torsdag, august 11, 2022
HjemNyheterPutin gir ordre om fortsatt framrykking

Putin gir ordre om fortsatt framrykking

Putin gir ordre om fortsatt framrykking


Russlands president Vladimir Putin ga tirsdag forsvarsminister Sergej Sjojgu ordre om å fortsette offensiven etter at byen Lysytsjansk ble tatt i helgen.

– Militære enheter, inkludert Øst-gruppen og Vest-gruppen, må fortsette sitt oppdrag i henhold til tidligere godkjente planer, sa Putin til Sjojgu mandag.

Etter at Russland måtte trekke seg ut av områdene rundt Kyiv og Kharkiv, er de russiske styrkene konsentrert i Øst-Ukraina, der målet trolig er å ta kontroll over hele Donbas.

Etter at Lysytsjansk falt, er så godt som hele Luhansk-provinsen under russisk kontroll, og analytikerne mener russernes neste mål blir kontroll over hele Donetsk, inkludert Slavjansk, som er ukrainernes administrasjonssenter i provinsen.

Les også: Lukasjenko med klar advarsel til Vesten

Russerne erobret by

Ukraina trekker seg ut av Lysytsjansk etter harde kamper, og Russland kontrollerer dermed hele Luhansk fylke. Samtidig meldes det om harde angrep på Slavjansk.

De russiske okkupasjonsstyrkene var overlegne, og det ville fått «fatale konsekvenser» dersom ukrainerne skulle fortsatt å forsvare den østukrainske byen, heter det i meldingen fra generalstaben i Kyiv søndag kveld.

Les også: En rørt Støre møtte Zelenskyj: – Har dere i våre hjerter

Også Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj erkjenner at byen har falt.

– Om kommandoen til vår hær trekker styrker fra enkelte steder der fienden har vist seg overlegen, dette gjelder spesielt Lysytsjansk, så betyr det bare én ting: Vi vil komme tilbake, takket være taktikken vår, takket være økte forsyninger av moderne våpen, sa han i en tale natt til mandag.

Da hadde Russland for lengst erklært at russiske styrker har tatt kontroll over Lysytsjansk og dermed hele Luhansk fylke i Donbas-regionen.

This photo taken from video provided by Ramzan Kadyrov's Official Telegram channel released on Saturday, July 2, 2022 shows Russian troops including soldiers of Chechen regiment waving Russian and Chechen republic national flags as they pose for a photo in front of a destroyed building in Lysychansk, Ukraine. (Ramzan Kadyrov's Official Telegram channel via AP)

SEIRET; Russiske og Tsjetsjenske styrker feirer utenfor en smadret bygning i Lysytsjansk. Foto: AP

Full kontroll

Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu har underrettet president Vladimir Putin om at de russiske styrkene sammen med lokale separatistmilitser har tatt full kontroll over Lysytsjansk. De har dermed frigjort hele folkerepublikken Luhansk, heter det i kommunikeet fra det russiske forsvarsdepartementet, ifølge russiske nyhetsbyråer.

Ukrainske styrker har i ukevis utkjempet harde kamper for å hindre russerne i å okkupere byen, slik de også gjorde med nabobyen Sievjerodonetsk.

Lysytsjansk var den siste lommen i Luhansk fylke som Ukraina fortsatt hadde kontroll over, og en russisk okkupasjon av byen vil være et viktig gjennombrudd for å ta kontroll over hele Donbas og andre deler av Øst-Ukraina.

Les også: Russland hevder de forlot øya frivillig – nå hevder britisk etterretning det stikk motsatte

Motstridende meldinger

De siste dagene har det vært motstridende meldinger om statusen for Lysytsjansk. Guvernør i Luhansk, Serhij Hajdaj, erkjente søndag at russiske styrker hadde fått et fotfeste i byen, men hevdet at de fortsatt hadde kontroll.

Dagen før avviste Ukraina påstander fra de russisk-støttede separatistene om at byen var omringet og at de ukrainske styrkene var innelåst.

In this photo provided by the Luhansk region military administration, damaged residential buildings are seen in Lysychansk, Luhansk region, Ukraine, early Sunday, July 3, 2022. Russian forces pounded the city of Lysychansk and its surroundings in an all-out attempt to seize the last stronghold of resistance in eastern Ukraine's Luhansk province, the governor said Saturday. A presidential adviser said its fate would be decided within the next two days. (Luhansk region military administration via AP)

KRIG: Slik ser den ukrainske byen Lysytsjansk ut etter krigens herjinger hat stått på i lengre tid. Foto: AP

Men den amerikanske tenketanken Institute for the Study of War skrev i sin siste rapport at Lysytsjansk trolig var falt allerede lørdag, og at de ukrainske styrkene var trukket ut. De viste til verifiserte bilder av russiske soldater som spaserte rolig nord og sørøst i byen.

Lysytsjansk ligger på en høyde og er dermed lettere å forsvare enn Sievjerodonetsk på den andre siden av elva. Lørdag opplyste Ukraina at russerne for første gang hadde klart å krysse elva, noe som skapte en ny trussel mot Lysytsjansk.

Les også: USAs etterretningsdirektør: – Russland må lene seg mer på dataangrep, energi-kontroll og atomvåpen

Fokus på Donbas

Luhansk og Donetsk er de to fylkene som utgjør Donbas. Siden russerne måtte trekke seg ut av områdene rundt Kyiv og Kharkiv, har de konsentrert seg om å få kontroll over de to fylkene.

I februar, dager før invasjonen av Ukraina, anerkjente Russland de to fylkene som uavhengige «folkerepublikker».

Fortsatt er store deler av Donetsk på ukrainske hender. Den neste byen som ligger an til å bli utsatt for en russisk offensiv, er Slavjansk. Der holder den ukrainske fylkesadministrasjonen for Donetsk til.

Slavjansk blir allerede utsatt for intens artilleriild, og søndag meldte byens ordfører om de kraftigste angrepene på lenge.

– Foreløpige tall fra dagens angrep: Seks døde, 15 sårede. Blant de døde er det et barn, sa ordfører Vadim Ljakh på Facebook.

Ifølge ukrainske medier sto et av byens markeder i brann som følge av angrepene.

Talsperson Tetjana Ignatsjenko i Donetsk fylke gjentar oppfordringen til innbyggerne om å forlate området, ettersom frontlinjen bare er få kilometer unna.

Les også: Ukraina sier de har hatt flere seire torsdag – skal ha sprengt russisk skip og «ryddet» Slangeøya

Russiske baser angrepet

I helgen ble også den russiskokkuperte byen Melitopol rystet av en serie kraftige eksplosjoner, trolig et ukrainsk angrep mot baser i byen.

Melitopols ukrainske ordfører Ivan Fedorov sier minst 30 raketter ble avfyrt mot en av de fire militærbasene i byen, og at basen er satt ut av drift. Opplysningene kunne ikke verifiseres av uavhengige kilder.

Han sier at militært utstyr og flere oljedepoter ble truffet, noe som førte til en rekke eksplosjoner i timene etterpå, og at et russisk tog med forsyninger til okkupasjonsstyrkene sporet av.

Melitopol ligger i Zaporizjzja fylke og ble okkupert av russiske styrker kort etter den russiske invasjonen av Ukraina i februar.

Les også: Putin: – Nakne G7-ledere ville vært et motbydelig syn

Anklager Ukraina

Samtidig anklager Russland Ukraina for å ha avfyrt raketter mot den russiske byen Belgorod, ikke langt fra grensa til Ukraina, i helgen. Minst fire personer skal ha blitt drept.

– Russisk luftvern skjøt ned tre Totsjka-U klasemissiler som var avfyrt av ukrainske nasjonalister mot Belgorod. En av dem falt ned på et hus, sa en talsmann for det russiske forsvarsdepartementet, Igor Konasjenkov.

Han sier at russiske styrker også skjøt ned to ukrainske droner «fullastet med eksplosiver» som var på vei mot den russiske byen Kursk.

Tidligere søndag opplyste guvernøren i Belgorod, Vjatsjeslav Gladkov, at minst fire mennesker ble drept og fire såret i en serie eksplosjoner i byen. Elleve boligblokker og 39 hus i fem gater i byen ble skadd i eksplosjonene, ifølge Gladkov.

Russland har flere ganger anklaget Ukraina for å angripe russisk territorium, særlig i Belgorod fylke. Ukraina avviser anklagene.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments