torsdag, august 11, 2022
HjemNyheterKraftige reaksjoner på Durek-medaljong: – Klin sprø

Kraftige reaksjoner på Durek-medaljong: – Klin sprø

Kraftige reaksjoner på Durek-medaljong: – Klin sprø


Fredag skrev VG saken «Durek Verrett hevder medaljong hjalp mot coronasykdom – selger den på egen nettside», der avisen avdekker hvordan Verrett selv selger en medaljong som han hevder skal virke helbredende mot koronasykdom.

Forbrukertilsynet sier til avisen at Verrett må kunne dokumentere effekten, og en immunolog ved Oslo universitetssykehus ble på spørsmål om han tror medaljongen kan kurere korona, sitert på:

– For de aller fleste er det neppe å anbefale.

Både Verrets «koronamedaljong» og immunologens uttalelse har fått flere til å reagere, blant andre sosiolog og samfunnsdebattant Kjetil Rolness:

«Klin sprø sjarlatan tilknyttet kongehuset forsøker å selge en medaljong til en pris av 2150 kroner», skriver Rolness på sin Facebook-profil, og fortsetter:

«Han hevder den kan kurere corona og bedre allmennhelsen. VG spør en immunolog ved Universitetssykehuset i Oslo om han tror på denne behandlingen:

– For de aller fleste er det neppe å anbefale.

Les setningen en gang til. Medaljongen kan altså muligens anbefales til noen», skriver Rolness på sin Facebook-profil.

– Skrev de det?!

VG-artikkelen ble publisert klokken 11:41 fredag. Klokken 16:10 samme dag ringer Nettavisen til immunologen i VG-saken, Fridtjof Lund-Johansen, for å konfrontere ham med Rolness sin kritikk. Lund-Johansen er på ferie, og har ikke fått lest VG-artikkelen på dette tidspunktet.

– Men det jeg sa til VG var: ‘For de som har vært farao i sitt tidligere liv, så må det være fint med en sånn medaljong, men for andre vil jeg ikke anbefale det’. Hvis det kan misforstås, så synes jeg det er veldig rart, sier Lund-Johansen til Nettavisen.

Når Nettavisen leser opp uttalelsen han er sitert på, reagerer han:

– Skrev de det?! Herregud, det er jo helt vilt. Jeg må ta kontakt med VG, sier Lund-Johansen.

Les også: Legger opp som ski­løper: –⁠ Jeg har lurt på om det hadde vært enklere om jeg ikke var homofil

Klokken 16:21 har VG endret sitatet i sin sak fra «For de aller fleste er det neppe å anbefale.» til «Det vil jeg absolutt ikke anbefale».

– Vi ser at det opprinnelige sitatet i saken kan misforstås og har derfor endret det. Vi beklager at det manglet og dermed kunne oppfattes feil, skriver avdelingsleder i Rampelys, Marcus Husby, i en melding til Nettavisen.

Les også: Gravid ett år etter realitydeltakelsen

Reagerer

En som reagerer på Verretts promotering av egen «koronamedaljong» er generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, Mina Gerhardsen.

Mina Gerhardsen

REAGERER: – For oss som jobber med mennesker som er i sårbare situasjoner på grunn av sykdom, er det problematisk med ulike type påstander fra folk med posisjon, sier generalsekretær Mina Gerhardsen. Foto: Ilja C. Hendel

– Det er en alvorlig ting når offentlige personer med en stor følgerskare kommer med ikke-dokumenterte medisinske påstander som kan gjøre at mennesker velger bort viktig medisinsk hjelp de burde fått, sier Gerhardsen til Nettavisen, og utdyper:

– Kanskje kan vi smile litt av at noen prøver å selge medaljonger mot koronasykdom. Men for oss som jobber med mennesker som er i sårbare situasjoner på grunn av sykdom, er det problematisk med ulike type påstander fra folk med posisjon om behandlinger og kurer som ikke har noen bevist effekt. Det gjør at både penger og håp kan bli kastet bort. Det som bekymrer oss mest er likevel at noen lar være å følge medisinske råd som følge av dette, understreker Gerhardsen.

Mahmoud Farahmand: Derfor er det umulig å kritisere islam

– Vi skal ikke undervurdere placeboeffekten, men jeg ville ikke rådet noen jeg var glad i til å satse på en magisk medaljong framfor medisin dersom de var syke og legen mente de trengte behandling, avslutter hun.

Nettavisen har vært i kontakt med Märtha Louises manager, Carina Carlsen, fredag ettermiddag. Hun har gitt Nettavisen to mailadresser til Durek Verretts pressekontakter. Sistnevnte har foreløpig ikke besvart Nettavisens henvendelser fredag ettermiddag.

Verrett har skrevet følgende i en melding til VG, i anledning deres sak:

– Intervju personene som eier en og spør dem, ikke meg.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments