torsdag, august 11, 2022
HjemNyheterKelly brøt Englands titteltørke: – Drømmer er laget av dette

Kelly brøt Englands titteltørke: – Drømmer er laget av dette

Kelly brøt Englands titteltørke: – Drømmer er laget av dette


Chloe Kelly fra Manchester City ble matchvinner i 2. ekstraomgang. Innbytteren brukte muskler i målgården etter at Lauren Hemps hjørnespark i det 110. minutt ble kjempet videre av Lucy Bronze. Kelly traff ikke i første forsøk, men fikk ballen tilbake og pirket den i mål fra kort hold.

Deretter pådro hun seg gult kort for å dra av seg drakten og feire i sports-BH, slik amerikanske Brandi Chastain gjorde på ikonisk vis da hun avgjorde VM-finalen i 1999. Kelly hadde før hjørnesparket manet publikum til å lage mer lyd. Etterpå trengte hun ikke det.

– Å min gud, dette er fantastisk. Jeg takker hver eneste person som kom og støttet oss, gispet Kelly til BBC etter at kampen var blåst av. Hun ødela korsbåndet i mai i fjor, men kjempet seg tilbake og rakk akkurat EM.

– Dette er hva drømmer er lagd av. Jeg takker alle som hjalp meg tilbake. Jeg trodde alltid at jeg ville være her, men å score vinnermålet? Wow!

Kelly ble byttet inn for Beth Mead, som både ble EMs måldronning og beste spiller.

– Endret samfunnet

56 år og en dag etter at Alf Ramseys lag vant VM for menn med 4-2 over Vest-Tyskland på Wembley, fikk Englands fotballforbund sin neste seniortittel samme sted og mot samme nasjon. Sarina Wiegman ledet laget for 20. gang og tok den 18. seieren mot to uavgjorte. Nå er også hun og hennes spillere udødelige i engelsk fotballhistorie.

Det har vært mange skuffelser siden 1966, et betydelig antall av dem mot tysk motstand, men søndag var det slutt på «56 years of hurt». 87.192 tilskuere, ny rekord for en EM-finale uansett kjønn, kunne synge både «Football’s Coming Home» og «Sweet Caroline».

– Dette er det stolteste øyeblikket i livet mitt, og jeg skal nyte hvert eneste sekund. Denne turneringen og dette laget har endret samfunnet. Vi har skapt samhold, sa kaptein Leah Williamson, som mottok EM-trofeet fra prins William og Uefa-president Aleksander Ceferin.

Superinnbytter

Lenge så Manchester United-spillere ut til å ha sikret den etterlengtede tittelen. Mary Earps storspilte i målet, mens Ella Toone kom inn og scoret 1-0-målet på vakkert vis i det 62. minutt.

Toone har i likhet med en tredje United-spiller, Alessia Russo, markert seg som en superinnbytter i Ole Gunnar Solskjær-klasse under EM. Russo scoret fire mål som innbytter, mens Toone kom inn og utlignet mot Spania i kvartfinalen. Søndag hadde hun vært på banen seks minutter da hun startet perfekt på en dyp bakromspasning fra Keira Walsh og feide ballen i mål.

Det var langt å løpe, og Kathrin-Julia Hendrich tok henne nesten igjen. Dessuten spratt ballen da Toone skulle skyte, men det hjalp henne bare å flukte den over keeper Merle Frohms og inn i krysset.

Tyskerne lot seg ikke knekke av baklengsmålet, og fire minutter senere holdt de på å utligne. Earps fikk noen fingre på en rakett fra Magull og bidro til at ballen spratt i krysset og ut. Schüller skjøt for dårlig på returen.

I det 79. minutt kom 1-1 på vakkert vis, regissert av to innbyttere. Sydney Lohmann raidet og dro på seg flere motspillere før hun spilte ut til Tabea Wassmuth på høyresiden. Hennes presise innlegg ble kontant satt inn av Lina Magull ved nærmeste stolpe.

Sjokk før avspark

Tyskland fikk en råtten oppkjøring til kampen da lagkaptein og toppscorer Alexandra Popp rett før kampstart måtte kaste inn håndkleet med en muskelskade hun pådro seg under oppvarming.

England hadde flest muligheter i den første omgangen, to av dem ved spissen Ellen White som fortsatt mangler ett mål på å tangere Wayne Rooneys rekord som mestscorende engelske landslagsspiller uansett kjønn. Hun nikket på keeper i det 3. minutt og skjøt rett over fra god posisjon i det 38.

Innimellom hadde Tyskland den klart største sjansen. I det 25. minutt tok Magull hjørnespark fra venstre. Sara Däbritz stusset ballen mot lengste hjørne, men Earps svarte med en fantastisk refleksredning. Deretter danset ballen i målgården der tyske Marina Hegering forsøkte å få den inn, men Earps og kaptein Leah Williamson holdt den ute.

Etter pause startet tyskerne klart best og skapte tre gode sjanser før England scoret. Men det var vertene som skulle få juble og feire på Wembley, selv om det etter de flestes smak ble vel mye uthaling av tiden mot slutten.

(©NTB)

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments