tirsdag, januar 31, 2023
HjemNyheterNorges største nettselskap kutter i nettleien

Norges største nettselskap kutter i nettleien

Norges største nettselskap kutter i nettleien


Statnett tjener så mye mer penger som følge av strømkrisen, at det før nyttår ble bestemt at store deler av de ekstra inntektene skulle overføres til nettselskapene.

Nettselskapene har nemlig fått veldig mye høyere kostnader som følge av strømkrisen. Den viktigste årsaken er at strømselskapene må betale for strømmen som forsvinner i transport (overføringstap).

Les også:

Les også: Ukjent strømeffekt: Dyr strøm gir dobbel smell for lommeboka

Hadde ikke strømselskapene fått disse ekstra inntektene, kunne det i år vært snakk om en økning i nettleien for vanlige kunder på rundt 50 prosent i år.

Elvia kutter i nettleien

Nå er det klart at effekten for det hele er at Norges desidert største nettselskap Elvia, kutter i nettleien til vanlige kunder. Selskapet dekker nesten 40 prosent av Norges husstander.

Elvia-sjef Trond Skjellerud

– Vi ønsker alltid å holde nettleien til våre kunder lavest mulig. Med overføringene av flaskehalsinntektene har vi den tryggheten vi trenger for å redusere nettleien, og for våre kunder med husholdnings- og fritidsboliger betyr det i gjennomsnitt en reduksjon på seks prosent. Generelt ønsker vi fremover å respondere raskere når inntektene og kostnadene endres, og tilpasse nettleien deretter, sier Elvia-sjef Trond Skjellerud i en pressemelding.

Les også:

Les også: Statnett med full alarm: Norge vil trenge mye mer strøm enn tidligere antatt

Så mye kuttes nettleien

Nettleien består av to forskjellige deler: Et fast beløp i måneden basert på hvor mye pris du maksimalt bruker samtidig i løpet av en måned, og en pris per kWh.

Ifølge Elvia blir det kutt i det såkalte fastleddet, men ikke i prisen per kWh.

Fastledd trinn Døgnmax kWh timer Gammel pris (kr) Ny pris (kr)
1 0-2 125 110
2 2-5 200 170
3 5-10 325 270
4 10-15 450 370
5 15-20 575 470

Den variable prisen varierer både mellom dag og natt, ukedag og hverdag, samt sommer og vinter.

Energiledd, øre/kWh

Dag*

Natt/helg*

Januar- mars (redusert elavgift)

35,20

28,95

April-desember

43,55

37,30

– Sammenlignet med 2022 så får vi betraktelig lavere kostnader til overliggende nett (Statnett), gjennom at Statnett har satt fastleddet/effektleddet til 0 og avregner energileddet etter en maks kraftpris på 35 øre/kWh. Vi får også kompensert store deler av våre egne kostnader til kjøp av nettap, ved at vi får utbetalt flaskehalsinntekter fra Statnett for den delen av kraftprisen som er høyere enn 35 øre/kWh. For å unngå at vi skal få merinntekt i 2023 så velger vi derfor å sette ned tariffene, skriver kommunikasjonssjef Morten Schau i en e-post til Nettavisen.

– Elvia vil ta inn ca 600 millioner kroner mindre fra kundene i 2023, enn vi ville gjort uten prisreduksjonen som nå gjennomføres. Dette er før avgifter så for kundene blir det en besparelse på merverdiavgift på dette beløpet i tillegg (dvs 750 millioner kroner).

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments