torsdag, august 11, 2022
HjemNyheterEn utradisjonell vei mot suksess

En utradisjonell vei mot suksess

En utradisjonell vei mot suksess


MOSS (Nettavisen): På en regnfull dag møter Nettavisen den tidligere landslagssjefen på en kafé i Moss. Dagen før var han i Stockholm. To sene mål fra hjemmelaget resulterte i at Høgmo «kun» fikk med seg ett poeng borte mot Hammarby. Foran drøyt 23.000 tilskuere.

For det er slik situasjonen har blitt for Høgmo. Kun seier er godt nok. Laget han leder, Häcken, troner øverst i Allsvenskan. Bak jager storklubber som AIK, Djurgården, Hammarby og Malmö.

Han har blitt hyllet, kritisert og latterliggjort. Men hvem er egentlig Per-Mathias Høgmo, og hvorfor har han suksess med de fleste lag han trener?

– Det er mange morsomme sitater på det, men fotballen er det viktigste av det minst viktige. Fotballen betyr veldig mye for veldig mange, men samtidig må man ufarliggjøre slik at det er kort vei mellom humor og alvor. Man må ha glimt i øyet, og man må ikke glemme leken. Fotballen er basert på leken, innleder 62-åringen til Nettavisen.

– Ekstremt nært

Per-Mathias Høgmo har opplevd både oppturer og nedturer som trener. Blant de største nedturene var perioden som landslagssjef for Norge.

I likhet med både forgjengere og etterkommere hadde Høgmo et stort mål i sjefsstolen: Å lede Norge til et mesterskap for første gang siden 2000.

Norge hang for alvor med i kvalifiseringen til EM i 2016, men en tabbe av Haitam Alesaami borte mot Italia gjorde at vertene snudde kampen. Dermed endte det med tredjeplass bak Italia og Kroatia.

I en play-off-duell mot Ungarn skulle alt avgjøres. De to kampene ble stående igjen som avgjørende under Høgmos opphold som landslagssjef. Begge kampene endte med tap.

– Vi var ekstremt nære å lykkes i EM-kvaliken. I Italia-kampen var vi 17 minutter fra å vinne gruppa. Det kunne vært en strålende prestasjon. Vi holdt nullen i seks av ti kamper, men vi slet med å score mål. Vi hadde for få spillere til å kunne avgjøre kamper.

Høgmo erkjenner at å lede Norge til et mesterskap er det som står igjen når han ser tilbake på perioden som landslagssjef.

MISLYKTES: Per-Mathias Høgmo maktet ikke å lede Norge til mesterskap. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB)

– Tenker du ofte på kampene mot Italia og Ungarn?

– Nei, jeg går alltid videre. Jeg tenker av og til på Italia-kampen, men når man er et langt liv i fotballen, så er det mange avgjørende kamper. Noen kamper får større betydning enn andre. Jeg sier alltid at den viktigste kampen ikke er spilt ennå. Når det gjaldt Italia-kampen, så tror jeg ikke det var så mye vi fikk gjort. Kampen var i ferd med å dø ut og vi gjorde en tabbe på bakre stolpe, så kom de inn i kampen. Sånn er fotballen, konstaterer Høgmo.

Laguttaket mot Ungarn i den siste og avgjørende kampen høstet mye kritikk og ble diskutert i lang tid etterpå. Markus Henriksen startet som en slags spiss, med Martin Ødegaard like bak ham. Kampen hadde ikke vart lenger enn en halvtime før Høgmo endret formasjon.

– Det viser hvor mye engasjement det er rundt landslaget, og det skal det være. Det er alltid vanskelig i ettertid å si om jeg burde gjort noe annerledes, fordi det var skader og litt ulike ting som gjorde det. Men jeg kunne sikkert håndtert ting enda bedre, erkjenner Høgmo.

ØDEGAARD-DEBUT: Per-Mathias Høgmo tok ut Martin Ødegaard på landslaget da drammenseren var 15 år. Foto: Terje Pedersen (NTB)

Hyller Haaland

Nå gleder Høgmo seg over å følge landslaget, og mener det er all mulig grunn til å være optimist. Han legger ikke skjul på viktigheten av å ha en spiss av Haalands kaliber.

– Hvis man ser historien til Sverige og Zlatan Ibrahimovic, Gareth Bale for Wales eller ser på Cristiano Ronaldos betydning i Portugal, så er det er helt avgjørende. Det er få kamper, og evnen til å avgjøre disse kampene og ha en internasjonal toppspiss, det er uvurderlig.

Haaland har tatt det norske landslaget med storm, og er på vei mot å slå alt av scoringsrekorder. På 21 kamper har jærbuen rukket å notere seg for 20 mål. På spørsmål om hvor god Haaland er, mener Høgmo at tallene taler for seg selv.

– Jeg husker en, som for meg var den type spiller, var Morten Gamst Pedersen. Han sørget for at vi ledet serien med Tromsø i 2004 før han ble solgt til Blackburn, så ble vi nummer fire. Og ikke minst Sigurd Rushfeldt, han var en målgarantist og tidenes toppscorer i norsk fotball, sier Høgmo og legger til:

– Braut Haaland, med de tallene han har, det er eksepsjonelt i hans alder.

Les også: Fakta om Per-Mathias Høgmo

Den tidligere landslagssjefen mener man kan sammenligne Haaland med spillere på et ganske høyt nivå, men vil vente med å dra det enda lenger. Han synes uansett at unge spillere i Norge bør la seg motivere av det Haaland har fått til med målrettet trening.

– Det var en periode på 90-tallet da vi sa at vi aldri kan få den klassespilleren i Norge fordi det lå begrensninger i genetikken, sier Høgmo og ler høyt.

– Heldigvis har vi utviklet de holdningene til å forstå at det ikke ligger noen begrensninger i Norge. Akkurat nå har vi en veldig lys fremtid.

Fra yoga til ballettdans

Opp gjennom årene har den avanserte ordbruken og de utradisjonelle treningsmetodene til Per-Mathias Høgmo fått mye oppmerksomhet. Lenge har nordmannen vært opptatt av mental trening i form av blant annet yoga og mindfulness.

– Spilleren er kjernen i det hele. Jeg har alltid vært nysgjerrig på hvordan man kan hente marginer. Allerede på 80-tallet ble jeg interessert i mental trening. Jeg er overrasket over at flere ikke har satt det i system. Det begynner å komme, absolutt, men jeg er overrasket over at det har tatt så lang tid å forstå at hodet må trenes på samme måte som musklene.

I tillegg har han benyttet flere metoder, som ballettdans og diktopplesning, for å bygge lag, skape humor og bryte opp mønsteret i hverdagen.

– Jeg er nysgjerrig, og jeg liker å innlemme litteratur, kultur og andre aspekter for å gjøre livet til en fotballspiller litt rikere, for det kan bli litt monotont, mener han.

Les også: Thomas Myhre med braksuksess i ny jobb: – Jeg har virret rundt i ti år

– Hvordan føler du at fotballen har utviklet seg siden du startet?

– Det har vært en rivende utvikling. Jeg har vært med fra da jeg var alene som trener, til at trenerteamet har blitt på 13–14 stykker. Trenerrollen har blitt mer til ledelse av spisskompetanse. Det å sette sammen team, også utenfor banen. Det er også speidere, fysiske trenere, mentale trenere, analytikere og medisinske team. Det har blitt en kunnskapsorganisasjon, forteller Høgmo.

Men først og fremst merker han hvordan det økonomiske har skutt til himmels. Overgangssummene har eksplodert, medieinteressen har økt og lønningene har blitt enorme.

– Det kan man mene mye om på godt og vondt. At økonomien og globaliseringen har skutt fart, har gjort fotballen til en enorm industri. Derfor er det viktig å huske på leken og fotballens idé. Det er folk som kommer sammen for å spille, og det skal stå i sentrum. Man skal ikke gå seg bort i det kommersielle, som jo er en viktig del, men kjernevirksomheten er spillet. Det handler om å vinne fotballkamper, sier Høgmo reflektert.

Møtte veggen

En av de større prestasjonene i karrieren til Høgmo var da han ledet Rosenborg til gruppespillet i Mesterligaen i 2005/06. Men det var noe helt annet som hadde størst påvirkning når fotballtreneren ser tilbake på perioden i trondheimsklubben.

– Det var en veldig krevende periode. Jeg opplevde for første gang å bli utbrent da jeg var både sportssjef og trener, og hadde nødt til å ta meg tre måneders pause. Men klubben kom tilbake og ble seriemester det året.

Rosenborg endte som nummer tre i gruppespillet, bak Real Madrid og Lyon. Til tross for spill i Europa, ble det mer kaos enn glede for Høgmo.

Fotballtreneren sitter likevel igjen med mye lærdom om seg selv fra jobben i Rosenborg. Etter sykdomsperioden ble han toppfotballsjef i Norges Fotballforbund.

– Jeg måtte bli flinkere til å prioritere og ikke gape for mye på en gang. Jeg var nesten litt overambisiøs. Jeg ble kjent med min egen fysiologi og mentalitet med tanke på å ha en god balanse i hverdagen. Det er viktig både som trener og spiller.

FOR STERKE: Per-Mathias Høgmo ledet Rosenborg mot Real Madrid på Estadio Santiago Bernabeu, men måtte se seg slått. Foto: Gorm Kallestad (NTB)

Lærer av de beste

Gjennom et langt liv i fotballen har Høgmo jobbet aktivt for å omstille seg og fornye det fotballtaktiske.

– Jeg har vært opptatt av det jeg kaller mesterlære, nemlig å lære av de beste. Jeg har oppsøkt akademiske miljøer ved å ta formelle utdanninger og har alltid forsøkt å ha mange møter med trenerkollegaer.

Høgmo forteller om inspirerende og lærerike møter med Carlo Ancelotti, Pep Guardiola og Sir Alex Ferguson.

– Jeg våkner hver morgen og er opptatt av å lære noe nytt. I tillegg henter jeg inn impulser fra andre deler av samfunnet, om det er politikken, næringslivet eller kulturen, det er alltid noe å hente og putte inn i hverdagen for å gjøre den rikere.

Blant lærdommen 62-åringen har opparbeidet seg, inkluderer det også å takke nei til ulike tilbud. Han erkjenner at det var tungt å hoppe av Djurgården, men forteller at han måtte ta en avgjørelse basert på den informasjonen han hadde tilgjengelig der og da.

– Det å angre på ting er ikke noe jeg gjør. Samtidig er det viktig å huske på at nåtiden former fremtiden, så det å bruke den erfaringen man har på de valgene man har gjort, på en best mulig måte inn i fremtiden, det er det livet handler om.

Häcken-suksess

I fjor overtok Per-Mathias Høgmo et Häcken-lag som hadde fått en fryktelig start på Allsvenskan. Fasit var seks poeng på åtte kamper.

– Det har vært en interessant utvikling. Fjoråret ble preget av en type redningsaksjon og ekstremt mange skader. For første gang opplevde jeg å ikke kunne stille med samme lag en eneste gang. Vi klarte oss med god margin og utviklet spillere underveis. Det endte med gode salg til 50–60 millioner som har gjort at man kan gå ut på markedet og få en bra tropp i år.

– Jeg tar en dag av gangen. Så lenge jeg har energi og synes det er gøy, så får jeg se hva morgendagen bringer, sier Høgmo. Foto: Mathias Bergeld (Bildbyrån)

Omtrent ett år etter Høgmo overtok Göteborg-klubben, kjempes det om seriegull i Allsvenskan.

– Foran årets sesong brukte vi mye tid på å vurdere hvordan vi ønsker å forme spillestilen basert på klubbens tradisjon og føringer, spillertropp og min filosofi. Vi har jobbet fra dag en med å utvikle en offensiv 4-3-3. Vi studerte en del lag som har tilnærmet lik spillestil og la våre føringer på det. Vi har jobbet mye med treningskulturen, det at folk kommer på trening hver dag.

– Du må vel trives godt i Sverige?

– Ja. Det er nok ikke noe svensk fenomen, men Djurgården ble en veldig flott reise. Litt av det samme da vi tok over Häcken. Man kommer inn og er tydelig på hva man forventer. Det å være tydelig på hva man forventer av omgivelsene rundt deg, det kan man være når man skaper et trygt miljø. Det skaper man gjennom åpenhet og direkthet, slik at man han pushe hverandre og at det blir høyt under taket.

Frykter ikke pensjonistlivet

Helt siden Høgmo vokste opp i den lille kommunen Gratangen i Troms, til nå, har hele livet handlet om fotball. Som fotballspiller fikk han én landskamp, men det er som trener han har gjort størst karriere.

– Hender det at du slår deg på brystet og føler på stolthet over prestasjonene du oppnår?

– Jeg tror kanskje jeg burde vært litt flinkere til å feire seiere. Jeg har alltid vært så opptatt av å gå videre. Det er litt sånn i denne bransjen, man blir redd for å dvele. En seier er der og da, så er det neste kamp. Kanskje jeg noen ganger burde vært flinkere til å reflektere over det. Det er et godt spørsmål, sier en betenkt Høgmo.

Etter neste sesong går kontrakten med Häcken ut. Høgmo forteller at det ikke er noe tema å forlenge den, og at han er i nuet. Uansett hvordan fremtiden blir som fotballtrener, frykter ikke Høgmo at han kommer til å kjede seg den dagen karrieren er over.

– For å si det sånn, jeg er ikke redd for å bli pensjonist. Jeg har så mange interesser. Det jeg forsaker mest av i dag, utover familie, er naturen. Jeg er oppvokst i Nord-Norge med fiske, jakt og naturopplevelser. Jeg benytter hver anledning til å komme meg på fjellet.

– Livet er så kort, og det er så mye som er interessant. Akkurat nå er jeg trener, og det krever veldig mye. Men det er veldig godt å komme hjem til Jeløy, distansere seg helt, ta på seg shortsen og ta seg et bad. Det har jeg blitt dyktigere på, å ta disse pausene hvor man henter energi og blir en bedre utgave av seg selv på jobb. Det var jeg dårlig på i perioden i Rosenborg, sier 62-åringen.

– Er der lov å kalle deg Per-Messias igjen?

– Det er sånn at man blir kalt for Messias når det går bra, så er det plutselig det motsatte igjen, avslutter han med et smil.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments