torsdag, august 11, 2022
HjemNyheterGrumset i samfunnet skal ikke få ødelegge livets fest

Grumset i samfunnet skal ikke få ødelegge livets fest

Grumset i samfunnet skal ikke få ødelegge livets fest


(Namdalsavisa): Sist fredag dro Kjetil Malm Hamlandsø fra Kolvereid og kjæresten Hroar-William Wiik Adelsten ut på restauranten Gatsby i Bodø sammen med en kompis. Der fikk trioen en svært ubehagelig opplevelse. Kjetil og kjæresten ble utsatt for grov homohets. Gjentatte ganger – av en beruset mann, som i opphisselsen mente de burde vært skutt.

Naturligvis en sjokkerende opplevelse for alle som opplevde opptrinnet.

– Det var voldsomt provoserende, sa Kjetil i et intervju med Namdalsavisa tidligere denne uka.

Det er ikke bare Kjetil som blir provosert over dette. Men om vi tenker oss litt om. Er det så overraskende? Er det bare i Oslo og Bodø det er grums blant oss? Nei, det er over alt. Eksempelvis i Inderøy, på Snåsa og i Flatanger hvor Pride-flagg har blitt fjernet fra blomsteroppsatser. Det som var så vakkert og sterkt på en gang, en støtte til alle i Oslo som ble såret og vil bære på arr resten av livet. De av dem som lever. Unnskyld, et ord dekker slike handlinger: Undermåls!

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

De kan umulig ha lest, eller om de har lest, har de ikke forstått et kvidder av det som Pønkefjes@kjetting alias Enok Moe skrev i et annet leserinnlegg.

«Det skader ingen å tilpasse seg og respektere å bruke det foretrukne navnet og pronomenet til ikke-binære eller transfolk. Det skader ingen at skeive personer eksisterer, alltid har eksistert, men i større grad har blitt synlige fordi de blir mer akseptert i samfunnet.»

Dette er saken: Det skader ikke meg å ikke dømme de som ikke er som meg

Hans innlegg ble først postet på Twitter og gikk en seiersgang over hele landet.

Sylvi Listhaug, som i alle de år har ment at de homofile har tatt for stor plass i samfunnet, våknet også. Nå skulle hun gå i Pride-tog. Så flott tenker jeg, men hun må absolutt tåle at noen kritiserer henne for hva hun har sagt tidligere. Hun har vært av dem som har gjort det vanskelig for de skeive.

Listhaug kan nå være med på å påvirke folk som føler seg indignert over at de får kjeft om de kritiserer Pride-bevegelsen. Hvis de ikke tåler Pride-feiring og skeive rundt oss, viser det bare at det er behov om å bli minnet om dette med frihet for alle mennesker hver eneste dag, året rundt. Nok en gang er det betimelig å spørre, som Enok: Hvordan kan det skade oss?

Som jeg gleder meg til å følge Ada Hegerberg og Norge under fotball-EM. Da hun scoret i oppkjøringskampen mot New Zealand på Ullevaal stadion, løftet hun kapteinsbindet med regnbuens farger opp mot publikum. NRK formidlet i etterkant dette: «Oppkast, avføring og klovner. Det er symbolene som fyller opp Ada Hegerbergs kommentarfelt etter den emosjonelle feiringa lørdag kveld.»

Hva synes du? Det var like etter angrepet mot de skeive i Oslo.

Jeg har alltid hatt sansen for Jesus, når han snakker om å stå opp for de svakeste i samfunnet, men det hadde vært fint om han kunne vært mer presis om det å elske alle i samfunnet uansett legning. Vi har det vel i oss alle, det han sa i Bergprekenen: «Enhver som slår deg med åpen hånd på ditt høyre kinn, ham skal du også vende det andre til.»

Les mer fra Norsk debatt

Det holder hardt mange ganger, det har vi vel alle kjent på. Men det var faktisk det Kjetil og hans kjæreste gjorde da kvelden i Bodø ble ødelagt. De tok imot. Nå ligger hendelsen hos politiet. Når du først har vendt det andre kinnet til, er det godt at det finnes instanser, som vurderer om det er grunnlag for ulike former for straff. Hatkriminalitet enten det er i edru eller beruset tilstand, er noe som rettsapparatet slår hardt ned på. For når ytringer går over til trusler og hat, er det noe vi ikke kan akseptere.

Derfor Petter Dille, som kjenner skriften bedre enn meg, er det flott at du som kirkas mann kan stå opp og skrive dette: «Det koster noe å være annerledes. Det er mange som ikke liker dette. Og det føles både vondt og skummelt».

Om det hjelper noe. Det er flere av oss som skal stå opp og prøve å gjøre tilværelsen mindre skummel. La oss få se kapteinsbindet ditt peke opp mot himmelen mange ganger i ukene som kommer, Ada! Alt hjelper.

Så midt oppe i alt dette er det verdt å ta med seg ordene fra Blomster-Finn Schjøll når det butter imot som verst: «Det er alltid noe å gledes over.»

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments