torsdag, august 11, 2022
HjemNyheterUSAs etterretningsdirektør: – Russland må lene seg mer på dataangrep, energi-kontroll og...

USAs etterretningsdirektør: – Russland må lene seg mer på dataangrep, energi-kontroll og atomvåpen

USAs etterretningsdirektør: – Russland må lene seg mer på dataangrep, energi-kontroll og atomvåpen


USAs øverste etterretningssjef, Avril Haines, sier på en pressekonferanse onsdag at Russland kan bli nødt til å gjøre seg mer avhengig av «asymmetriske virkemidler» i tiden framover.

Den nasjonale etterretningsdirektøren (Director of National Intelligence) viser til virkemidler som dataangrep, forsøk på kontroll av energi og kjernevåpen for å demonstrere «makt og innflytelse», skriver CNN.

Amerikansk etterretning vurderer det dithen at Russland er såpass svekket militært som følge av angrepskrigen i Ukraina, at de i mye større grad enn før kan bli nødt til å belage seg på såkalte «asymmetriske virkemidler».

Haines sier russiske bakkestyrker er betydelig svekket, og anslår det vil ta flere år for Russland å gjenoppbygge sin militære kapasitet.

Cyber-angrep, energi og kjernevåpen

Hun mener det er usannsynlig at Russland vil være i stand til å gjennomføre «flere operasjoner samtidig» mens de gjenoppbygger forsvaret sitt.

– I løpet av denne perioden antar vi at de kommer til å bli mer avhengig av asymmetriske verktøy som de besitter, som cyber-angrep, forsøk på å kontrollere energi, og selv kjernevåpen for å prøve å kontrollere og projisere global makt og innflytelse, sier Haines på pressekonferansen.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen, hovedlærer ved Forsvarets høgskole.

SVEKKET: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen sier russernes militære kapasitet er betydelig svekket etter fire måneders angrepskrig i Ukraina. Foto: Trond Lepperød/Nettavisen

– Dette betyr først og fremst at Russland er svekket militært. Det er ingen tvil om at vil ta lang tid for dem å komme tilbake til dit de var. De er også svekket militært i Norges nærområder. Styrker fra Kolahalvøya har også lidd betydelige tap i Ukraina. Disse andre virkemidlene vil også være vanskelig for dem å bruke, sier hovedlærer ved Forsvarets høgskole, oberstløytnant Geir Hågen Karlsen, til Nettavisen.

– Problemet for russerne er at de vil være avhengig av asymmetriske virkemidler eller hybrid-krig, men på mange av disse områdene vil de ha liten innvirkning og gjennomslag. De vil være svekket på alle områder fordi verden kobler seg fra Russland, sier Karlsen.

– Krevende for russerne

Karlsen viser til at det er liten mottakelighet for russiske synspunkter i vestlige land, og at svært få vestlige politikere vil være assosiert med Russland.

– Det vil være krevende for dem å begå datakriminalitet mot Vesten. Hvis de trapper opp med cyber-angrep, vil de bli møtt med vestlige motreaksjoner. Russland er også sårbar for digitale angrep på sin infrastruktur. Når det gjelder energi vil vestlige land fortsette med å kvitte seg med russisk energi så fort som mulig, sier Karlsen.

– Når det gjelder atomvåpen står vi egentlig der vi er i dag. Det vi har å fare med nå er demonstrering, antydning og trusler med atomvåpen. Men russerne er også innforstått med konsekvensene av bruk av atomvåpen. De har selv opplevd Tsjernobyl-ulykken og kjenner til konsekvensene av radioaktiv forurensning. Og de vil miste all støtte fra land som direkte eller indirekte støtter dem, som Kina og India. Så det vil ha en høy kostnad for dem, sier Karlsen.

Hackerangrep mot Norge

Onsdag denne uken ble flere norske offentlige nettsteder utsatt for hackerangrep, deriblant nettsidene til Arbeidstilsynet og BankID. Anslagene var såkalte DDoS-angrep (tjenestenektangrep). Det innebærer at servere overøses med ekstreme mengder dataforespørsler. Hensikten er å sette nettjenester ut av spill.

Karlsen beskriver denne ukens dataangrep mot Norge som «digital hærverk».

– Det var nok bare en politisk demonstrasjon. Det var i realiteten digital hærverk, og skapte ingen langvarige skader som vi har sett så langt. Det understreker at cybertrusselen er høy og kommer ikke til å bli lavere med det første. Det gjelder for både offentlig og privat sektor. De som ikke tar cybertrusselen på alvor nå, risikerer å gå på en alvorlig smell, sier han.

Støre: – Cyber-angrep er en trussel

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) omtaler cyberangrepet mot Norge som alvorlig.

– Det er alvorlig og en illustrasjon på at cyber-angrep er en trussel, og at det forekommer, sa Støre til Nettavisen onsdag ettermiddag (se hele intervjuet i videoen).

Hackerangrepet skjedde samtidig med at statsledere fra samtlige Nato-land er samlet til toppmøte i Madrid.

– Det er neppe tilfeldig at det skjer i en tid det er mye oppmerksomhet rundt forholdet mellom Russland og resten av Europa. Men det vil jeg ikke spekulere noe mer på, sier Støre.

Les hele saken
Author:

RELATED ARTICLES

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments