torsdag, august 11, 2022
HjemNyheterNorsk suksess i Europa kan få store konsekvenser: – Utrolig viktig

Norsk suksess i Europa kan få store konsekvenser: – Utrolig viktig

Norsk suksess i Europa kan få store konsekvenser: – Utrolig viktig


Bodø/Glimt, Molde, Viking og Lillestrøm har alle gått videre til en ny runde med Europa-spill. Det gjør at Norge klatrer på UEFAs koeffisient-liste.

For bare noen år siden var Norge nummer 29, nå ligger Norge på en 17. plass. Over blant annet Sverige, Danmark, Tyrkia og Kroatia.

Hvis flere av de norske lagene skulle klare å kvalifisere seg til gruppespill kan Norge rykke opp ytterliggere plasser. Det vil gjøre at Norge og norsk fotball kan få flere lag med i Europa og samtidig forenkle veien inn i gruppespillene.

For å få kvalifisert seg til Europaligaen er Norge nødt til å ta to nye steg på listen og være på en 15. plass.

Se listen her!

UEFA-koeffisient er en utregningsmetode benyttet av UEFA for rangering av europeiske klubber og landslag i forbindelse med kvalifisering for og spill i UEFA Champions League (UCL), UEFA Europa League (UEL) og UEFA Europa Conference League (UECL).

Rangeringen bestemmer antall plasser som tildeles et land i kommende UEFA-turneringer. Listen er basert på resultatene til klubbene i hvert enkelt land i de fem foregående UEFA Champions League- og UEFA Europa League-sesongene.

Hver vunnet kamp gir to poeng, uavgjort et poeng, og i tillegg gis det bonuspoeng for å nå gruppespill, kvartfinale, semifinale og finale.

BORÅS, SVERIGE 20220728. 
Moldes (#25)  Emil Breivik jublar efter 1-1 under torsdagens kval till Europa Conference League, andra omgången, andra matchen mellan IF Elfsborg och Molde FK på Borås Arena.
Foto: Tommy Holl/TT / NTB

FEIRING: Molde-spillerne kunne juble torsdag da de enkelt tok seg videre til en ny kvalifiseringsrunde. Foto: Tommy Holl/TT

– Blir tatt mer seriøst

Fotballekspert og kommentator Jesper Mathisen er strålende fornøyd med prestasjonene til de norske klubbene.

– Hva gjør de gode prestasjonene i Europa for norsk fotball?

– Det er utrolig viktig, men også vanvittig gøy for norsk fotball med lag som konkurrerer i Europa og viser seg frem. Norske lag og den norske ligaen blir tatt mer seriøst og får mer respekt, sier Mathisen engasjert til Nettavisen.

Fotball-ekspert Jesper Mathisen i TV 2.

VANVITTIG GØY: Fotball-ekspert Jesper Mathisen gleder seg til å se flere norske lag prestere i utlandet. Foto: Daniel Sannum Lauten, TV 2

Med gode sportslige prestasjoner gir det også gode økonomiske forutsetninger.

– Spillerne blir mer lagt merke til utenfor Norge og kan bli solgt videre for en høyere sum. Det vil igjen føre til at klubbene vil få større økonomiske muskler og kan fortsette å prestere utenlands, sier fotballeksperten.

Den tidligere fotballspilleren trekker frem ett lag som prakteksempel.

– Se på Bodø/Glimt og hvor bra de har gjort det sportslig og økonomisk sett de siste årene. Det er helt sykt at de nå kan ta seg til gruppespillet i Champions League relativt enkelt, sier Mathisen og legger til:

– Det er vanvittig positivt om flere klubber kan følge etter.

Bodø 20220727. 
Bodø/Glimts trener Kjetil Knutsen etter kvalifiseringskampen til Champions League i fotball mellom Bodø/Glimt og Linfield på Aspmyra stadion.  Kampen endte 8-0.
Foto: Mats Torbergsen / NTB

PRAKTEKSEMPEL: Bodø/Glimt har overrasket flere europeiske storlag denne sesongen. Foto: Mats Torbergsen

Fotballkommentatoren gleder seg til de kommende kampene.

– Det blir ekstremt spennende å følge med å se om noen av de norske lagene klarer å ta seg til et gruppespill, men også videre derfra, sier sørlendingen.

Om lagene tar seg videre til gruppespill er den tidligere fotballspilleren noe mer usikker på.

– Det er alltid vanskelig å nå gruppespillene og gjøre det godt der mot andre europeiske klubber. Flere av klubbene har budsjett som er enormt store i forhold til norske klubber. Da er det ikke lett å konkurrere mot dem, avslutter han.

Les også:

Les også: Salvesen presentert som ny Bodø/Glimt-spiller i pausen

Ny runde neste uke

Torsdag forrige uke gikk Viking videre til 3. runde i Conference League-kvalifiseringen etter å ha vunnet 2-1 mot det tsjekkiske storlaget Sparta Praha.

Neste torsdag den neste kvalifiseringsrunden og irske Sligo Rovers.

Molde tok seg også videre til 3. runde i kvalifiseringen til Conference League. Avansementet ble sementert med 2-1 borte mot svenske Elfsborg. Sammenlagt vant Molde 6-2 etter 4-1-seier i første kampen.

I neste runde venter ungarske Kisvarda.

Det samme gjelder Lillestrøm, som også slo finske Seinäjoen JK 5-2 hjemme på Åråsen. Det ble til slutt 6-2 sammenlagt i favør Lillestrøm.

Gultrøyene skal ut i tredje kvalifiseringsrunde og møter belgiske Royal Antwerp.

Lillestrøm 20220728. 
LSKs Holmbert Fridjónsson jubler etter 3-1 scoringen under Europa Conference League kvalifiseringskampen i fotball mellom LSK og SJK Seinäjoki på Åråsen stadion.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

HAT-TRICK: LSK-spiss Holmbert Fridjónsson jubler etter en av tre scoringer i 5-2-seieren mot Seinäjoen. Foto: Stian Lysberg Solum

De norske lagene har to hindringer til før de er klare for den nye europeiske turneringen. Først må den 3. kvalifiseringsrunden vinnes neste uke, for de så må spille et playoff.

Bodø/Glimt kom forrige sesong til en sensasjonell kvartfinale i Conference League. Tidligere denne uken vant de 8-0, og 8-1 sammenlagt, over Linfield i Champions League-kvalifiseringen.

Seieren og avansement sikret Bodø/Glimt minimum gruppespill i Conference League, samtidig som de er klare for den tredje runden av totalt fire for å komme til Europas gjeveste turnering.

I neste runde møter Glimt litauiske Zalgiris, som slo ut Malmö med 3–0 sammenlagt.

Stavanger 20220728. 
Viking-spillerne takker supporterne etter kvalifiseringskampen til Europa Conference League i fotball mellom Viking og Sparta Praha på SR-Bank Arena.
Foto: Jan Kåre Ness / NTB

STAS: Viking-spillerne takker supporterne etter å gå vunnet over Sparta Praha og gått videre til neste runde. Foto: Jan Kåre Ness

Les også:

Les også: Viking videre etter gigantisk tabbe: – Hvordan er det mulig?

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments