torsdag, september 29, 2022
HjemNyheterErna vil samle landet til et blått rike: – Tror vi kan...

Erna vil samle landet til et blått rike: – Tror vi kan vinne mange av storbyene

Erna vil samle landet til et blått rike: – Tror vi kan vinne mange av storbyene


BODØ (Nettavisen): Erna Solberg har startet den lange valgkampen mot neste års kommunevalg. Nylig var hun i Nord-Norge, der Høyre var ordførerpartiet etter valget i 2011, men nå ikke har makten i én eneste by.

Nettavisen møtte henne i Bodø, som er én av mange byer der Høyre kan vinne tilbake makten.

Den siste tids målinger viser stort sett Høyre-fremgang alle steder, sammenlignet med partiets svake valg i 2019. Flere steder, blant annet Bergen, Halden, Sandnes, Stavanger og Tønsberg, kan det gå mot Høyre-styre, viser nye målinger.

– Det kan tyde på at våre folk har gode svar på de diskusjonene som foregår rundt kjøkkenbordene i by og bygd rundt om i hele landet, sier Høyre-nestleder Henrik Asheim til Nettavisen.

Les også:

Les også: Erna Solberg vil ha mer vindkraft: – Helt hårreisende

Han har tatt turen til Nord-Norge sammen med partilederen, der de skal både vise tilstedeværelse og lære om lokale saker.

– Vi tapte mange – noen i 2015 og noen i 2019 – og jeg tror vi kan vinne tilbake igjen mange av de store byene, sier Solberg.

September 2022

HØYRE-DUO: Nestleder Henrik Asheim og partileder Erna Solberg, spaserer sammen langs kaia i Bodø. Foto: Henrik Heldahl / Nettavisen

Høyre har i dag ordføreren i litt over 30 kommuner. Utenfor Asker og Bærum må man til Sandefjord (65.000 innbyggere) for å finne den største Høyre-kommunen. Neste på lista er Larvik (48.000) og Molde (32.000).

Solberg trekker fram noen av byene det ville vært ekstra stas å vinne tilbake.

– Jeg synes det er fint å vinne tilbake Bergen. Det er veldig fint om vi vinner tilbake Oslo. Utfordringen i Oslo er først og fremst rundt de andre partiene.

SEILER I MEDVIND: Framme hos kapteinen på Hurtigruten MS Kong Harald får Erna Solberg høre litt om hvordan man styrer en skute i tilfelle det kommer en bølge fra høyre. Foto: Henrik Heldahl / Nettavisen

Solberg trekker også fram byen hun besøker, Bodø. Hennes siste fiskeriminister, Odd Emil Ingebrigtsen, har returnert til fotballbyen for å bli ordfører. I lokalpressen anses han som favoritt etter at den godt likte Ap-ordføreren Ida Pinnerød kunngjorde at hun gir seg.

Les også:

Les også: Folket gir Støre knusende dom: – De gjør feil grep

– Det hadde vært fint å nå gjennom her i Bodø. Vi har vært så tett på de to siste valgene. Det har vært stang ut. Odd Emil tror jeg har store sjanser til å bli ordfører, men vi skal slåss om velgerne hver dag, sier hun og ramser opp det hun mener er styrker for Ingebrigtsen:

– Han er kjent, vi står sterkt i utgangspunktet, vi har hatt en god alternativ politikk – og det ser vi på mange målinger – og jeg tror Odd Emil er en kandidat folk kjenner og liker, sier hun.

MUNTERT: Høyre-leder Erna Solberg, ordførerkandidat i Bodø Odd Emil Ingebrigtsen og varaordfører i Fauske, Ronny Borge (H), reagerer på en klassisk nordnorsk vits over bordet på Fauske. Foto: Henrik Heldahl / Nettavisen

I disse byene er det størst sjans for skifte

Valganalytiker Svein Tore Marthinsen er blant dem som følger neste års kommunevalg tett.

– Høyre har en historisk mulighet nå. Du må tilbake til 2011 for å finne tilsvarende mulighet til blå makt. De ligger etter min vurdering an til å kunne ta halvparten av storkommunene hvis situasjonen som er nå holder seg, sier han til Nettavisen.

Hovedtendensen er at et Høyre er i en angrepsposisjon mange steder, mens Ap, som sitter med langt flere ordførere, er i forsvarsmodus, forklarer han og legger til at det er lenge igjen til valget.

FØLGER NØYE MED: Valganalytiker og statsviter Svein Tore Marthinsen følger i disse dager nøye med på nominasjonsprosessene før neste års kommune- og fylkestingsvalg. Foto: Privat

Men Høyre har én stor utfordring, mener valganalytikeren.

– Samarbeidskonstellasjoner spiller en viktig rolle. Høyre må jobbe med å få flere venner, fordi de får ikke flertall, selv sammen med Frp, særlig mange steder. De må inn mot sentrum og samarbeide.

Utfordringen for Høyre og Frp er at MDG, som ofte sokner mot venstre, har blitt vel så stor som Venstre i mange byer, samtidig som KrF blir mindre og Rødt blir større enn de historisk sett har vært i mange byer.

– Ap styrer i dag i alle storbyene. Hva er sjansen for maktskifte i disse?

– Oslo er ikke umulig, men Høyre har et stykke fram der fordi de sliter med Frp og KrF som gjør det veldig svakt. Bergen er en større sjanse, men det er ikke et sikkert stikk. Stavanger er en veldig gode sjanse for dem. Der peker ting i retning av et skifte.

Les også: Venstre og SV vil ha nullutslippssoner i Oslo og Bergen

– Så tror jeg nok Drammen og Kristiansand er innenfor rekkevidde. Høyre hadde en ganske god måling i Trondheim, men sammen med Frp kan de maks få 40 prosent sammen, og KrF og V er ganske små der, så spørsmålet er om de få til noe inn mot Sp eller MDG? Det ser vrient ut så jeg holder fortsatt de rødgrønne som klare favoritter.

Lokale favoritter trekker seg

I fjor opplevde Høyre at mange av sine stortingsrepresentanter enten gav seg eller mistet plassen i nominasjonsrundene. Partiet opplevde et lite generasjonsskifte etter åtte år ved makten. Det samme skjer nå mindre skala lokalt, ifølge Marthinsen.

– Jeg har lagt merke til at en del Ap-ordførere takker av, sier han og nevner Aalesund, Bodø, Kristiansand, Sandnes, Sarpsborg, Skien og Trondheim.

Les også: Bodø-ordfører gir seg etter åtte år

– Da mister Ap en forse som det å ha en kjent ordfører kan være. Da stiller man litt likere med Høyres frontkandidat.

– Det er også en tendens til at de rødgrønne gjør det bedre når de velgerne spørres om lokale preferanser, enn om nasjonale preferanser. At folk er misfornøyd med styret nasjonalt, men sånn tålelig fornøyd lokalt. Så det er ikke sikkert det blir fullt så svart for Ap som det ser ut basert på det nasjonale, avslutter Marthinsen.

Les også: Rødt velger en knallhard linje og mister sin mest populære politiker i Oslo

Erna: Hun er «umulig» å slå

Tilbake i Bodø trekker Solberg fram viktigheten av å ha sterke kandidater som folk liker. Hun røper også hvilken Ap-ordfører som har vært mest vrien å få has på.

– Høyre har erfaring med at kandidatene teller ganske mye hos oss. Den effekten er faktisk størst for Høyre. Vi har nok en tiltrekningskraft på flere velgere hvis vi har en god kandidat.

– Jeg tror det har med å gjøre at det er mange flytende velgere som kan samle seg bak en god kandidat. Når en veldig flink ordfører slutter så normaliserer politikken seg noe, reflekterer den tidligere statsministeren.

Høyre-leder Erna Solberg Foto: Henrik Heldahl / Nettavisen

– Ligger noe av det i dere som et parti med mer fokus på individet, mens den andre siden er mer kollektivistisk?

– Det kan være. Jeg vet ikke hvorfor, men opp gjennom årene har vi målt det at vi ser ut til å få en større effekt av å ha populære ordførere, særlig i de større byene. I mellomstore byer ser vi det veldig godt på flere partier. Ap hadde for eksempel en veldig populær ordfører i Lørenskog, som det nesten har vært umulig å stille opp mot.

– Hun slutter denne gangen, gjør hun ikke? spør Solberg og ser mot Asheim.

Ordføreren Solberg snakker om er Ragnhild Bergheim, som har sittet i syv år og dessverre for Høyre-lederen har avslørt at hun stiller til nok en periode.

«UMULIG» Å SLÅ:Lørenskog-ordfører Ragnhild Bergheim stiller til gjenvalg. Foto: Lisbeth Lund Andresen / Romerikes Blad

Peker på ett sterkt kort for Ap

På besøk i Bodø møtte Solberg på Ap-nestleder Bjørnar Skjæran. De to debatterte kraftproduksjon og fraflytting mot hverandre på Stormen kulturhus i Bodø, under en direktesendt NRK-debatt.

– Jeg tror ikke høyrebølgen er på vei, sier fiskeri- og havminister Skjæran til Nettavisen.

Les også: Ap-ordfører forbannet på egen regjering: – Mot vår viten

Han påpeker at det ikke er uvanlig at et parti går opp på målingene når de kommer i opposisjon nasjonalt.

– Vi så jo etter valget i 2013, som vi tapte med god margin, at vi fikk veldig mye gratis. Jonas kommenterte nedgang til 42 prosent, sier han for å tegne et bilde av hvor høyt Ap fløy etter å ha havnet i opposisjon.

Ap-nestleder Bjørnar Skjæran under en NRK-debatt i Stormen kulturhus i Bodø, 14. september 2022. Foto: Henrik Heldahl / Nettavisen

– Så Erna kjenner nok på det at det ikke er på grunn av et stort politisk arbeid at de nå har et løft. Nå er det lokale valg, og på målinger ser jeg at våre politikere nyter stor tillit, så de som tror det blir lett match mot Arbeiderpartiet i lokalvalg, de blir å angre.

Skjæran er klar på at det ikke er gitt at dagens målinger vi stå seg i et helt år.

– Det har vi sett tidligere. Da vi gikk inn i valgåret så hadde vi oppslutning på 17,5 prosent. Ni måneder senere havnet vi ni prosentpoeng høyere. Man ser også partier som går høyt og så faller igjen. Ett år er lenge.

Skjæran spår at sosialpolitikken kan bli et godt kort for Ap i kommunevalgkampen.

– Kommunene produserer mange av velferdstjenestene, og jeg tror folk er veldig opptatt av at de er trygge og gode, at de er i fellesskapet regi og at det er faste, hele stillinger, avslutter statsråden.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments