torsdag, august 11, 2022
HjemNyheterSenterpartiet setter bussen i revers og gir full gass bakover

Senterpartiet setter bussen i revers og gir full gass bakover

Senterpartiet setter bussen i revers og gir full gass bakover


I januar i fjor lå Senterpartiet over 20 prosent på meningsmålingene – båret frem av en bølge av distriktsprotester mot sentralisering, og løfter om en bedre fremtid med billigere bensin.

I dag fortsetter sentraliseringen fordi folk ønsker å flytte til byene, og Statistisk sentralbyrås siste analyse er at dette vil fortsette de neste tiårene – med eller uten Senterpartiet.

Billig bensin? Rimelig strøm? Glem det!

Men. det er feil å fremstille Senterpartiets statsråder som tafatte. Når de bryr seg om egne velgergrupper, så bruker de alle knepene i boka. Årets landbruksoppgjør på godt over 11 milliarder kroner er et godt eksempel, og når det gjaldt inntektene for de drøyt 40.000 bøndene var det ikke noen bekymring for inflasjon.

Også på andre områder har Senterpartiet vilje til å bruke milliardbeløp:

  • Viken skal splittes opp i tre fylker, og det vil koste godt over en milliard kroner og splitte opp et nytt og slagkraftig IT-miljø.
  • Senterpartiets statsråd ønsket også å fjerninstruere Kristiansand til å vurdere oppsplitting med Søgne fra 2028.
  • Og i deg kom meldingen om at statsråden vil ta regningen for at Tinn kommune skal kunne splittes opp.

Tilbake til fremtiden

Senterpartiet har satt giret i revers og gitt full gass.

Lærerutdannelsen i Nesna ble nedlagt på grunn av få søkere og svakt faglig miljø. Så ble institusjonen vekket til live igjen, og årets søkertall viser at det er helt bakvendt. Svært få vil bli grunnskolelærer utdannet på Nesna. Bare 10 kvalifiserte søkere ønsket seg til utdanningstilbudet som Senterpartiet solgte inn under valget.

Foreløpig kan altså 20 av 30 plasser stå tomme hvis det ikke kommer flere i suppleringsopptaket. Men det kan også gå dårligere ved at noen av de kvalifiserte velger ikke å ta imot plassen.

Stort bedre er det ikke for grunnskolelærer 5. – 10. trinn, der det er 29 kvalifiserte søkere til 40 planlagte plasser.

Les mer: Svært få vil bli lærer for de minste barna på Nesna

Etter alt å dømme går det noen titalls millioner kroner tapt her også, uten at det har fått flyttestrømmen til å snu.

Lytter ikke til folk

Da Senterpartiet surfet som høyeste på gallupbølgen, ble partiet kjent for å dra rundt og lytte til folk.

Nå er inntrykket mer at partiets politikere har på seg ideologiske skylapper og bruker megafon i noen få saker, men sitter dørgende stille i andre.

I juli er gjennomsnittet av partimålinger 6,2 prosent for Senterpartiet. Hvis det var valgresultatet, ville partiet fått 11 representanter på Stortinget – mot de 38 Senterpartiet lå an til å få på topp (nå startet nedgangen lenge før valget, så valgresultatet ble 13,5 prosent og 28 representanter.

Billigere strøm og mindre avgifter

Senterpartiet klarer ikke å snu flyttestrømmen fordi det er en global megatrend der ungdom ønsker seg til større miljøer og flere valg som de finner i byene. Der er det også høyere verdiskaping, bedre jobber og større lønningsposer.

Sannsynligvis er det mindre farlig for partiet, siden de uansett oppfattes som distriktspartiet og står sterkt blant de drøyt 1,2 millioner menneskene som bor i distrikts-Norge.

Det store flertallet bor i by, og der merker velgerne seg at finansminister Trygve Slagsvold Vedum trolig har parkert bussen hjemme utenfor Hamar. Hvis ikke Senterpartiet kommer på offensiven med bedre strømstøtte og lavere avgifter på bensin og diesel, så er det en overhengende fare for at man kommer tilbake på nivåene det siste tiåret, der galupptallene har vært langt nede på fire-tallet.

Når du setter giret fast i reverst og gir full gass, så går det sjeldent bra fremover.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments