torsdag, august 11, 2022
HjemNyheterNasa vil ha tilbake månestøv som ble brukt til å teste om...

Nasa vil ha tilbake månestøv som ble brukt til å teste om kakerlakker ville overleve

Nasa vil ha tilbake månestøv som ble brukt til å teste om kakerlakker ville overleve


Det amerikanske statlige romfartsselskapet går hardt ut mot det Boston-baserte auksjonsselskapet RR Auction.

– Vi krever at dere stanser salget av alt som kan spores til månesand-eksperimentet etter Apollo 11. Dette inkluderer kakerlakkene, bilder og selvødeleggende prøveeksemplarer, heter det ifølge nyhetsbyrået AP, i et brev NASA har sendt til auksjonarien.

Anonym selger vil ha 4 mill.

RR Auction selger romfartsrelikviene for en anonym selger. Ingen betviler ektheten til støvet, kakerlakkene, bildene og prøvene.

Utsalgsprisen var satt til nær 4 millioner kroner inntil RR Auction nylig trakk samlingen fra auksjonsblokken.

Les også: Skrekkrakettene hans drepte med voldsom kraft – så sendte han amerikanerne til månen (+)

– Alle Apollo-prøvene som er listet i denne samlingen, tilhører Nasa. Ingen enkeltperson, ikke et universitet eller annet foretak har noen gang fått tillatelse til å beholde prøvene, ødelegge dem, eller legge dem ut for salg, heter det i Nasa-brevet.

HISTORISK: 21 kilo stein og støv ble tatt tilbake til jorden etter månelandingen i 1969. Her et bilde fra Apollo 11 som satte det første mennesket på månen.

HISTORISK: 21 kilo stein og støv ble tatt tilbake til jorden etter månelandingen i 1969. Her et bilde fra Apollo 11 som satte det første mennesket på månen. Foto: (NASA/Esa/NTB)

Tok 21 kilo fra månen

Nasa har også skriftlig bedt auksjonarien samarbeide med selgeren om å returnere prøvene til føderale myndigheter.

Apollo 11 hadde med seg 21,3 kilo stein og støv fra månen den landet i Stillehavet 24 juli 1969. 600 millioner TV-seere verden over hadde to uker tidligere fulgt oppskytingen av det som skulle bli den første vellykkede bemannede romferden til månen og tilbake.

Den første månelanderen, Neil Armstrong, hadde med seg fragmenter av propellen og vingen på flyet til brødrene Wright med seg til månen. Med seg hadde han også en nål som skulle ha vært med Apollo 1-ferden, men ble gitt til Armstrong av enken etter astronaut Deke Slayton. Nålen ble gitt for at han skulle ta den med seg til månen og tilbake.

PRØVEKANINER: Disse tre kakerlakkene ble fôret med månestøv for å se om støvet var farlig for organismer på jorda.

PRØVEKANINER: Disse tre kakerlakkene ble fôret med månestøv for å se om støvet var farlig for organismer på jorda. Foto: Lawrence McGlynn/RR Auction (AP/NTB)

Samlet støv og stein på månen

Astronautene Buzz Aldrin og Neil Armstrong samlet støv og steiner i 21 og en halv time på månen. De fotograferte, filmet, plantet det amerikanske flagget og snakket med president Richard Nixon.

Månestøvet og steinene ble behandlet med stor forsiktighet. Materialet som var hentet fra månen, måtte undersøkes. Har det vært liv på månen som kunne utvikle smittsomme virus? Månestøvet ble også undersøkt nøye for organisk innhold som kunne være byggesteiner for liv.

Les også: NASA-toppsjef om UFO-rapport: – Det er helt klart at det er noe der

I dag vet vi at prøvene som ble tatt tilbake til jorden, verken inneholdt liv, virus eller bakterier. Liv kan ikke oppstå på månen.

Kakerlakker og fisk spiste månestøv

Noe av månestøvet fra Apollo 11 ble blandet i maten til insekter, fisk og andre små organismer for å se om månepartiklene ville drepe dem.

Kakerlakkene som nå er til salgs, ble sendt til universitetet i Minnesota der entomolog Marion Broks dissekerte og undersøkte dem.

– Jeg fant ingen giftstoffer i kakerlakkene, fortalte Marion Broks i et intervju i 1969. Hun døde i 2007.

Ble aldri returnert

Men månestøvet og kakerlakkene ble aldri sendt tilbake til Nasa. Isteden ble de værende i Brooks hjem. Hennes datter solgte støvet og kakerlakkene i 2010, og nå legges de ut for salg med en ukjent selger.

Advokat for auksjonsfirmaet, Mark Zaid, sier det ikke er uvanlig at «tredjeparter» gjør krav på gjenstander som skal auksjoneres bort.

– Nasa har er sterkt rykte på seg i å forfølge gjenstander knyttet til tidlige romprogram, selv om de ikke er konsekvente i håndhevingen. Vi har alltid samarbeidet med Nasa når de gjør krav på gjenstander. Vi ønsker å opptre korrekt og lovlydig. RR Auction må ta støyten nå, men til syvende og sist er det opp til eieren å komme fram til en løsning med Nasa, sier advokaten.

(©NTB)

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments