fredag, januar 27, 2023
HjemNyheterAp-ordfører vil utrede kjernekraft – nei sier partiet

Ap-ordfører vil utrede kjernekraft – nei sier partiet

Ap-ordfører vil utrede kjernekraft – nei sier partiet


Under tirsdagens utgave av «Debatten» på NRK, forteller ordfører i Aure kommune, Hanne-Berit Brekken (Ap), at hun er åpen for å utrede mulighetene for kjernekraft i Norge.

– Jeg er veldig nysgjerrig på moderne kjernekraft. Jeg ønsker mer kompetanse på dette området, sier Brekken.

Hun mener Norge må tenke nytt for å henge med i det grønne skiftet.

– Vi gjør mye bra, vi satser på havvind, vi satser solenergi, vi satser på å oppgradere vannkraftverkene våre. Men skal vi satse på å ta del i det grønne skiftet, så tror jeg vi trenger mer.

Kommune med kraftunderskudd

Kommunen Brekken er ordfører i, Aure, er en kommune med et behov for nye og bedre kraftforsyningsløsninger. Det innrømmer Brekken.

– Ja, vi er en kommune med kraftunderskudd. Vi har Equinors anlegg på Tjeldbergodden som produserer metanol som ønsker å gjøre sin produksjon grønnere. Det vil kreve utrolig mye kraft. Vi har også etablert industri som krever mye kraft, og også ny industri vi må si nei til fordi vi ikke har tilstrekkelig med kraft, forklarer Brekken.

Videre forklarer hun at kommunen ikke ønsker vindkraft, og derfor ønsker å utforske nye kraftkilder.

– Vi har hatt en folkeavstemning i Aure, og vi har sagt nei til vindkraft. Men man kan ikke si nei til alt. Vi er avhengige av kraft for å utvikle kommunen videre, og da tenker jeg at kjernekraft kan være en del av løsningen for oss.

Les også: Energiekspert om det grønne skiftet: – Alt blir dyrere

NEI: Hadia Tajik, og resten av Arbeiderpartiets stortingsgruppe, sier nei til kjernekraft i Norge. Foto: Skjermdump (NRK)

Arbeiderpartiet sier nei

Brekkens eget parti, Arbeiderpartiet, deler imidlertid ikke ordførerens åpenhet rundt kjernekraft.

I «Debatten» var også stortingsrepresentant Hadia Tajik (Ap) til stede, og hun forklarte at partiet ikke del

– Når Norge og verden står midt i en klimakrise må man selvfølgelig vurdere alle alternativer, og spesielt er jeg opptatt av å velge de alternativene raskt får strømprisene ned. Kjernekraftverk er ikke en del av de alternativene, konstaterer Tajik.

Hun mener kjernekraftverk verken kan forsvares økonomisk eller sikkerhetsmessig.

– Det jeg er redd for er at kjernekraft skal kunne bli en dyr og litt utrygg omvei til å få tilgang til mer kraft og få prisene ned. Man må gjerne forske mer, og få mer kunnskap på området, men Arbeiderpartiet er ikke klare til å si ja til kjernekraft i Norge, slår Tajik fast.

Les også: Strømprisene får et lite hopp – men panikken er borte

Frp vil utrede

Fremskrittspartiet på sin side har en mer åpen tilnærming til kjernekraft. Neste uke kommer partiets stortingsgruppe til å presentere fem forslag i Stortinget, om hvordan regjeringen kan tilrettelegge for norsk kjernekraft.

– Vi tar til orde for å skaffe mer kunnskap og skaffe mer kompetanse på feltet, ikke bare smelle døren igjen når man har prisverdige initiativ, sier stortingsrepresentant Marius Arion Nilsen (Frp) under tirsdagens «Debatten»-sending.

Han er imidlertid klar på at Frp ikke sier et endelig ja på dette tidspunktet.

– Først må vi ha kompetanse og informasjon, men vi ønsker å utrede behovet for kjernekraftverk i Norge i fremtiden, sier Nilsen og legger til:

– Det er en del av energimiksen fremover, og vi stiller døren åpen og ønsker å vurdere det.

Oslo 20220919. 
Marius Arion Nilsen (Frp) på Stortinget under møte om kraftsituasjonen.
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

VIL UTREDE: Marius Arion Nilsen, og resten av Fremskrittspartiets stortingsgruppe, kommer til å fremme forslag om utredning av kjernekraft i Norge i Stortinget. Foto: Beate Oma Dahle (NTB)

Les også: Anjas gjeng er snart større enn Arbeiderpartiet: – Vi har utrolig dårlig tid

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments