lørdag, april 1, 2023
HjemNyheterLe Pen varsler mistillitsforslag mot regjeringen

Le Pen varsler mistillitsforslag mot regjeringen

Le Pen varsler mistillitsforslag mot regjeringen


Reformen går blant annet ut på å øke pensjonsalderen fra 62 til 64 år. Forslaget fikk flertall i overhuset torsdag formiddag. Det var imidlertid usikkert om den ville få flertall i den folkevalgte nasjonalforsamlingen, der president Emmanuel Macrons regjering er i mindretall.

Regjeringen valgte derfor å utnytte et smutthull i loven som gir anledning til å omgå nasjonalforsamlingen for å få vedtatt en lov. Avgjørelsen har vakt sterke reaksjoner i opposisjonen.

Det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal samlings leder Marine Le Pen har varslet mistillitsforslag mot statsminister Elisabeth Borne og regjeringen.

Le Pen kaller beslutningen om å omgå de folkevalgte for «en total svikt» fra Macrons og regjeringens side, og mener at Borne derfor ikke kan bli sittende.

French President Emmanuel Macron delivers his speech during the National Roundtable on Diplomacy at the foreign ministry in Paris, Thursday, March 16, 2023. France's Foreign Ministry is undertaking a sweeping review of its vast diplomatic corps, an effort driven by President Emmanuel Macron to adapt French diplomacy to 21st century challenges. (AP Photo/Michel Euler, Pool)

VIL HEVE PENSJONSALDEREN: Avgjørelsen om å omgå nasjonalforsamlingen for å innføre en pensjonsreform har gjort Macron upopulær. Foto: Michel Euler

Ikke verdig

Da Borne ankom nasjonalforsamlingen reiste også opposisjonen på venstresiden seg i protest og sang den franske nasjonalsangen. Møtet måtte stanses til stemningen hadde roet seg.

– Denne regjeringen er ikke verdig vår femte republikk, eller det franske demokratiet. Hele veien er parlamentet blitt latterliggjort og ydmyket, raste lederen i det franske kommunistpartiet, Fabien Roussel.

Les også:

Les også: Dette skriver avisene om politikk torsdag 16. mars

Sosialistpartitoppen Olivier Faure advarte også regjeringen mot «et ukontrollerbart raseri» som følge av beslutningen om å tvinge gjennom pensjonsreformen.

Store demonstrasjoner

Macrons sentrum-høyre-regjering vil gradvis heve pensjonsalderen til 64 år. Reformforslaget innebærer også at man må jobbe i 43 år for å få full opptjening.

Macron mener reformen er nødvendig for at pensjonssystemet ikke skal gå i minus. I dag er pensjonsalderen 62 år, men i praksis kan pensjonsalderen forskyves med flere år for dem som ikke har arbeidet lenge nok til å ha tjent opp full pensjon.

A man walks past uncollected garbages in Paris, Thursday, March 16, 2023 as sanitation workers are on strike. France's showdown over a bill raising the retirement age from 62 to 64 is heading toward a climax, either via a parliamentary vote or through a special presidential move to force it through the legislature. (AP Photo/Lewis Joly)

SØPPELHAUG: Pensjonsreformen har ført til streiker, som gjør at det flyter over med søppel i gatene i Paris. Foto: Lewis Joly

Pensjonsreformen har utløst enorme demonstrasjoner i Frankrike og flere omganger med politiske streiker. Den foreløpig siste streiken fant sted onsdag. En av de synlige konsekvensene har vært opphoping av søppel i Paris fordi renovasjonsarbeiderne er ute i streik.

Macron har lagt ned mye av sin politiske kapital i pensjonsreformen, og mangelen på flertall for forslaget i nasjonalforsamlingen kan gjøre det vanskeligere for ham å få gjennomført resten av sin politikk fram til presidentperioden utløper i 2027.

Les også:

Les også: Regjeringen sier nei til omstridt strømkabel

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments