fredag, januar 27, 2023
HjemNyheterDette blå beltet holder norske strømpriser oppe

Dette blå beltet holder norske strømpriser oppe

Dette blå beltet holder norske strømpriser oppe


For nesten hver eneste dag som går, tror de som kjøper og selger strøm at prisene skal enda litt mer ned de kommende månedene. Det er ikke lenger noen som tror at Europa vil gå tom for energi i vinter.

For eksempel er «markedets» anslag for strømprisen i februar falt over seks prosent bare mandag formiddag. Det viser nye tall fra Nasdaq-børsen.

Kulde og lite vind

Samtidig har en heftig vinterkule slått inn over store deler av Europa de siste dagene. Det er kuldegrader over store deler av kontinentet. Det har ført til at strømprisene igjen har skutt oppover. I England har man satt tre nye kullkraftverk i beredskap for å kunne dekke etterspørselen.

I helga og mandag har vi derfor opplevd årets dyreste strøm så langt.

Og de høye prisene holder seg i Norge også tirsdag. Hovedårsaken er at det er svært lite vind sør i Nordsjøen, der det ligger veldig mye vindkraftproduksjon. Samtidig som de lave temperaturene ikke slipper før senere i uka.

Holder seg høyt

Ifølge strømbørsen Nordpool holder strømprisen seg i Sør-Norge på omtrent det samme nivået som vi har sett de siste dagene. Gjennomsnittsprisen blir 2,31 kroner per kWh.

Det blir til dels stor prisvariasjon gjennom døgnet, med en pristopp på morgenen på 3,32 kroner, mens den blir halvparten av dette rett før midnatt.

Med unntak av Sverige og Nord-Norge, er dette likevel jevnt over billigere enn andre europeiske land.

Eksport

Kombinasjonen av at markedet tror prisene skal falle i tiden fremover, og at det nå er veldig kaldt, gjør at norske kraftprodusenter «smir mens jernet er varmt». Strømeksporten har de siste dagene gått nær kapasitet.

Dette fortsetter tirsdag.

  • Sverige (SE3): 5,1 GWh eksport
  • Tyskland: 34,1 GWh eksport
  • England: 33,1 GWh eksport
  • Nederland: 10,9 GWh eksport
  • Danmark: 27 GWh eksport

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments