tirsdag, november 29, 2022
HjemNyheterAksjonerte mot iranske fotballtilhengere på tribunen

Aksjonerte mot iranske fotballtilhengere på tribunen

Aksjonerte mot iranske fotballtilhengere på tribunen


Det iranske landslaget i fotball sang i dag nasjonalsangen før kampen mot Wales. Mens iranske kvinner på tribunen fikk smake på sensuren i gulf-staten som huser årets fotball-VM.

I forrige kamp mot England sang ikke det iranske landslaget nasjonalsangen, noe som ble tolket som en protest til regimet i Iran.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Rosende nasjonalhymne

Nasjonalsangen inneholder nemlig ros til lederen og den islamske revolusjonen av 1979.

Les også: Iran-seier i VM: Fansen demonstrerte på tribunen – da grep VM-vaktene inn

Det har vært reaksjoner i Iran, blant annet fra «hardliner-avisa» Keyhan. Samtidig er det iranske fotballaget ikke spesielt populære i Iran blant mange iranere. Dette fordi de besøkte president Ebrahim Raisi før avreise til Qatar.

Dette ble tolket av mange iranere som å snu ryggen til protestene i Iran. Så langt har over 400 blitt drept, blant dem 50 barn, og 14000 personer er arrestert. Seks av dem er dømt til døden.

Les også: Mina Bai

Kvinner i fokus

I dag spilte Iran mot Wales. Under kampen begynte qatarske myndigheter å sensurere og kontrollere iranske fotball-tilhengere på tribunene som heiet på «kvinne, liv, frihet».

Dette er mottoet til protestene i Iran. De tok deres bannere, og tvang de som gikk med T-skjorter som sa «Kvinne, liv, frihet» eller «Mahsa Amini» til å ta av seg T-skjortene.

A soccer fan wears a black ribbon and a T-shit reading "Woman, Life, Freedom" in memory of Mahsa Amini, a woman who died while in police custody in Iran, prior to the World Cup group B soccer match between Wales and Iran, at the Ahmad Bin Ali Stadium in Al Rayyan , Qatar, Friday, Nov. 25, 2022. (AP Photo/Francisco Seco)

KLAR MELDING fra tribunene i Qatar under kampen mellom Wales og Iran. Foto: Francisco Seco/AP Photo

Sensur og kontroll

Det er ren sensur som er blitt vist til på Twitter av Oliver Kay fra The Athletic, den verdenskjente fotballreporteren som sa: «FFS. FIFA og Qatars tankepoliti gjør det igjen. De er så dumme at de ikke skjønner at hver gang de reagerer slik, så forsterker de sakene de så desperat vil fortie».

Det har vært rykter om at det iranske landslaget også har vært under press for å synge nasjonalsangen i dag for å unngå represalier ved tilbakekomst.

Les mer fra Norsk debatt

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments