tirsdag, november 29, 2022
HjemNyheterTerrorsiktede Zaniar Matapour bytter ut stjerneadvokaten John Christian Elden

Terrorsiktede Zaniar Matapour bytter ut stjerneadvokaten John Christian Elden

Terrorsiktede Zaniar Matapour bytter ut stjerneadvokaten John Christian Elden


Natt til 25. juni gikk Zaniar Matapour til angrep mot to utesteder midt i Oslo sentrum. Utenfor «Per på hjørnet» ble to mennesker skutt og drept. Utestedet «London pub», en populær plass for skeive i hovedstaden, ble også angrepet.

Flere mennesker ble skadd og det var i september 244 fornærmede i saken, inkludert de to drepte.

Matapour valgte stjerneadvokaten John Christian Elden fra dag én og har i tillegg hatt bistand fra stjerneskuddet Bernt Heiberg. Forsvarerteamet har også bestått av advokatene Farid Bouras og Inger Zadig.

Les også: Andreas Woldseth sliter med alkohol og søvnmangel etter masseskytingen i Oslo – får ikke hjelpen han ber om

Vil ikke røpe årsaken

Matapour siktet for terror med drapshensikt. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) uttalte til Nettavisen i sommer at de mener han er sympatisør av terrororganisasjonen Islamsk stat (IS). PST mener også angrepet var et ekstremt islamistisk terrorangrep.

TO DREPT: Skyting utenfor London pub i Oslo natt til 25. juni. To mennesker ble drept utenfor naboutestedet Per på hjørnet. Foto: Emilie Rydning / Avisa Oslo

Forsvarerbyttet har vart fra minst 16. november, får Nettavisen opplyst.

– Jeg kan bekrefte at dine opplysninger om at forsvarerbytte er korrekt. Han henvendte seg til mitt kontor og spurte om jeg kunne bistå. Jeg har akseptert den anmodningen og er nå hans forsvarer, sier advokat Marius Dietrichson til Nettavisen.

Les også: Arfan Bhatti tatt med kniv i bil med drapsmannen Zaniar Matapour – politiet henlegger saken

– Hva er årsaken til at han byttet til deg som forsvarer?

– Det ligger ingen dramatikk i dette byttet. Uansett vil samtaler mellom klient og meg ikke gi gjengitt i mediene, sier Dietrichson.

Oslo 20200109. 
Leder av forsvarergruppen i Advokatforeningen Marius Oscar Dietrichson under høringen til kontroll- og konstitusjonskomiteen. Redegjørelse av arbeids- og sosialministeren om praktiseringen av EUs trygdeforordning
Foto: Lise Åserud / NTB

PROFILERT: Marius Dietrichson har vært forsvarer i mange av de største sakene de siste årene. Han er også kjent som mangeårig advokat for Nokas-raner Metkel Betew. Foto: Lise Åserud

Matapour har tidligere nektet å la seg avhøre av politiet og har også satt en rekke krav. Politiet etterkom kravene om ikke å bli filmet eller at det skulle gjøres lydopptak. Men Matapour lot seg fortsatt ikke avhøre.

Motivet for drapshandlingene er derfor ukjent og han har heller ikke erkjent den straffbare handlingen.

Les også: Viktige bevis fra chat-gruppe med Zaniar Matapour og Arfan Bhatti kan være fjernet

Kan bli avhør

Dietrichson utelukker ikke at det nå kan bli aktuelt med avhør.

– Vi jobber nå langs flere akser. En av problemstillingene er politiets ønske om avhør av ham. Jeg kan ikke nå si mer om dette. Hans standpunkt til saken må vi også komme tilbake til.

– Hvordan ser du på at PST knytter ham som IS-sympatisør og i sommer uttalte at de mener det dreier seg om et ekstremt islamistisk terrorangrep?

– Ulike instanser har ulike syn. Blant dem er PST. Men det er ikke PST som etterforsker saken.

Haugesund 20221107. 
Bistandsadvokat John Christian Elden i rettsaken  mot mannen som er tiltalt for å ha drept 17 år gamle Birgitte Tengs i mai 1995.
Foto: Jan Kåre Ness / NTB

KAN FÅ NY KLIENT: Etter at Matapour byttet forsvarer kan det være aktuelt for stjerneadvokaten John Christian Elden å få gammel kjenning som ny klient. Arfan Bahtti er terrorsiktet i samme sakn, men har nå Svein Holden som advokat. Foto: Jan Kåre Ness

Les også: Politiet nekter å svare om Arfan Bhattis Facebook-poster om drap av homofile – får Frp til å reagere

I september ble to andre pågrepet i Oslo og siktet for terror. i Oslo etter masseskytingen.

Den ekstreme islamisten Arfan Bhatti ble også terrorsiktet og senere pågrepet i Pakistan. Han er tidligere straffedømt en rekke ganger. Nettavisen har tidligere omtalt at Matapour og Bhatti har en relasjon som hvert fall strekker seg tilbake til 2015.

Én av de pågrepne i Oslo er en mann i 30-årene som ble dømt i en våpensak fra 2017. Dommen kom i august 2019. Bhatti var siktet i samme sak, men saken hans ble henlagt på bevisets stilling.

– Bhatti er garantert ett av forholdene politiet vil spørre ham om, påpeker Dietrichson.

Terrorsiktet Bhatti vil ha Elden

Heller ikke Elden vil si mye om årsaken til forsvarerbyttet. Men Nettavisen har siden i høst kjent til at Bahtti har ønsket Elden som forsvarer da han ble internasjonalt etterlyst og siktet for terror tidligere i høst.

Elden har vært Bhattis forsvarer siden midten av 1990-tallet og bistått ham i en rekke saker over snart 30 år. Men på grunn av mulige interessekonflikter ba Elden Bhatti om å få seg en annen forsvarer som ble stjerneadvokaten Svein Holden.

«Vi fant det naturlig etter at Arfan Bhatti ble siktet og ønsket meg oppnevnt. Men vi har samtidig vært klare på at vi ikke ville trekke oss fra Matapour uten at han var enig», skriver Elden i en SMS til Nettavisen.

MANGE RAMMET: Minst 244 mennesker har status som fornærmet i terrorsaken. Det inkluderer de to drepte. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Les også: Dette er den terrorsiktede drapsmannen

«Det er ingen dramatikk i dette og han samtykker i byttet», påpeker han i samme melding.

Selv om Elden har hatt Matapour som klient i terrorsaken er det ikke utenkelig at Bhatti gjør et bytte tilbake til Elden.

«Nå har ingen hørt fra Bhatti siden september, hva som skjer der må vi komme tilbake til senere.»

Det var Aftenposten som tidligere i høst avslørt at Bhatti var blitt pågrepet av pakistansk politi. Nettavisen fikk onsdag kveld av kilder opplyst at han fortsatt befinner seg i fangenskap i Pakistan.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments