onsdag, november 30, 2022
HjemNyheterUhrenholdt Jacobsen deler bekymring for norske utøvere: – Flere lever under fattigdomsgrensen

Uhrenholdt Jacobsen deler bekymring for norske utøvere: – Flere lever under fattigdomsgrensen

Uhrenholdt Jacobsen deler bekymring for norske utøvere: – Flere lever under fattigdomsgrensen


Som leder for utøverkomiteen til Norges idrettsforbund (Nif) er Underholdt Jacobsen er engasjert for å bedre vilkårene for toppidrettsutøverne i Norge.

I en pressemelding fra Nif kommer det frem at Jacobsen onsdag delte sine tanker om store økonomiske forskjeller blant idrettsutøvere i Norge.

– Så lenge toppidrettsaktiviteten er så avhengig av markedsinntektene er realiteten at de mindre idrettene strever med å ha tilstrekkelig inntektsgrunnlag som sikrer satsing på toppidrett, sier hun.

– Under fattigdomsgrensen

Jacobsen argumenterer med at i de paralympiske og olympiske idrettene må utøverne selv bidra til å finansiere landslagssatsingen deres.

– I flere av de paralympiske og olympiske idrettene må utøverne på egen hånd bidra med en egenandel til forbundet, som skal finansiere deler av landslagssatsingen, sier hun.

Les også: Skaanes testet positivt på korona – mister verdenscupåpningen

Den tidligere landslagsløperen viser til at utøvere som mottar stipend av Olympiatoppen, altså utøvere som er i verdensklasse i sine idretter lever under EUs fattigdomsgrense, som i dag er på 260.000kr i året.

– Dette er toppidrettsutøvere som gir avkall på pensjonspoeng og sikkerhetsnett i tilfelle noe går galt. Hadde ikke disse menneskene tilhørt toppidretten, og utad vært en del av en suksesshistorie, hadde vi kalt det sosial dumping, mener Jacobsen.

– Rammebetingelsene har blitt dårligere

Den tidligere skiløperen fra Heming peker videre på at stipendstørrelsen på 120.000 kroner ikke har blitt endret på over ti år.

– Rammebetingelsene har blitt dårligere for mange av idrettene og utøverne, poengterer hun.

På ledersamlingen forteller Jacobsen om at siden OL i Tokyo ble flyttet ett år på grunn av koronapandemien var det mange som fikk store problemer med økonomien.

– Sparepenger og mulighet til permisjoner fra jobb og studier var brukt opp. Sponsorer forsvant. Mamma og pappa hadde kanskje ikke mer å gi. Norske utøvere flyttet hjem på ungdomsrommet for å overleve, forteller hun.

Nå krever altså Jacobsen endring på vegne av norske toppidrettsutøvere.

Les også: Bolsjunov skaper sjokkoverskrifter i Russland: – En vanskelig situasjon

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments