torsdag, august 11, 2022
HjemNyheterIAEA: Reell risiko for atomkatastrofe ved ukrainsk kjernekraftverk

IAEA: Reell risiko for atomkatastrofe ved ukrainsk kjernekraftverk

IAEA: Reell risiko for atomkatastrofe ved ukrainsk kjernekraftverk


– Dette understreker den veldig reelle risikoen for en atomkatastrofe som kan true folkehelsen og miljøet i både Ukraina og andre steder, sier sjef for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Rafael Grossi, i en uttalelse ifølge Reuters.

IAEA-sjef Rafael Grossi advarer om at situasjonen ved det russiskokkuperte atomkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina er ustabil og utrygg. Arkivfoto: Hiro Komae / AP / NTB

ADVARER: – Dette understreker den veldig reelle risikoen for en atomkatastrofe som kan true folkehelsen og miljøet i både Ukraina og andre steder, sier IAEA-sjef Rafael Grossi. Foto: (NTB scanpix)

Grossi sier han er svært bekymret for ødeleggelsene fredagens angrep førte til. Blant annet er den ene reaktoren ved kraftverket ute av drift, og det har kommet alvorlige skader på en stasjon der det oppbevares nitrogen og oksygen i tillegg til på en hjelpebygning, melder Energoatom på Telegram.

Anklager hverandre

Både Russland og Ukraina anklager hverandre for å stå bak fredagens angrep. Kjernekraftverket, som er Europas største, har siden mars vært under russisk okkupasjon, men blir fremdeles i hovedsak driftet av ukrainske arbeidere.

– Det er fortsatt risiko for lekkasje av hydrogen og radioaktive stoffer, og brannfaren er også høy, skriver Energoatom videre.

IAEA har i flere måneder ønsket å sende inspektører til kjernekraftverket i Zaporizjzja. Ukraina har nektet inspektørene adgang og hevder at et besøk vil bidra til å legitimere Russlands okkupasjon av kraftverket.

Ustabil og utrygg

Ifølge Grossi er angrepene fredag bare de siste i rekken av en lang rekke av mer og mer alarmerende meldinger fra Zaporizjzja. Onsdag sa Grossi at situasjonen ved kraftverket er ustabil og utrygg.

– Hvert prinsipp for atomsikkerhet har blitt brutt. Det som står på spill her, er ekstremt alvorlig, graverende og farlig, sa Grossi da.

– Situasjonen er ustabil. Vi kan ikke tillate at det fortsetter, la han til.

NÆR BYEN ENERHODAR: Kjernekraftverket Zaporizjzja ligger i byen Enerhodar, sør i Ukraina, langs elva Dnipro.

NÆR BYEN ENERHODAR: Kjernekraftverket Zaporizjzja ligger i byen Enerhodar, sør i Ukraina, langs elva Dnipro. Foto: Planet Labs PBC via AP (NTB scanpix)

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments