debatten om dagligvarer tjener på en litt mer helhetlig tilnærming enn pristak på enkeltvarer, og håper SV kommer til å støtte Høyre når vi inviterer Stortinget til å gjennomgå denne utfordringen bredt og grundig, sier Westgaard-Halle.

Les også: Bør myndighetene ta grep for å sikre bedre konkurranse i dagligvaremarkedet?

– Monopollignende

Dagligvareprisene har økt kraftig den siste tiden, og eierne av de store kjedene blir stadig rikere. I fjor økte prisene med 11,5 prosent.

– Selv om strukturen i verdikjeden for dagligvarer er likere i Norden enn man kan få inntrykk av, har vi likevel høyere matvarepriser, dårligere utvalg og noe færre aktører i Norge enn i nabolandene våre, sier Høyre-politikeren, før hun konstaterer:

– Hos en håndfull av disse aktørene, særlig i enkelte varekategorier ser vi monopollignende tilstander. Det viser oss at konkurransen i det norske markedet er begrenset og må bedres.

SVs landsmøte varer fram til søndag.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments