lørdag, april 1, 2023
HjemNyheterDerfor forsvant bildet: – Vi hadde ikke noe valg

Derfor forsvant bildet: – Vi hadde ikke noe valg

Derfor forsvant bildet: – Vi hadde ikke noe valg


Denne uken gikk bildet av fotballspiller Martin Ødegaard (24) og proffdanser Helene Spilling (26) viralt etter at de ble avbildet under London Football Awards mandag kveld.

Bildet skapte et ras av rykter, og flere norske medier gikk til innkjøp av bildet via NTBs bildestjeneste. Onsdag ble derimot bildet fjernet fra bildebanken etter at originalkilden Shutterstock sendte ut en «picture kill».

Les også: Bildene ble spredd overalt – nå er de fjernet

Saken fikk derimot en ny vending da sjefen for arrangementet, Paul Nanson, bekreftet til Dagbladet at bildet ble fjernet etter Arsenals ønske.

Til Nettavisen sier visuell leder i NTB, Christina Dorthellinger, at Shutterstock ikke har gitt lyd fra seg etter Arsenal-nyheten.

– Kan ikke gå god for bildet

Tidligere denne uken etterspurte de Shutterstock hva som årsaken til at bildet måtte fjernes, og Dorthellinger sa til Nettavisen onsdag at de foreløpig ikke hadde fått svar fra bildeleverandøren.

Da Nettavisen tok kontakt igjen på fredag har NTB fremdeles ikke hørt noe nytt fra Shutterstock.

– Ut ifra hva jeg kjenner til så er dette et bilde som Shutterstock trakk tilbake, og årsaken var at de ikke lenger hadde rettigheter til å formidle det. Vi har ikke hørt noe mer enn det fra Shutterstock, sier Dorthellinger.

Les også: Satte fyr på ryktene etter dette bildet

Dorthellinger sier at NTB derfor hadde ikke noe annet valg enn å fjerne bildet fra sine bildetjenester.

– Når Shutterstock har rettighetene og de sier at de trekker bildet tilbake, så har ikke vi noe valg. Da kan ikke vi gå god for bildet til norske medier, sier Dorthellinger til Nettavisen.

Nettavisen har også forsøkt å få en forklaring fra Shutterstock ved flere anledninger og gjennom flere ledd, uten å få svar.

Ingen videre bruk

Ifølge NTBs vilkår kan ingen lagre bilder i egne systemer, og det betyr at all bruk etter bildet ble trukket tilbake fra NTBs bildetjenester ikke er tillatt.

Les også: Helene Spilling gikk helt i kjelleren etter TV-innspillingen

Dorthellinger poengterer at dersom NTB hadde vært til stede under arrangementet ville det vært uproblematisk å formidle bildet i sin bildetjeneste.

– Hvis NTB hadde vært til stede på denne tilstelningen med en kommersiell fotograf, så hadde vi bedt om å få avklart bruken umiddelbart. Dersom vi hadde vært til stede med en redaksjonell fotograf så hadde det vært helt uproblematisk, og det aktuelle bildet ville ligget ute i NTBs bildetjeneste, sier hun.

Ikke plikt til å forklare

Mediekjenner Trygve Aas Olsen mener at Shutterstock ikke nødvendigvis har en oppklaringsplikt på hvorfor bildet ble trukket tilbake, ettersom det dreier seg om rettigheter.

Som nevnt har Dagbladet fått bekreftet at det er fotballklubben til Ødegaard som fikk bildet fjernet. Ifølge Aas Olsen har Arsenal full rett til det, teoretisk sett:

– Den eneste rettigheten som er knyttet til bildet, er opphavsretten til den som har tatt bildet eller den som har hyret fotografen. Så hvis det er Arsenal som hadde leid inn denne fotografen, så kan man si at fotografen har solgt bildet med enerett til Arsenal, sier Aas Olsen til Nettavisen.

Han legger til at han ikke kjenner til om det faktisk var Arsenal som fikk bildet fjernet eller ei, men uansett tilfellet må reglene for opphavsrett følges.

Bildet av Ødegaard og Spilling har skapt mye medieoppmerksomhet, og de to poserte gladelig for de oppmøtte fotografene, der Spilling holdt godt rundt fotballstjernen.

Les også: Satte fyr på ryktene etter dette bildet

Ettersom Ødegaard og Spilling deltok på et offentlig arrangement og poserte på den røde løperen, understreker Aas Olsen at det nå fjernede bildet ikke var et privat bilde.

– Dette er ikke et bilde som krenker noens rettigheter, det er streit bilde av to mennesker som står rett opp og ned. Det er ikke et privat bilde, sier han avslutningsvis.

Nettavisen har forsøkt å få en kommentar fra Spilling om bildet, foreløpig uten hell.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments