fredag, januar 27, 2023
HjemNyheterMDG med kjempesmell på ny måling: Mister makta i Oslo

MDG med kjempesmell på ny måling: Mister makta i Oslo

MDG med kjempesmell på ny måling: Mister makta i Oslo


På InFacts nye Oslo-måling for Nettavisen, ligger de rødgrønne an til å miste flertallet i hovedstaden.

Høyre, Venstre og Frp får 31 av 59 mandater, mens dagens byråd (Ap, MDG og SV) og deres budsjettpartner Rødt får til sammen 27 mandater.

Det siste mandatet går til KrF. Folkets parti (tidligere FNB), som fikk 5,8 prosent ved sist valg, ryker ut av bystyret.

Les også: Sjokkmåling for Raymond Johansen: Flertallet ryker

MDG fikk 15,3 prosent i 2019, og var dermed nesten jevnstore med Ap (20 prosent) og større enn SV (9,1 prosent). Nå får partiet 9,6 prosent i Nettavisens barometer, og forbigås av SV.

Partiets gruppe i bystyret ville blitt redusert fra ni til seks medlemmer, dersom målingen var valgresultatet.

Bakgrunnstallene viser henholdsvis 12 og 14 prosent oppslutning for MDG i aldersgruppene 20-29 og 30-44, og 7 prosent i gruppen 45-64 år. Under to prosent av de 65 og eldre vil stemme MDG.

– Alle blir tapere

Også Arbeiderpartiet opplever nedgang i målingen. Sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, mener de styrende partiene i Oslo er så ulike at de sparker bein på hverandre.

– Det rødgrønne byrådet i Oslo er en konstruksjon som forsøker å forene veldig ulike interesser. Det er et hav av politiske skillelinjer mellom folk med dårlig råd som kjører bil i Groruddalen, til den urbane idealistiske miljøpartivelgeren som går til fots i Oslo sentrum, sier Stavrum.

– I kompromissene blir alle tapere. Hver gang MDG stenger en beboerparkering eller får flertall for å øke bompengene, mister Arbeiderpartiet velgere. Og da blir det lett slik at velgerne teller tapene, og ikke de små seirene.

Sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, mener byrådet i Oslo sliter med at de ofte representerer grupper med vidt forskjellige interesser. Foto: Privat

Stavrum, som ofte kommenterer på politikken i Oslo, peker også på de mange skandalene byrådet har stått i.

– Skandaler som vannforsyningen, Fornebubanen og de nye om Ullern Helsehus og eldreomsorgen, gir ikke inntrykk av en god styring av byen. Velgerne opplever økte skatter, dyrere kommunale avgifter og dårlige tjenester.

Les også: Oslo Ap presser enslige og unge ut av boligmarkedet i hovedstaden

Best på Gründerløkka, verst i Groruddalen

Bakgrunnstallene viser at partiet ligger over 10 prosent i sentrum. De får 13 prosent i sentrum øst for Akerselva (blant annet Grünerløkka og Tøyen) og 11 prosent i sentrum vest for Akerselva.

Den laveste oppslutningen er på om lag seks prosent i Groruddalen.

Her er det snakk om små tall som ikke er fullt ut representative, men som likevel gir en pekepin.

Skremmer med Frp

Gruppeleder for Oslo MDG, Eivind Trædal, sier at målingen viser at det er stor spenning i Oslo.

– MDG har vært garantisten for at byen blir grønnere og bedre å bo i. Ikke minst at Oslo er den eneste storbyen som klarer å kutte klimautslipp. Jeg er stolt av at vi stadig holder oss på et høyt nivå etter sju år i posisjon, men målinger som dette viser at vi ikke kan ta noen ting for gitt, sier Trædal til Nettavisen.

Les også: Vil forby bensin- og dieselbiler i hele Oslo sentrum

Trædal forsøker å skremme potensielle Venstre-velgere ved å peke på Frp, som er et plausibelt samarbeidsparti for Venstre i Oslo.

– Denne målingen viser borgerlig flertall dersom Venstre og Frp finner sammen om kursen videre for byen. Jeg lurer jo på om Venstre selv mener at den beste politikken for Oslo finnes i skjæringspunktet mellom de to partiene. Det høres ut som en oppskrift på total stillstand i miljøpolitikken i byen, sier Trædal.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments