tirsdag, mars 28, 2023
HjemNyheterUlike utsikter for næringene – kostnadene øker

Ulike utsikter for næringene – kostnadene øker

Ulike utsikter for næringene – kostnadene øker


Bedriftene venter en årslønnsvekst på 4,6 prosent i år, skriver Norges Bank i en pressemelding om siste rapport fra Regionalt Nettverk:

– Samlet er bedriftenes lønnsomhet litt bedre enn for ett år siden, men kostnadene øker fortsatt mye. Flertallet vil derfor sette opp utsalgsprisene ganske mye i første halvår.

Meldingen for et halvt år siden konstaterte at bedriftenes utsalgspriser hadde økt mer enn noen gang siden Regionalt nettverk ble etablert i 2002. Over halvparten av bedriftene trodde i september at prisveksten ville bli mindre i 2023.

Olja drar opp

Nå har utviklingen viste seg litt sterkere enn bedriftene ventet, men det er stor variasjon mellom næringene. Det er kraftig oppgang hos oljeleverandørene og moderat vekst i tjenesteyting, noe som veier opp for nedgang i de øvrige næringene.

Oljeleverandørene forventer at veksten vil tilta de neste månedene, mens bygg- og anleggsbedriftene ser for seg sterkere nedgang. Samlet sett vil aktiviteten holde seg ganske stabil gjennom andre kvartal.

Noen frykter kutt

Ifølge Nordea oppleves prisvekst og økte utgifter som svært krevende, særlig for dem med store varelagre og noe lavere aktivitet enn før.

– Vi opplever at det fortsatt er god aktivitet og optimisme blant de fleste av våre bedriftskunder. I enkelte bransjer er det likevel økt bekymring for usikre tider framover, og for at nedbemanning kan bli nødvendig utover året, skriver Jon Brenden, leder for bedriftsmarked i Nordea, i en epost til NTB.

(©NTB)

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments