mandag, desember 5, 2022
HjemNyheterSammenligner seg selv med Martin Luther King etter klimaaksjon: – Trenger ikke...

Sammenligner seg selv med Martin Luther King etter klimaaksjon: – Trenger ikke like det vi gjør

Sammenligner seg selv med Martin Luther King etter klimaaksjon: – Trenger ikke like det vi gjør


Den siste tiden har klimaaktivister rundt om i vesten gått til aksjon mot kjente og kjære kulturskatter.

For alvor fikk aksjonene medias søkelys rettet mot seg da to aktivister fra «Just Stop Oil» den 14. oktober kastet tomatsuppe på et Van Gogh-maleri i nasjonalgalleriet i London, før de så limte seg fast fremfor kunstverket.

Også i Norge har lignende aksjoner funnet sted. Den 11. november forsøkte to klimaaktivister å lime seg fast til Munchs «Skrik» i Munchmuseet i Bjørvika. De ble stoppet av sikkerhetsvakter før de klarte å lime seg fast.

Fredag i forrige uke var to klimaaktivister på ferde i hovedstaden på ny. Denne gangen var det Vigelandsparken som stod for tur. De to klimaaktivistene kom fra «Stopp oljeleitinga» og de klarte å grise til flere statuer med oransje maling.

Louis McKechnie var en av aktivistene som stod bak en av disse klimaaksjonene. Han og Emily Brocklebank limte seg den 30. juni fast til Van Gogh-maleriet «Peach Trees in Blossom», som stod utstilt i kunstgalleriet Courtauld i London.

KUNST OG KLIMA: Klimaaktivistene Louis McKechnie og Emily Brocklebank limte seg i sommer fast til et van Gogh-maleri. Foto: Skjermdump, sosiale medier

Tirsdag måtte han møte i retten for superlim-stuntet.

Tidligere har McKechnie aksjonert under en fotballkamp i Premier League, der han stripset seg fast til et av fotballmålene – som førte til at kampen ble utsatt frem til sikkerhetsvaktene klarte å løsne stripsen og fjerne aktivisten.

File photo dated 17-03-2022 of climate change activist Louis McKechnie, who tied himself to the goalpost during last seasons Premier League match between Everton and Newcastle, and has been given a six-week prison sentence. Issue date: Friday September 30, 2022.

GJENGANGER: Superlim-stuntet ble ikke Louis McKechnies siste stunt. I september stripset han seg fast til et fotballmål under en Premier League-kamp. Foto: Richard Sellers / Pa Photos / NTB

Dro King-sammenligning

Der sammenlignet McKechnie seg selv med borgerrettighetsforkjemperen Martin Luther King jr., og at han på samme måte som King ble forhatt av samfunnet.

Videre sa aktivisten:

– Borgerrettighetsbevegelsen fungerte fortsatt og folk trenger ikke like det vi gjør, sa McKechnie ifølge Sky News.

Martin Luther King jr. var en amerikansk baptistprest og leder innen borgerrettighetsbevegelsen. Mest kjent er han for sin kamp for at svarte oppnå like rettigheter som hvite ved hjelp av fredelige metoder som ikkevold og sivil ulydighet. Han vant blant annet Nobels fredspris for sitt arbeid. Han kjempet for denne saken frem til han ble skutt og drept i 1968.

Dr. Martin Luther King Jr. is seen speaking to newsmen in Newark, N.J., on March 27, 1968. King is saying that he is

Dr. Martin Luther King Jr. is seen speaking to newsmen in Newark, N.J., on March 27, 1968. King is saying that he is Foto: Anthony Camerano / AP / NTB

Mener van Gogh var klar i sin tale

– Jeg tror at en person med logisk sans, som ikke er psykopat – og eier et van Gogh-maleri som er så verdifullt, vil respektere kunstnerens ønske, sa han.

– Van Gogh sa at kunst som portretterer naturen ikke er like verdifull som naturen selv, sa han videre.

Selv om selve van Gogh-kunstverket tok ikke skade av, siden det var innrammet i en glassramme. Men selve rammen til bildet, som er fra 1800-tallet, fikk derimot uopprettelige skader.

McKechnie ble dømt til to uker i fengsel og hans aksjons- medsammensvorne ble dømt til 21 dager i fengsel.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments