onsdag, november 30, 2022
HjemNyheterSpionsaken i Stockholm: Russisk ektepar tatt etter ti år

Spionsaken i Stockholm: Russisk ektepar tatt etter ti år

Spionsaken i Stockholm: Russisk ektepar tatt etter ti år


Det var et russisk ektepar i 60-årene som ble pågrepet i Stockholm tirsdag, mistenkt for spionasje, får både Expressen og Aftonbladet opplyst.

Sikkerhetspolitiet Säpo skrev i en pressemelding tirsdag at de to er siktet for grov ulovlig etterretningsvirksomhet mot Sverige og mot fremmede makter, opplyser Säpo.

Politiaksjonen skjedde i et velstående villaområde rundt klokka 6 morgen, og to helikoptre fra forsvaret deltok i operasjonen.

– Her var det et behov for rask pågripelse av de mistenkte, sier Säpos pressekontakt Fredrik Hultgren Friberg.

Spionasje i Sverige:

Les også: Iranskfødte brødre i Sverige nekter å ha spionert for GRU

De mistenkte ble pågrepet og boligen sikret på under ett minutt, opplyser Stefan Hector, sjef for politiets nasjonale operative enhet, til SVT Nyheter. Han legger til at det var viktig å slå til raskt, slik at personene ikke fikk samordnet sine historier eller fjernet bevis.

– Fra vinduet mitt så jeg at en person firte seg ned på den lille balkongen, mens fire andre gikk inn gjennom vinduet, sier en nabo til Expressen.

Russisk ektepar

Mannen er ifølge avisene siktet for å ha drevet ulovlig etterretning mot Sverige og mot andre land, mens kona er siktet for medvirkning. Ytterligere en person er tatt inn til avhør. Virksomheten skal ha pågått i nærmere ti år.

Aftonbladet skriver at de pågrepne er et russisk ektepar i 60-årene som har levd et vanlig liv i den svenske hovedstaden siden de innvandret dit like før årtusenskiftet. Expressen skriver at de begge to er fra Moskva, og at de giftet seg i 1994. De har en sønn som står registrert på samme adresse, ifølge avisa.

Two unidentified people are seen approaching a house where the Swedish Security Service allegedly arrested two people on suspicions of espionage in a predawn operation in Stockholm, Tuesday, Nov. 22 2022. The authorities gave few details about the case, but Swedish media cited witnesses who described elite police rappelling from two Black Hawk helicopters to arrest a couple that had allegedly spied for Russia. (Fredrik Sandberg/TT News Agency via AP)

AKSJON: To personer på vei inn i den herskapelige villaen der ekteparet bodde. Bildet er tatt tirsdag, etter at de ble pågrepet. Foto: Fredrik Sandberg/TT/NTB

Kvinnen skal også ha en datter fra et tidligere ekteskap, også hun bosatt i Stockholm-området.

Säpo har ikke villet si noe nærmere om de to siktede, ei heller om de er svenske statsborgere eller ei. Det er heller ikke kjent hvilket land de mistenkes å ha drevet spionasje for. Expressen skriver at de ble folkeregistrert i Sverige i august 1999, og at de fikk innvilget permanent opphold i september 2001.

Les også:

Les også: Ekspert om spionsaken: Hardt slag for russisk etterretning

Ifølge papirer som er levert inn til tingretten, er det mistanke om at den ulovlige virksomheten har pågått i nærmere ti år, helt siden begynnelsen av 2013. Videre heter det at mannen er mistenkt for spionasje mot et tredjeland med Sverige som base.

Skal ha drevet selskap

Paret har i tiden i Sverige drevet et selskap som driver med import og eksport av blant annet elektronikkomponenter og industriteknikk, skriver Aftonbladet. Ifølge avisa har selskapet omsatt for rundt 30 millioner svenske kroner i året.

Avisa før opplyst at mannen kan ha brukt selskapet som base for etterretningsvirksomheten.

Les også:

Les også: PST om spionsiktet: – Har russisk identitet

Expressen skriver at de to har vært styremedlemmer i et aksjeselskap siden det ble grunnlagt i 1998. Kvinnen har vært engasjert i det samme selskapet fram til i fjor. I tillegg drev paret også et annet selskap fram til det gikk konkurs for to år siden, ifølge avisa.

Skatteverket ble i 2016 gitt adgang til å ransake parets bolig på leting etter regnskapspapirer fra begge selskapene, ifølge Expressen. Dette fordi det skal ha blitt fattet mistanke om at selskapene inngikk i en ordning sammen med også utenlandske selskaper, som hadde som formål å slippe unna betaling av moms.

Skal ha besøkt Norge

Expressen skriver at paret har lagt ut flere bilder på det russiske sosiale mediet Odnoklassniki, men ikke siden 2013, året da den angivelige spionasjevirksomheten startet.

Paret har blant annet lagt ut bilder fra skiferie og fisketur i Norge, der de poserer i gult regntøy og i bildeteksten skriver at de har fått en tolv kilos tung kveite, ifølge avisa.

De fleste av parets venner på Odnoklassniki er bosatt i Moskva, men det er også russiskspråklige familier fra samme område i Sverige der, skriver Expressen.

Maks fire år

Senest innen fredag må politiet begjære de pågrepne fengslet, ellers blir de satt fri.

Ulovlig etterretningsvirksomhet mot Sverige innebærer at noen med hensikt har arbeidet for fremmede makter og gitt fra seg opplysninger som kan skade Sveriges sikkerhet. Dersom virksomheten blir vurdert som grov, er maksimumsstraffen fire års fengsel.

Etterforskningen har pågått en stund fram til politiaksjonen, som også inkluderte ransaking. Både vanlig politi og forsvaret bisto i Säpo-aksjonen.

Ifølge Säpo har saken ingen koblinger til andre saker de jobber med.

Säpo tilsvarer Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Norge og opplyser at deres oppdrag er å beskytte Sverige og demokratiet.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments