mandag, desember 5, 2022
HjemNyheterArbeidsløshet er ikke noe å juble for

Arbeidsløshet er ikke noe å juble for

Arbeidsløshet er ikke noe å juble for


Jeg har nettopp lest Gunnar Stavrum sin ytring angående færre bønder i Norge. Som nordmann er jeg så klart for ytringsfriheten vi er så heldige å kunne benytte oss av, og tar den dermed i bruk selv.

Dette er saken: Norge får heldigvis stadig færre bønder, og det er ikke noe å syte over

Det er trist å lese at en negativ trend i norske gårdsbruk er noe å heie på. Jubel for potensiell mangel på arbeidsplasser er ikke noe en leser ofte i aviser.

Systemet det er noe galt med

Det er flere argumenter i teksten som ikke henger helt på grep, og hvor de såkalte faktaene til Stavrum er hentet fra, vet jeg ikke. Jeg ser tabeller over antall gårdsbruk i Norge, og noen tall fra fiskenæringa. Hvor er den helhetlige oversikten?

Som for eksempel korn. Her skrives det at korn har vi så mye av at vi ikke får brukt det opp. Likevel publiserte NRK en artikkel om at kornet i brødene vi kjøper ikke alltid stammer fra Norge.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

I kommentaren til Stavrum ligger det også en artikkel om overproduksjonen av egg. Den har jeg også lest. Det nevnes ikke noe om hva som er årsaken til denne overproduksjonen.

Jeg siterer fra artikkelen Stavrum henviste til: «Ubalansen i det norske eggmarkedet har vært et problem siden 2013. Omsetningsavgiften har de siste år ligget på rundt 70–80 øre pr. kg. Med dagens dobling av omsetningsavgiften har det medføre en økning til 190 000 kr pr. år for alle eggprodusenter med 7500 dyr. Av giften kommer i tillegg til allerede galopperende priser på fôr, strøm og økte renter.»

Er det ikke da systemet i norsk landbruk det er noe galt med? Ikke bøndene, som produserer og egentlig kan sikre vår tilgang på korn i brød og rundstykker i tillegg til norske, flotte egg?

Hvorfor ytres det heller ikke et ønske om en reorganisering av landbrukssystemet vårt? Den kampen er forresten allerede i gang, men den står bøndene alene om.

Hvor skal bøndene jobbe?

Arbeidskraft som heller kan benyttes i kommunen istedenfor på gården er lettere sagt enn gjort.

Selv kommer jeg fra ei lita bygd bestående av aller mest gårder. Her er butikk og skole de eneste lokale arbeidsplassene i næreste omkrets, om du vil unngå to timer pendling hver dag.

Hvor skal disse bøndene i så fall plasseres?

Norge består av mange slike bygder, hvor tanken om trikk eller gåavstand til kontoret bare er en fjern tanke. Hvor vil du sikre dem? Nav? Hvor bra distribueres arbeidskraften da?

Effektivisering og større produksjon på færre gårder er et kapittel som krever mer enn et kort debattinnlegg. Det er ingenting med import av matvarer som styrker selvforsyningsgrad eller fremtidsretta matproduksjon. Det er heller ingenting ved færre og større gårder som vil opprettholde dyrevelferden og kvaliteten vi har på mat i Norge i dag.

Les mer fra Norsk debatt

Jeg kunne utbrodert og tatt opp flere tema som støtter norsk landbruk. Det sparer jeg meg for.

Jeg skulle ønske en sjefredaktør var i stand til å vise mer om hva som ligger bak «fakta» som brukes i en slik kommentar.

Som sagt, jeg heier på ytringsfrihet, men neste gang håper jeg på mer faglig tyngde.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments