lørdag, desember 3, 2022
HjemNyheterFrp vil ha makspris, men bare i et halvt år: – Tjuvtriks

Frp vil ha makspris, men bare i et halvt år: – Tjuvtriks

Frp vil ha makspris, men bare i et halvt år: – Tjuvtriks


STORTINGET (Nettavisen): Torsdag presenterte Fremskrittspartiet (Frp) sitt alternative statsbudsjett. Der foreslår de å kutte skatter og avgifter med 57,7 milliarder kroner til neste år.

– Cirka halvparten skal reversere de voldsomme skatteøkningene regjeringen har foreslått, sier finanspolitisk talsmann i Frp, Hans Andreas Limi, under sin presentasjon.

Før presentasjonen var det knyttet mest spenning til hvordan partiet skal få råd til et budsjett som inkluderer makspris på strøm på 50 øre, slik partiet har gått inn for. Svaret er at makspris kun skal vare i et halvt år, i hvert fall ifølge budsjettforslaget.

Det får flere til å stusse.

– Jeg hadde ikke trodd de skulle lage et budsjett for et halvt år. De har hatt finansministeren og burde vite at det ikke er sånn man budsjetterer i Norge, sier Aps finanspolitiker Frode Jacobsen i Arbeiderpartiet til Nettavisen.

– Jeg ville følt meg lurt hvis jeg var blant dem som har trodd at Frp har løsningen på den krevende strømsituasjonen, legger han til.

Oslo 20220405. 
Frode Jacobsen i Ap i vandrehallen på Stortinget etter at egjeringspartiene og SV ble enige om å forlenge strømstøtten til og med mars 2023 og sier nei til nye utenlandskabler.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– BØR FØLE SEG LURT: Det sier finanspolitiker i Ap, Frode Jacobsen, om de som har trodd at Frp har løsningen på strømsituasjonen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB


Se videointervju med Limi her:

Til Nettavisen forklarer finanspolitisk talsmann i Frp, Hans Andreas Limi, grepet slik:

– Vi ser på dette som et krisetiltak. Jeg tror ikke noen forventer at det å kompensere for høye strømpriser er en vedvarende situasjon, svarer Limi raskt.

Det er en ny tone fra partiet, som tidligere ikke har begrenset forslaget om makspris med en slik tidshorisont.

Les også: Stavrum: Høyre fortsetter den offentlige sløsingen

Ville kostet 90 milliarder

Limi sier de setter alle kluter inn for å få ned prisene og en bedre balanse i kraftmarkedet.

– Nå er vi i en akuttsituasjon, derfor legger vi inn penger til en forbedret strømstøtteordning første halvår.

– Men tror dere ikke det vil bli høye strømpriser til høsten?

– Det er det veldig vanskelig å si noe om. Usikkerheten er så stor. Vi ser at det kanskje kan bli litt lavere strømpriser i vinter, men det gjenstår å se. Det er ingen som kan gi noen eksakte svar på det, så vi mener det er fornuftig å forbedre ordningen første halvår, svarer Limi.

– Så får vi i revidert budsjett se om det er nødvendig å videreføre ordningen.

– Hva ville det kostet hvis dere skulle tatt hele året?

– Vi har lagt inn 22 milliarder, som kommer i tillegg til regjeringens strømstøtteordning, så da må det dobles. Men dette avhenger også av nivået på strømprisene.

Regjeringens strømstøtteordning er foreløpig anslått å koste 45 milliarder kroner for neste år.

– Hvor skal dere hente pengene fra, hvis dere skal se på det i revidert?

– Vi har mange gode inndekninger og vil redusere offentlige utgifter, så da må vi gå en ny runde på det i revidert.

Venstre: – Typisk tjuvtriks

Venstres finanspolitiske talsperson, Sveinung Rotevatn, kaller makspris-forslaget for et tjuvtriks.

– Det er jo interessant at heller ikke Frp har tilgang til en uendelig pengekran, sier Venstres finanspolitiske talsperson, Sveinung Rotevatn, tørt.

– Dette er et typisk tjuvtriks en gjør når man går tom for penger og må få budsjettet til å gå opp, mener han.

Oslo 20210419. 
Nestleder i Venstre Sveinung Rotevatn holder utendørs pressekonferanse i Bjørvika i Oslo før Venstres landsmøte kommende helg.
Foto: Heiko Junge / NTB

RISTER PÅ HODET: Nestleder og finanspolitisk talsperson i Venstre, Sveinung Rotevatn, tar ikke Frps budsjettforslag seriøst. Foto: Heiko Junge / NTB

Limi svarer:

– Det er jeg helt uenig i. Dette er ikke noe triks. Det er bare å se på forslagene fra regjeringen. Når man ser på krisetiltak, har de begrenset varighet. Man har jo et håp om å komme over i en mer normalsituasjon, sier han til Nettavisen.

Frp vil også halvere matmomsen, redusere drivstoffavgiftene. og kutte i NRK. De sier nei til regjeringens foreslåtte økning av CO2-avgiften.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments