tirsdag, januar 31, 2023
HjemNyheterHevder Norge har tenkt feil om strøm: – Dagens strømkrise vil føles...

Hevder Norge har tenkt feil om strøm: – Dagens strømkrise vil føles som mild bris

Hevder Norge har tenkt feil om strøm: – Dagens strømkrise vil føles som mild bris


I forrige uke måtte Statnett igjen slå alarm. Nye beregninger viser at de tidligere har «bommet» ganske betydelig på hvor mye strøm Norge kommer til å trenge i fremtiden.

De trodde fra før at forbruket ville skyte rett oppover. Men nå tror de det vil øke med ytterligere 30 TWh.

Det er ikke noen liten bom: 30 TWh er elleve ganger mer strøm enn det som produseres fra Norges største vindkraftverk.

Les også:

Les også: Statnett med full alarm: Norge vil trenge mye mer strøm enn tidligere antatt

Ifølge Statnett er strømbehovet så stort at vannkraft, sol, vind på land og bunnfast havvind ikke vil kunne dekke behovet.

Vil ha «Nasjonal transportplan» for strøm

Administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF), Liv Kari Hansteen, mener det nå må tenkes helt nytt om hvordan strøm planlegges i Norge.

– Statnetts alarm om norsk kraftforbruk er alvorlig, men også en utvikling vi har visst om lenge. Nå må Stortinget på banen og kreve en «Nasjonal Energiplan». Det haster. Norge må bygge ut fornybar energi og nett i et helt annet tempo og skala enn i dag. Hvis ikke Norge får opp tempoet vil strømkrisen som næringsliv og folk kjenner på kroppen i dag, føles som en mild bris, sier Hansteen til Nettavisen.

KRAFTIG VEKST: Det Statnett nå tror er mest sannsynlig er at vi de neste 28 årene vil øke strømforbruket med 60 prosent. De utelukker ikke at det kan bli mer enn 100 prosent økning.

Kraftsystemet i Norge bærer i dag preg av at vi i mange år har hatt mer enn nok med strøm. Det har derfor ikke blitt gjort større vannkraftoppgraderinger på lang tid. Vindkraftutbyggingen ble stoppet. Strømnettet er såpass svakt at man kan ha strømmangel i én del av landet, samtidig som man må «kaste» strøm et annet sted.

– Den norske energipolitikken mangler en samlet plan for hvor og hvordan den forventede økningen i kraftforbruk skal dekkes samtidig som det sees i sammenheng med behovet for distribusjon og muligheten som ligger i energieffektivisering. Debatten har i stor grad handlet om den mulige effekten av enkelttiltak, og politikken preges for mye av silotenkning. En samlet og helhetlig Nasjonal Energiplan, for eksempel etter modell av Nasjonal Transportplan (NTP), vil nødvendig verktøy for skape større forutsigbarhet for både næringslivet og befolkningen, sier hun.

– Vi trenger en plan fra regjeringen med klare mål for ny kraftproduksjon, nettutvikling og energieffektivisering frem og 2030 og videre, samt hvilke politiske tiltak som kreves for å lykkes. I dag jobber man litt i blinde. Å se alt dette i sammenheng er avgjørende for å skape forutsigbarhet og langsiktighet, og å kunne starte nødvendige regelverksendringer og investeringer i nettutvikling, energieffektivisering og utbygging av kraft tidlig, sier hun.

Les også: Ny rapport: Store strøm-kutt i Sør-Norge

Har ikke hatt noen plan

– Hva har vi gjort feil?

– Vi har rett og slett ikke hatt en energiplan i Norge. Det har vært opp til aktørene, og det har manglet visjoner for fellesplaner.

I dag er det for eksempel slik at det er Statnett som er ansvarlig for utbyggingen av strømnett og at nettet er stabilt. De har blant annet ansvaret for at det er nok strøm, også når det blåser lite. Men de har ingen egen kraftproduksjon som kan settes inn, eller myndighet til å pålegge andre å bygge mer.

Det er i all hovedsak opp til private strømprodusenter, som gjerne er eid av det offentlige. Men de har ikke noe eget ansvar for strømnettet. Deler av utbyggingsplanene de har hatt er til og med lagt på is, på grunn av nytt skatteregime for vann- og vindkraft.

– Tilgangen på ny kraft er nøkkelen for å unngå dyr strøm, kutte utslipp og skape nye muligheter for verdiskaping og arbeidsplasser. Men også nettutvikling, lokal strømproduksjon, energigjenvinning og energieffektivisering må være med for at vi skal klare å dekke den enorme veksten i kraftforbruket. Det er på høy tid at Norge får en samlet plan som ser dette i sammenheng, og med klare mål på kort og lang sikt, sier RIF-direktøren.

RIF har også spilt inn dette til Energikommisjonen. Den er ventet å legge fram sin rapport i 1. februar.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments