onsdag, august 17, 2022
HjemNyheterÉn mann snudde alt. Nå tror kjennere av det gamle storlaget på...

Én mann snudde alt. Nå tror kjennere av det gamle storlaget på nye overraskelser

Én mann snudde alt. Nå tror kjennere av det gamle storlaget på nye overraskelser


Åtte ligarunder ut i forrige sesongs Championship hadde ingen lag skaffet færre poeng i divisjonen enn Nottingham. Sesongstarten var klubbens verste siden 1913.

Bare erkerivalen Derby lå under dem på tabellen, men det skyldtes kun en straff på minus tolv poeng for å bli satt under økonomisk administrasjon. Seks Forest-kamper var tapt på det tidspunktet, og Chris Hughton hadde måttet forlate managerposten en knapp uke tidligere.

Den 21. september kom tidligere Swansea-manager Steve Cooper (42) inn som erstatter, og waliserens inntog skulle vise seg å bli en merkedag for klubbens historiebok.

Les også: Nettavisens tabelltips for Premier League

– Med de samme spillerne, så snudde Cooper helt om på ting. Forgjengeren Hughton hadde jo en defensiv måte å spille på, med trygghet i laget og med folk bak ballen. Egentlig er Cooper også kjent for en del av det samme, så folk var litt skeptiske i starten. Men vi ser at de spiller med en helt annen intensitet.

Det poengterer leder Egill Helguson Neumann i Nottingham Forests skandinaviske supporterklubb i samtale med Nettavisen.

SUKSESSMANN: Manager Steve Cooper forvandlet den gamle storheten Nottingham Forest fra et bunnlag til å bli et opprykkslag fra Championship sist sesong.

SUKSESSMANN: Manager Steve Cooper forvandlet den gamle storheten Nottingham Forest fra et bunnlag til å bli et opprykkslag fra Championship sist sesong. Foto: Mike Egerton (Pa Photos / NTB)

42-år gamle Cooper kom inn i treneryrket i tidlig alder. Han slo ikke igjennom som fotballspiller selv. I Wrexham fikk nemlig den unge forsvarsspilleren Cooper aldri noen kamper på slutten av 1990-tallet. Han måtte nøye seg med spill for mindre kjente lag i Wales. Lag som Rhyl, Bangor City, Porthmadog, samt klubben som seinere har fått navnet The New Saints.

Som 27-åring skaffet han seg UEFAs prolisens, den høyeste offisielle trenerutdanningen i fotball. Etter en periode som trener i Liverpools akademi, der han jobbet med talenter som Raheem Sterling og Trent Alexander-Arnold, fikk Cooper sjansen som U16-landslagstrener av Englands fotballforbund i 2014.

Les også: Bet seg merke i denne Haaland-detaljen mot Liverpool

Tre år seinere var han mannen som styrte Englands U17-landslag, med navn som Jadon Sancho, Phil Foden og Callum Hudson-Odoi på laget, til VM-gull. Tittelen var historiens første for et engelsk landslag i tilsvarende mesterskap, og ble sikret med overbevisende 5-2 over Spania i finalen.

Tidligere på året hadde Cooper og det samme England-laget tapt en EM-finale mot spanjolene på straffer, etter blant annet å ha slått Norge og Erling Braut Haaland i turneringens gruppespill.

Oppfylte drømmen

Erfaringene fra disse finalene, og playoffspill med Swansea i både 2019-20 og 2020-21, kom godt med for Cooper da Nottingham Forest skulle spille opprykksfinale mot Huddersfield i slutten av mai.

– Jeg tror ikke det er noen hemmelig oppskrift eller komplett vitenskap rundt det å ta med seg erfaringer og få det til å fungere. Jeg tror det bare handler om å gå etter magefølelsen du har, holde deg til planen du tror på og se hvor det leder deg, sa Forest-manageren til Sky Sports før den gigantiske kampen på Wembley.

Marginer har også en tendens til å følge lag som er i flytsonen. Med hjelp fra et selvmål fra Huddersfield, og noen omstridte dommeravgjørelser, var det Nottingham og Cooper som etter hvert kunne juble for det lukrative opprykket.

TILBAKE ETTER 23 ÅR: Nottingham Forest og kaptein Joe Worrall fikk mye å feire da klubben sikret seg spill i Premier Leauge for første gang i dette årtusenet.

TILBAKE ETTER 23 ÅR: Nottingham Forest og kaptein Joe Worrall (i midten) fikk mye å feire da klubben sikret seg spill i Premier Leauge for første gang i dette årtusenet. Foto: Mike Egerton (Pa Photos / NTB)

I Coopers første kamp som Forest-manager, omtrent åtte måneder i forveien, berget laget 1-1 mot Millwall hjemme på City Ground. Det ga dem sesongens femte poeng. Deretter vant rødtrøyene fire kamper på rappen og startet klatringen.

I den fjerde trepoengeren i Forest sterke seiersrekke, på besøk hos Bristol City 19. oktober, lå Coopers mannskap under helt til man ble idømt straffe et minutt på overtid. Spissinnbytteren Lyle Taylor utlignet fra krittet.

Les også: Ødegaard fikk eksperten til å stusse: – Hvorfor?

Da samme Taylor ordnet vinnermålet på en retur bare noen sekunder seinere, begynte man for alvor å se vinnermentaliteten den nye manageren hadde tatt med seg inn stadionportene.

Cooper fikk ut et uforløst potensial som lå i spillergruppa, særlig i de jevne kampene. Dette så man ikke minst på nyåret, som startet med en minneverdig triumf over Arsenal i tredje runde av FA-cupen.

Cupfesten fortsatte mot en ny sterk Premier League-klubb, og en slags lokalrival, da Leicester ble banket hele 4-1 en måned seinere. Parallelt med ytterligere klatring på Championship-tabellen, tok Nottingham seg helt til en kvartfinale, der man også greide å spille jevnt med den seinere FA-cupvinneren Liverpool.

Les også: (+) Seks tabber du må unngå: – Årets største Fantasy-felle

Mange ut, mange inn

– Hvis vi tar utgangspunkt i den forrige sesongen, som egentlig var litt over evne og ganske smått utrolig, så må det presteres ganske mye mer nå. Det er jo hentet inn veldig mange nye spillere, og det er fortsatt veldig mange flere som lenkes til klubben. Det tror jeg også er helt riktig, bemerker supporterleder Neumann.

Startelleveren som rykket opp i mai, med finaleseieren over Huddersfield på Wembley, besto blant annet av fem spillere som ikke lenger er i klubben. Ytterligere tre navn fra troppen til opprykkskampen er også borte.

En betydelig del av dem som har forsvunnet fra Forest var bare der på lån. En av disse var den tidligere Bodø/Glimt-stjernen Philip Zinckernagel, som nå har reist videre til Olympiakos. Den greske storklubben har samme eier som Nottingham, businessmannen Angelos Marinakis.

Rett før det ble sommer i kalenderen skrev Telegraph at Marinakis har brukt mer enn 1,3 milliarder kroner på Forest siden han overtok som klubbeier i 2017. Særlig i løpet av året spanske Aitor Karanka var manager, fra januar 2018 til januar 2019, ble det hentet et meget høyt antall nye spillere.

Medregnet dem som kom tilbake til Forest fra utlån, passerte antallet overganger inn 40 mann. I sommervinduet i 2018 kom det intet mindre enn 17 nye fjes inn i stallen.

Fullt så mange nye spillere er det ikke foreløpig i sommer, men det er heller ikke så langt unna. Men med 13 nye navn inn i stallen, og kanskje flere på vei, blir det merkbart store endringer også i mannskapet til nåværende manager Cooper.

To keepere med Premier League-erfaring er blant annet hentet i Dean Henderson og Wayne Hennessey. Også vingbackene og en spissplass er posisjoner som trolig blir dekket av nykommere i Forests farger denne sesongen.

Les også: Henderson går hardt ut mot Manchester United

Fra Liverpool og Bayern

– Det er nødt til å klaffe litt med de nye signeringene. Man hadde et håp om at noen av lånespillerne skulle komme tilbake. Djed Spence hadde et kjempeopphold i Nottingham. En veldig spennende spiller, men jeg skjønner jo at han heller vil til en større klubb og spille ute i Europa, sier Egill Helguson Neumann om backen som havnet i Tottenham i sommer.

Tidligere Liverpool-spiller Neco Williams er tiltenkt rollen som erstatter for Spence på høyre vingback, mens Omar Richards er ankommet fra Bayern München for å bekle rollen på motsatt side.

SUPPORTERLEDER: Egill Helguson Neumann fra Nottingham Forests skandinaviske supporterklubb.

SUPPORTERLEDER: Egill Helguson Neumann fra Nottingham Forests skandinaviske supporterklubb. Foto: Privat

Den store stjernen blant de nye i klubben er likevel den mangeårige Manchester United-profilen Jesse Lingard. 29-åringen, som har 32 landskamper for England, endte opp med å skrive under på en ettårsavtale med Forest.

Dette slo ned som et lyn fra klar himmel for mange som følger bevegelsene på overgangsmarkedet. Ifølge The Athletic-journalist Paul Taylor var en sjarmoffensiv fra klubbens greske eiere avgjørende for at Lingard tok det overraskende klubbvalget.

Samme sted rapporteres det at Nottingham og eierne tar sikte på å dra i land flere «sjokkoverganger» før sommerens vindu stenger.

Les også: Lørdagens Premier League-rykter

Neumann tro på at Forest kan klare en sterk plassering i Premier League, hvis de får de nykommerne til å fungere – sammen med entusiasmen som preget laget sist sesong.

– Jeg tror egentlig at hvis man får den entusiasmen i laget, og samspillet med de nye spillerne sitter, så tror jeg vi er midt på tabellen. Men jeg tenker det første målet er å holde plassen. Det vil gi mer penger i kassa, og en mulighet til å bygge videre. Potensialet er der for å ende midt på tabellen.

Les også: Hevder City-ansatte ble tatt på senga av Haaland: – Det er veldig uvanlig

Spådommen om en mulig plassering rundt midten er helt i tråd med det en av Forests tidligere norske spillere ser for seg. Mange nostalgiske fotballfans i Norge kjenner til at klubben var den første i England som hentet en nordmann for å spille profesjonelt.

Den tidligere midtstopperen og landslagsprofilen Einar Jan Aas (66) ankom Nottingham og engelsk fotball i 1981, etter å ha vært en sesong i Bayern München.

– Jeg håper og tror de kan havne midt på treet. Da bør en være fornøyd med sesong én. Jeg må si det gjorde godt for hjertet at de rykke opp nå, sier Aas til Nettavisen, og tenker tilbake 2020.

HÅPER PÅ MIDTEN: Tidligere fotballspiller Einar Jan Aas. Her avbildet i forbindelse med en norsk landslagssamling i 2016.

HÅPER PÅ MIDTEN: Tidligere fotballspiller Einar Jan Aas. Her avbildet i forbindelse med en norsk landslagssamling i 2016. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB)

Den gangen lå Forest an til en plass i opprykkskvalifiseringen omtrent hele sesongen, men mistet den i aller siste ligarunde. Aas understreker at gamleklubben kan få det tøft med å tilpasse seg den nye situasjonen i Premier League. Men samtidig ser han gode grunner til å være optimistisk.

– Det er veldig vanskelig å etablere seg som nyopprykka lag. Det må jo være førsteprioritet. I tillegg blir det sikkert tøft å kjøpe seg opp til å holde det nivået, for det må de jo gjøre, påpeker den tidligere forsvarsklippen fra Moss.

Pengegalopp

Aas mener det blir viktig å forvalte pengene klubben har sikret seg med opprykket på en fornuftig måte. I det legger han at laget må styrkes nå i sommer, men også at det må investeres i langsiktig utvikling av klubben.

Forest har trolig tjent oppimot to milliarder kroner på at de rykket opp. Jesse Lingard er på mange måter det største beviset på at det nå er betydelig mer penger i omløp.

Han kom riktignok til City Ground uten å koste noe i overgangssum, men får en solid lønn i Forest. Midtbanespilleren, som spilte landskamper for England så seint som i fjor, blir både viktig og en riktig satsing på kort sikt, tror Einar Jan Aas.

INN FRA SIDEN: Jesse Lingard er Nottingham-spiller denne sesongen, til manges store overraskelse.

INN FRA SIDEN: Jesse Lingard er Nottingham-spiller denne sesongen, til manges store overraskelse. Foto: Zac Goodwin (Pa Photos / NTB)

– Det er jo en spiller som Manchester United ikke ville ha, men han kan helt klart lykkes i en ny klubb. Jeg synes han har vært en interessant og morsom spiller å se når jeg har sett Premier League-matcher med United, bemerker den tidligere Forest-stopperen.

Han er optimistisk på vegne av gamleklubben i den første sesongen tilbake i toppen.

Les også: Nettavisen erfarer: Engelsk klubb med storbud på Strand Larsen

Forrige sesongs sterke seirer over Arsenal og Leicester i FA-cupen, og et etterfølgende knepent 0-1-tap for Liverpool i turneringens kvartfinale, har styrket Aas i troen på at Nottingham har et godt Premier League-nivå inne.

– Samholdet synes jeg har har sett veldig, veldig bra ut. Det har vært en veldig bra glød i laget. Brennan Johnson synes jeg det har vært morsomt å følge med på. Han er sønnen til en tidligere Nottingham-legende, og har krydra angrepsfotballen. De trenger noen sånne litt ekstraordinære spillere. Det treng alltid en som kan gjøre noe litt uventa, understreker Aas.

PS: Nottingham Forest åpner comebacksesongen i Premier League borte mot Newcastle lørdag. Kampen kan følges direkte fra 16.00 i Nettavisens livesenter!

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments