tirsdag, november 29, 2022
HjemNyheterKlimaaktivist forlater organisasjon etter voldsuttalelser

Klimaaktivist forlater organisasjon etter voldsuttalelser

Klimaaktivist forlater organisasjon etter voldsuttalelser


– Jeg er enig i avgjørelsen om at jeg går ut av organisasjonen, fordi vi har ulike ideer om metoder, sier 24 år gamle Joachim Skahjem til TV 2.

– Jeg vil presisere at jeg aldri har tatt til orde for vold mot mennesker. Jeg vil aldri skadd et menneske, og det er nettopp derfor jeg tar til orde for sabotasje av objektene som skader mennesker, sier han.

Temaet i Debatten var hvor langt man bør gå i klimakampen.

– Om man vil bruke Molotov-cocktail eller fyrstikk er jeg ikke så opptatt av. Poenget er at Equinor holder på med et massedrapsprosjekt som er støttet av staten, og da må det norske folk få lov til å kjempe mot det. Opprør er en del av demokratiet, sa 24-åringen under debattprogrammet.

– Det jeg definitivt ikke kan utelukke, er at vold vil skje, og det tror jeg kommer til å skje. Jeg håper at den volden er målrettet mot eiendom, og at det ikke er vold i samfunnet generelt sett, sa han videre.

Støre: Jeg advarer mot det

Uttalelsene har skapt flere reaksjoner. Flere har rykket ut for å ta avstand mot voldsbruk, deriblant statsministeren.

– Det er helt uakseptabelt, og jeg advarer veldig mot det, sier Støre til TV 2.

Klimakampen kommer til å bli satt tilbake dersom denne linjen vinner fram, sier Støre videre.

– Det vender oppmerksomheten mot noe annet, og det har vi ikke tid til. Det er viktig å markere motstand.

Forkastelig

Miljøorganisasjoner gikk fredag samlet ut med en felles uttalelse hvor de gjorde det klart at vold er uakseptabelt i klimakampen.

– I hele norsk miljøhistorie har faglighet, skikkelighet og ikkevold vært sentrale og bærende prinsipper. Slik skal det fortsatt være, heter det i oppropet fra Naturvernforbundet, Framtiden i våre hender, Natur og Ungdom, Greenpeace Norge og WWF Verdens naturfond.

– Heldigvis er det bred enighet om dette i miljøbevegelsen. Sivil ulydighet er en viktig del av demokratiet, men vi tar total avstand fra enhver handling med vold som virkemiddel. Slike handlinger har ingen plass i vår bevegelse, skriver de.

SV-leder Audun Lysbakken kaller trusler om vold «forkastelig».

– Man gjør seg også til nyttige idioter for dem som ønsker å slutte med klimatiltak, sa Lysbakken da han talte til SVs landsstyre fredag.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments